Reviews

Wileyfox Swift 2 review: razendsnelle budgettopper

Voordelen
Straffe prestaties
Goedkoop
Mooi design
Vingerafdrukscanner
Nadelen
Slechte autonomie
Gemiddelde camera
Aanbevolen prijs: €199
Waar te koop?
Totaalscore 9
De Wileyfox Swift 2 levert consequent betere prestaties dan andere budgetsmartphones. Enkel op het vlak van autonomie laat het toestel het afweten.

Wileyfox legde vorig jaar budgettoestellen het vuur aan de schenen met zijn Swift. Het Britse bedrijf probeert dit jaar met drie nieuwe smartphones de budgetmarkt verder over te nemen. De goedkoopste van de drie, de Swift 2, kan je voor 199 euro op de kop tikken, terwijl je aan de Swift 2 Plus 239 euro kwijt bent. De iets grotere Swift 2 X kost je 259 euro. Voor deze review namen we de Wileyfox Swift 2 onder handen.

Design

Op het vlak van uiterlijk kan je de Wileyfox Swift 2 en Swift 2 Plus niet van elkaar onderscheiden. Beide toestellen hebben een metalen behuizing die lichtjes afgerond is, een vingerafdrukscanner en een 5-inchscherm. Bovendien zijn de smartphones in dezelfde kleuren verkrijgbaar, namelijk Midnight en Gold. Met name de donkerblauwe kleur (midnight) geeft de smartphone een erg mooi uiterlijk.

Er zijn maar weinig smartphones in het budgetsegment die geen kunststoffen behuizing hebben en ook vingerafdrukscanners zijn in de prijsklasse zeldzaam. Wie je ziet rondlopen met een Wileyfox Swift 2 in de hand zal dan ook niet doorhebben dat het een toestel van minder dan tweehonderd euro betreft.

Vingerafdrukscanner

De vingerafdrukscanner bevindt zich aan de achterzijde van de smartphone onder de camera. Eenmaal je deze positie gewend bent, kan je snel je Swift 2 met je vinger ontgrendelen, al voelt het niet natuurlijk aan. Een smartphone met een 5-inchscherm is immers niet erg groot, waardoor de top van je wijsvinger normaliter niet in het midden van het toestel belandt. Bovendien is de scanner onbereikbaar wanneer je Swift 2 op tafel ligt.

Specificaties

Om de Swift 2 en Swift 2 Plus van elkaar te onderscheiden, dien je onder de motorkap te kijken. Beide smartphones hebben een Snapdragon 430 aan boord, welke een octacoreprocessor met een kloksnelheid van 1,4 GHz en een Adreno 505-GPU bevat. De Swift 2 heeft 2 GB RAM, terwijl zijn duurdere broer 3 GB geheugen aan boord heeft. Ook de opslagruimte is verschillend. Bij de Swift 2 krijg je 16 GB ROM en de Swift 2 Plus heeft 32 GB opslagruimte. Aangezien de opslagruimte van de toestellen uitbreidbaar is, is dit verschil verwaarloosbaar.

Doordat beide smartphones dezelfde SoC bevatten, presteren ze gelijkaardig op de benchmarktests. Ook tijdens het gebruik van de toestellen kon ik weinig prestatieverschillen opmerken, ondanks het feit dat de Swift 2 minder RAM heeft. Enkel wanneer je veel verschillende apps gebruikt, zal je dit verschil in geheugen voelen. De RAM zal immers sneller opgebruikt zijn, waardoor apps vaker gesloten worden en je deze volledig moet heropstarten.

Momenteel is Wiko één van de grootste concurrenten van Wileyfox. Op het vlak van prestaties kunnen de Wiko U Feel en U Feel Lite echter niet tippen aan de smartphones van Wileyfox. De smartphones halen consequent slechtere scores op de benchmarktests, al kan je de Wiko U Feel Lite wel voor slechts 169 euro op de kop tikken.

Batterij

Wileyfox heeft erg zijn best moeten doen om straffe smartphones aan te bieden tegen een scherpe prijs, wat jammer genoeg zijn weerslag heeft op de batterij. Op de autonomietest van PC Mark doet de Swift 2 het nog redelijk met 7 uur en 16 minuten. Wanneer we een video in loop laten draaien, houdt de smartphone het echter al na vier uur en 15 minuten bekeken. Ter vergelijking: de Wiko U Feel Lite moet zich pas na elf uur gewonnen geven. Met deze tijden doet de Swift 2 het wel een stukje beter dan zijn duurdere broer.

Ook de camera scheert geen hoge toppen. De Swift 2 heeft een hoofdcamera van 13 MP, wat 3 MP minder is dan bij de Plus, waarmee je degelijke beelden kan maken in goede lichtsituaties. In het donker zal je echter al snel alle details moeten missen en de camera heeft de neiging bepaalde delen van foto’s te overbelichten.

Conclusie

Wie op zoek is naar een smartphone met straffe prestaties voor minder dan tweehonderd euro kan niet om de Wileyfox Swift 2 heen. Het toestel scoort consequent hoog op benchmarktests en ziet er bovendien erg goed uit. Wil je graag meer RAM en opslagruimte, dan kan je de Swift 2 Plus overwegen. De prestaties zullen echter in dezelfde lijn liggen en de autonomie is slechter, waardoor het toestel de meerprijs nauwelijks waard is.

Is autonomie voor jou van het grootste belang, dan dien je de Wileyfox Swift 2 links te laten liggen. De Wiko U Feel en U Feel Lite kosten beide eveneens minder dan tweehonderd en doen het op dat vlak stukken beter.

Update 01/02/2017: Naast de Swift 2 en Swift 2+ heeft Wileyfox onlangs ook de Swift 2 X op de markt gebracht. De tekst werd aangepast om dit te verduidelijken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business