Reviews

Review Apple Final Cut Pro X: Videospecialist

Voordelen
Goede en uitgebreide tools
Moderne interface
Snel
Nadelen
Projecten oudere Final Cut-versies niet zomaar te importeren
Aanbevolen prijs: €299,99
Waar te koop?
Totaalscore 9
Voor Mac-gebruikers bestaat er geen betere videobewerkingssoftware dan Apple Final Cut Pro X.

Net als in vorige versies van Apple Final Cut Pro X zal je geen traditionele tijdslijninterface kunnen terugvinden. Apple heeft deze beslissing genomen om voordeel te halen uit de krachtige hardware van nieuwere Macs. Ook wil het bedrijf videobewerking heruitvinden. Deze keuzes resulteren in een verrassend krachtige, en eenvoudig te gebruiken applicatie. Voor Mac-gebruikers is er dan ook geen betere videobewerkingssoftware te vinden.

Tijdens het importeren van video’s krijg je de mogelijkheid om de media naar een bibliotheek te kopiëren. Hierin wordt de geïmporteerde content als een gebeurtenis beschouwd. Bibliotheken stellen je in staat om content samen te bewaren voor verschillende projecten en combineren de gebeurtenissen- en projectpanelen van weleer. Wanneer content wordt geïmporteerd, kan je eveneens je video laten analyseren om de kleur te balanceren en eventuele audioproblemen op te lossen. Door de clips te analyseren kan Final Cut Pro X bovendien je video’s sorteren per inhoudstype en kwaliteit. Ook kan je handmatig tags toevoegen aan een volledige video of slechts een deel hiervan.

Clips

Final Cut biedt precieze, intuïtieve en krachtige tools om clips te schikken en trimmen. Je kan eenvoudig clips markeren als favoriet, zodat je deze later kan gebruiken. Door te dubbelklikken op een clip komt de precisiebewerkingstool tevoorschijn. Hiermee kan je de uiteindes van een clip trimmen, waarna deze nog steeds beschikbaar blijven voor het geval je op je beslissing terugkomt. Eén van de belangrijkste functies van Apple Final Cut Pro X is de mogelijkheid om clips, audio en effecten te groeperen zodat je deze als groep kan bewegen en alles synchroon blijft. Het is een erg handige manier om met complexe combinaties van elementen om te gaan.

Eenmaal al je clips in de juiste volgorde zijn geplaatst, kan je effecten aan je video toevoegen. Final Cut heeft een grote collectie van kleuren-, transitie-, effecten- en teksttools. Ook zijn er verschillende plug-ins beschikbaar. Zo kan je bijvoorbeeld FxFactory Pro van Noise Industries installeren. Nieuw in deze versie van het programma is de mogelijkheid om standaardvideo- en audio-effecten toe te voegen met behulp van shortcuts. Ook kan je eigengemaakte effecten bewaren om later snel te gebruiken.

Video’s exporteren kan naar de meest gebruikelijke bestandsformaten. Professionals zullen echter eveneens gebruik willen maken van Compressor (49,99 euro), dat je nog meer controle over je bestanden geeft. Final Cut kan eveneens bestanden exporteren naar Apple-toestellen, cd’s, het web en e-mail.

Apple Final Cut Pro X maakt maximaal gebruik van de 64-bit multi-coreprocessor die hedendaagse Macs bevatten. Dit elimineert de meeste wachttijden, aangezien het programma in de achtergrond continu alles verwerkt. Zelfs op de goedkopere iMac reageerde de software nagenoeg onmiddellijk.

Final Cut Pro X biedt een hoop kracht, gebruiksgemak en straffe prestaties. Zijn handige tools werken vlot, zijn eenvoudig te gebruiken en precies. Dit maakt van Apple Final Cut Pro X onze keuze van de redactie voor videobewerkingssoftware voor Macs.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business