Reviews

Review Huawei Nova Plus: Batterijkoning

Voordelen
Uitstekende autonomie
32 GB opslag
Snelle vingerafdruksensor
Bouwkwaliteit
Nadelen
Camera kon beter
Weinig zekerheid over updates
Aanbevolen prijs: €449
Waar te koop?
Totaalscore 8
De Huawei Nova Plus is één van twee nieuwe smartphones van de Chinese fabrikant in het middensegment, met een uitstekende autonomie als absolute troef.

Huawei heeft dit najaar twee smartphones voor het middensegment klaar: de 5 inch Nova en de 5,5 inch Nova Plus. Ik ging voor deze review aan de slag met de grootste van de twee.

Onder de motorkap draaien beide telefoons op een 64-bit octacore Snapdragon 625, geklokt op 2 GHz. Een opvallende keuze voor Huawei, dat gewoonlijk zijn eigen chipsets gebruikt. De processor is zeker niet de krachtigste die je in deze prijsklasse kan vinden – de OnePlus 3 met zijn Snapdragon 820 gaat voor 399 euro over de toonbank – maar dat neemt niet weg dat de Nova Plus bijzonder soepel draait, mede dankzij de 3 GB RAM aan boord. Tijdens mijn gebruik de voorbije weken, stootte ik zelden tegen een bottleneck aan. Het is vooral bij grafisch zware 3D-games dat je tegen de beperkingen van deze chip zal aanstoten. Beide toestellen beschikken standaard over 32 GB opslagcapaciteit en kunnen nog worden uitgebreid met een geheugenkaartje.

Mini Mate

Langs de buitenkant zijn de telefoons wel verschillend. Beiden hebben een aluminium chassis, maar terwijl de Nova naar het voorbeeld van de Nexus 6P werd gemaakt, is de Nova Plus meer in lijn met Huawei’s Mate-reeks. De Plus voelt bijzonder stevig en premium aan, en kon regelmatig rekenen op nieuwsgierige blikken wanneer ik hem boven haalde. Achteraan zit een vingerafdruksensor die accuraat en snel reageert, volledig in lijn met wat we van Huawei’s smartphones gewend zijn.

Het 5,5 inch lcd-scherm heeft een resolutie van 1920×1080 pixels, net als de kleinere 5 inch Nova. Hoewel we fan zijn van een WQHD-resolutie op een groot smartphonescherm, volstaat Full HD voor een mooi scherp beeld. Bovendien betekenen minder pixels ook minder werk voor de chipset en batterij, en dat komt de algemene prestaties van de smartphone ten goede. Het display is voldoende helder, tot 450 nits, en geeft kleuren accuraat en levendig weer. Een nuttige toevoeging is de blauwlichtfilter waarmee je het scherm een gelige schijn geeft, zodat het minder vermoeiend is om naar te kijken in het donker. Die functie vind je terug tussen de sneltoetsen in het meldingenpaneel, maar kan jammer genoeg niet automatisch worden ingesteld op basis van zonsop- en ondergang.

De Nova Plus heeft een betere camera dan de Nova, met 16 in plaats van 12 megapixel en optische beeldstabilisatie voor stabiliteit bij het filmen (eventueel in 4K). De camera levert verdienstelijke resultaten, verwacht alleen geen foto’s van het niveau van de Huawei P9 of Samsung Galaxy S6. In optimale lichtomstandigheden doet de Nova Plus het voortreffelijk, maar van zodra de situatie wat uitdagender is, worden de resultaten wisselvalliger en merk je dat de kwaliteit van de foto’s naar beneden gaat.

Aan de voorkant zit een stevige 8 megapixelcamera met alle toeters en bellen aan boord om het maken van selfies tot een kunst te verheffen, inclusief de bekende beautify-filter die voortaan wordt aangevuld met een filter om jezelf van virtuele make-up te voorzien.

Straffe batterij

Waar de Nova Plus absoluut in uitblinkt, is zijn autonomie. Niet alleen heeft Huawei de telefoon van een flinke 3.340 mAh-batterij voorzien, de Snapdragon 625 is ook ontzettend energie-efficiënt, waardoor een batterijleven van twee dagen opeens een realiteit wordt. Je smartphone naar hartelust gebruiken zonder stress dat je het einde van de dag niet gaat halen, is een hele verademing. Komt de telefoon toch in batterijnood, dan laad je hem op via de usb-c-poort.

Eind vorige maand legden we ook al de Acer Liquid Zest Plus op de rooster, een budgettoestel met een aanzienlijk grotere batterij van 5.000 mAh. Mijn collega Jens wist uit dat toestel zelfs drie dagen autonomie te halen, maar bleef toch met dubbele gevoelens achter wanneer hij de smartphone in zijn geheel bekeek.

Resultaten van onze batterijtests met wifi en bluetooth actief.

De Nova Plus doet het met een kleinere batterij nagenoeg even goed en presteert bovendien dubbel zo snel in onze benchmarks. Daarnaast is de schermkwaliteit een pak beter en beschikt hij standaard over een opslagacapaciteit die twee keer zo groot is als de Liquid Zest Plus. Dat alles vertaalt zich natuurlijk ook in de prijs: het prijskaartje van de Nova Plus ligt eveneens twee keer hoger.

EMUI

Een smartphone van Huawei kan je niet bespreken zonder het ook even over de software te hebben. EMUI, de grafische schil die het bedrijf over Android legt (in dit geval Android 6.0 Marshmallow), is wellicht één van de meest controversiële schillen op de markt, met zowel voor- als tegenstanders.

De waarheid is dat Huawei de voorbije jaren flink gewerkt heeft aan zijn schil en stilaan op een punt is gekomen waar de negatieve kritiek niet altijd meer terecht is. EMUI heeft de reputatie zwaar te zijn, maar daar merk je op de Nova Plus alvast weinig tot niets van. Ook het uiterlijk van de skin is er flink op vooruit gegaan. De app drawer is nog steeds afwezig, maar icoontjes en menu’s zien er een stuk strakker uit dan bij vorige versies. Via een externe launcher tover je de app drawer bovendien makkelijk terug en kan je ook de icoontjes aanpassen als je dat wenst.

In functionaliteit biedt EMUI enkele voordelen op stock Android. Zo is er de app Telefoonbeheer waarmee je snel inzicht krijgt in de slokoppen van je systeem en de prestaties van je telefoon met één knop kan optimaliseren. Standaard waakt Huawei zeer streng over de autonomie van je toestel, waardoor sommige apps verhinderd worden om op de achtergrond te blijven werken, maar via de Batterijmanager neem je zelf de touwtjes in handen. Tot slot geeft EMUI ook erg veel controle over je mobiel dataverbruik en kan je per app instellen of die alleen via wifi of ook via 3G/4G verbinding mag maken. Erg handig wanneer je op een strak dataplan zit of voorzichtig wilt roamen in het buitenland.

Het grootste nadeel dat de smartphones van Huawei vandaag op softwarevlak nog parten speelt, is het gebrek aan tijdige updates. Zelfs voor zijn vlaggenschepen heeft de Chinese telefoonbouwer niet de beste staat van dienst wat updates naar nieuwe Androidversies betreft. Ook de toekomst voor de Nova en Nova Plus is op dat vlak niet duidelijk en dat brengt problemen met zich mee op vlak van security. Nieuwe lekken die ontdekt worden in het besturingssysteem, zullen lange tijd ongedicht blijven. Zo maakte Google in Android 7 Nougat eindelijk voorgoed komaf met de vervelende StageFright-bug, maar het is dus de vraag of die update ook op dit nieuwe duo midrange telefoons zal belanden.

Conclusie

De uitstekende batterij maakt van de Nova Plus een absolute aanrader voor wie op zoek is naar een premium midrange smartphone. Op pure kracht moet hij de duimen leggen tegen sommige concurrenten, maar voor wie op zoek is naar een lange autonomie zal het totaalpakket vast kunnen bekoren.

Voorlopig is alleen de Huawei Nova al bij ons op de markt beschikbaar aan een adviesprijs van 369 euro. We hebben bij Huawei de vraag neergelegd wanneer ook de Nova Plus onze kant uitkomt en zullen deze review updaten van zodra we meer weten.

Update 25/10/2016: Huawei België laat aan onze redactie weten dat de Nova Plus niet nar België zal komen. De focus ligt daarentegen op de gewone Nova.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van het moment

De beste elektronica-acties van het moment

Bekijken bij bol.com

Business