Reviews

Asus ROG GeForce GTX 1070 Strix Gaming review: Lichtbaken

Voordelen
Geweldige prestaties
Efficiënte en stille koeling
Aura-verlichting
Nadelen
Overkill voor 1080p, niet krachtig genoeg voor 4K
Aanbevolen prijs: €549
Waar te koop?
Totaalscore 8
De Strix Aura-versie die Asus van de GTX 1070 uitbrengt doet alles goed en schittert terwijl. Letterlijk.

 

Asus voorziet zijn versie van GTX 1070-gpu van drie ventilatoren in vergelijking met de twee van MSI en de eenzame ventilator op Nvidia’s referentiemodel. Het resultaat is een capabele, muisstille en uitstekend gekoelde grafische kaart die iedere desktopcomputer klaarstoomt voor WQHD-gaming.

Gemaakt voor WQHD

Wie aan full hd-gaming wil doen heeft voldoende aan de GTX 1060 en zelfs de GTX 1080 heeft moeite met het spelen van spellen in 4K. De GTX 1070 zit mooi in het midden en voelt zich helemaal in zijn nopjes wanneer je de nieuwste games op hoge instellingen speelt met een 2.560 x 1.440-resolutie. Voor de Strix-versie van Asus is dat niet anders. De krachtige kaart rendert de moeilijkste scènes zonder klagen. De drie ventilatoren op de kaart houden de GPU bovendien fris terwijl je al met je oren naast je computerbak moet gaan hangen om ze te horen.

Nvidia-specificaties

De specificaties verschillen niet zo veel van de referentiekaart. Dezelfde Pascal-GPU met zijn 1920 cuda-kernen maakt hier zijn intrede, vergezeld van 8 GB GDDR5-geheugen. TSMC bakt de hardware voor Nvidia in zijn 16 nanometer-fabs. Natuurlijk heeft Asus zijn stempel gedrukt op de specificaties van de kaart. Zo is de Strix Gaming geklokt op een basisfrequentie van 1.658 MHz met een boostklokfrequentie tot 1.860 MHz Dat is toch merkelijk hoger dan de 1.506 MHz en 1.683 MHz van Nvidia’s standaardmodel. Toch heeft ook de versie van Asus genoeg aan één 8-pins stroomconnector.

Meer dan voldoende

In de benchmarktests heeft de kloksnelheid natuurlijk een impact, in de praktijk is die heel relevant. Iedere GTX 1070, ongeacht de verkoper, is meer dan goed genoeg voor WQHD-gaming op de hoogste grafische instellingen, en niet genoeg voor 4K-gaming op respectabele visuele instellingen. In zowel Rise of the Tomb Raider, Dirt Rally, Doom, Hitman, Battlefield 3 en Just Cause 3 gaat iedere GTX 1070 vlot boven de 60 frames per seconde op de hoogste instellingen. De kaart van Asus gaat al naargelang de test echter tot tien procent over de referentiekaart van Nvidia.

 

We kunnen de prestaties van de Asus GTX 1070 Strix Auro eenvoudig als volgt samenvatten: de GTX 1070 is een briljante kaart, uitermate geschikt voor WQHD-gaming. Asus maakt het geweldige referentiemodel nog iets beter. Ben je op zoek naar een high-end gpu, zit je hier aan het juiste adres.

Opvallen met licht

Ook andere fabrikanten zoals MSI overklokken hun versie van de GTX 1070 echter in de fabriek. In de praktijk is het verschil in fps niet zo groot en is het moeilijk voor fabrikanten om hun versie van de GTX 1070 te differentiëren van andere exemplaren. Asus trekt hier voluit de kaart van het design. De Gaming-laart schitter dankzij de ingebouwde ledlampjes. De kaart heeft verlichting achteraan, bovenaan in de vorm van een groot lichtgevend Asus ROG-logo, en aan de zijkant door middel van een eveneens verlicht ‘Republic of Gamers’-logo.

Aura

[related_article id=”210464″]

Aura is de naam van Asus’ overkoepelende lichttechnologie. De led’s kunnen alle kleuren van de regenboog krijgen en flitsen in verschillende patronen. De bijhorende software laat je toe snel zelf een kleurtje te kiezen. Vanuit het Aura-dashboard selecteer je een statische kleur, kan je de intensiteit dynamisch laten veranderen, een strobofunctie inschakelen of de lampjes hun ganse kleurengamma laten doorlopen. Heb je een geslote case, dan is deze kaart niets voor jou, maar wie een gamecomputer met een afgewerkte binnenkant wil vind hier een heleboel leuke opties.

Samen nog lichter

De Aura-kaart is compatibel met andere Aura-hardware zoals moederborden. Klik je de gpu in een compatibel bord, dan neemt de Aura-technologie de kaart op in een overkoepeld display. Ze wordt dan een extensie van de andere aanwezige leds wat complexere kleurendansen mogelijk maakt. We testten de GTX 1070 Strix Gaming in een compatibel moederbord en merkten dat de kaart in het primaire Aura-dashboard verscheen. Van daaruit kan je alle Aura-leds in je computer tesamen besturen. Vreemd genoeg kan je niet op het gpu-logo klikken om de kleuren daar afzonderlijk aan te passen. Daarvoor moet je de Aura-tool van de grafische kaart zelf openen.

De Aura-verlichting zal slechts een niche aanspreken maar wij vinden de lampjes van Asus bijzonder geslaagd. In combinatie met de juiste case geef je je gamingcomputer een extra dimensie. Sommigen vinden dat potsierlijk, wij vinden het plezierig. De Asus ROG GTX 1070 Strix Gaming met zijn lampjes is een beetje duurder dan gelijkaardige kaarten zonder verlichting, maar de meerprijs voor de lichtshow van 20 a 30 euro op de totale adviesprijs vinden we acceptabel.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business