Reviews

Review Alcatel Idol 4S: bevredigend totaalpakket

Voordelen
Aantrekkelijk design
Scherp QHD-scherm
Verschillende accessoires inbegrepen
Nadelen
Middelmatige camera
Zware schil
Bloatware
Aanbevolen prijs: €399
Waar te koop?
Totaalscore 7
Alcatel paait geïnteresseerde kopers van de Idol 4S met verschillende extra's, waaronder een VR-bril. Is de smartphone goed genoeg om zijn prijs te verantwoorden?

Alcatel heeft kosten nog moeite gespaard om van de Idol 4S een aantrekkelijk pakket te maken. En we bedoelen dan echt een pakket, want de producent geeft je naast de smartphone verschillende extra’s: een VR-bril, oortjes, een pak cases voor je telefoon en een screen protector.Je zou gaan vermoeden dat Alcatel misschien de aandacht wil afleiden van de kwaliteit van de telefoon, maar die veronderstelling kunnen we vlug opbergen. De Idol 4S heeft zijn tekortkomingen, maar biedt waar voor je geld.

 

Design

Aan de voor- en achterkant van de Idol 4S vind je een glazen behuizing, bijeengehouden door een metalen rand aan de zijkanten. Met een beetje fantasie kan je het zien als een kruising tussen de OnePlus X en de Samsung Galaxy S7. De achterkant van de smartphone voelt niet glibberig aan, maar verzamelt wel vlug vingerafdrukken en andere vegen. Je kan de cases die Alcatel meelevert dus nuttig gebruiken.

Het grote 5,5-inchscherm van de smartphone ligt comfortabel in de hand en kan bogen op een zeer scherpe resolutie van 2.550 x 1.440 pixels. Dat komt neer op een straffe 534 ppi. Het QHD-display komt goed van pas als je de smartphone wil gebruiken met de gratis VR-bril die Alcatel voorziet.

Naast de normale volume- en aan/uit-knop heeft Alcatel aan de rechterzijkant ook een “boom”-knop toegevoegd. Je kan zelf instellen wat de knop doet afhankelijk van de app waarin je deze gebruikt. Geen type-c-uitgang voor de Idol 4S: de telefoon doet het nog met de traditionele microUSB. Een vingerafdrukscanner bevindt zich onder de cameralens aan de achterkant. Deze werkt, maar is niet echt snel. Interessant weetje: het design van de Idol 4S is gerecylceerd door Blackberry voor zijn DTEK50 Androidsmartphone.

Prestaties & VR-bril

Qua benchmarks zit de telefoon vrij goed en scoort deze dubbel zo hoog als de Motorola Moto G4 Plus op de algemene Antutu-test. De telefoon bevat een Qualcomm Snapdragon 652-chip en 3 GB RAM, gekoppeld aan 32 GB uitbreidbare opslagruimte. Volgens Alcatel kan je MicroSD-kaartjes met een capaciteit tot 512 GB gebruiken. Uit de batterij is een solide zes uur aan werktijd te halen.

We hebben de VR-headset al even vernoemd. Deze is gemaakt van een stevig wit plastic en wordt vastgezet op het hoofd met een zachte velcro-band. De set kan gecombineerd worden met een bril, wat je niet van smartphone-brillen als de Google Cardboard of de Samsung Gear VR kan zeggen. De headset is uitgerust met een voorwaarts- en achterwaartsknop aan de onderkant. Wanneer je de Idol 4S in de bril klikt, schakelt deze automatisch over naar VR-modus. De headset is comfortabel in gebruik, maar de Idol 4S wordt behoorlijk warm na een tijd.

Audio, video en software

Net zoals de Idol 3 komt de Idol 4S met speakers aan de boven- en onderkant van het toestel. Deze kunnen erg luid gaan en zonder problemen een kamer vullen. Verwacht geen diepe bassen, het blijft nog altijd een smartphone.

De primaire camera van 16 MP is eerder teleurstellend, ook al klinkt deze op papier veelbelovend. De smartphone bevat manuele aanpassingsopties, ondersteuning voor 4K aan 30 fps, en verschillende unieke modi zoals 360° video. Het gebrek van optische beeldstabilisatie is een pijnpunt, en belangrijker, de lens levert wisselvallige resultaten af. Foto’s die overdag werden genomen op dezelfde locaties met een verschil in belichting leverden zeer uiteenlopende en soms ronduit slechte beelden op.

De Alcatel Idol 4S draait op Android Marshmallow, met de belofte dat er een update naar Nougat komt. Dat is mooi, maar de zware schil die Alcatel over het besturingssysteem heeft gelegd zal puristen doen afgrijzen. Je krijgt ook wat bloatware voorgeschoteld, maar het aantal niet te verwijderen apps blijft binnen de perken. Met alle ballast verwijdert houd je uiteindelijk 23,5 GB over van de 32 Gb die bij het instapmodel komt.

Conclusie

Als je naar de ultieme prijsbreker zoekt in deze categorie, dan kijk je beter naar de OnePlus 3. Dat betekent niet dat de Idol 4S geen overweging waard is. Het design springt in het oog, de hardware is meer dan degelijk en de extra’s die Alcatel meelevert zijn meer dan zoethoudertjes.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business