RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Live feedback
  • Goede begeleidende app
  • Toffe awards en uitdagingen
CON
  • Weinig keuze van geluidslandschappen
  • Duur

Muse is een futuristische hoofdband die je hersenactiviteit meet. Hierdoor kan iedereen leren mediteren.

Advertentie

Interaxon, het bedrijf achter Muse, belooft dat het een product heeft ontwikkeld dat meditatie eenvoudig maakt. Aangezien mijn enige ervaring met meditatie een verplichte yogasessie tijdens een sportdag is, ben ik de perfecte kandidaat om na te gaan of deze bewering klopt. Indien Muse erin slaagt mij correct te leren mediteren, kan iedereen het leren.

Muse is een hoofdband waarin de nodige sensoren zijn verwerkt om je hersenactiviteit te meten. Je plaatst het gadget zodanig op je hoofd dat de sensoren in het midden van het toestel op je voorhoofd rusten en de sensoren aan de uiteindes zich achter je oren bevinden. De eerste keer dat je het toestel vastneemt, voelt deze nogal fragiel aan. Na Muse twee weken te hebben getest, heb ik mijn voorzichtigheid echter laten varen: Muse kan tegen een stootje.

Om de sensoren correct te laten werken, moet je ervoor zorgen dat er geen haar tussen je huid en de sensoren zit. Op je voorhoofd is dit niet moeilijk te verwezenlijken, maar ongeacht je kapsel zal er zich haar boven en rond je oren bevinden die het signaal verstoren. Interaxon levert bij zijn hoofdband haarrekjes die je eventueel kunnen helpen om je haar in toom te houden. Tijdens mijn tests merkte ik dat de hoofdband bij mij het best werkt wanneer ik Muse achter mijn oren plaats en daarna mijn haren over het gadget trek. Dat ziet er niet erg elegant uit, maar is een efficiënte manier om aan de slag te kunnen gaan.

Waar het bij Muse echt om draait, is de feedback die het kan geven over je hersenactiviteit.

Muse Essentials

Wanneer je de bijhorende app voor Android of iOS start, kan je een meditatiesessie met de hoofdband starten. Muse wordt erg eenvoudig gekoppeld aan de app, waarna je een sessielengte, een geluidslandschap en oefening kan kiezen. De sessielengtes gaan van drie minuten tot een uur; standaard duurt een meditatieronde vijf minuten.

De app kiest automatisch de eerste oefening van de Muse Essentials-collectie. Tot deze collectie horen tien oefeningen die je begeleiden bij het onder de knie krijgen van mediteren. Een vrouwenstem geeft je bij het begin van een oefening enkele tips om je meditatieavontuur mee te beginnen. Zo wordt er aangeraden om je op je ademhaling te concentreren en deze ademhalingen te tellen, wat verrassend goed werkt om te voorkomen dat je gedachten afdwalen tijdens een sessie.

Behalve de Muse Essentials-collectie kan je eveneens voor Hart-Centered Mindfulness, Deepak Guides Muse en eMindful Life kiezen. Elke collectie helpt je op zijn eigen manier om beter te worden in mediteren. Wie de rustgevende hobby al goed onder de knie heeft, kan er eveneens voor kiezen om te mediteren zonder een oefening. Aan het begin van een sessie zal je dan geen tips krijgen.

Geluidslandschappen

Ten slotte kan je een geluidslandschap kiezen. Standaard gebruikt Muse strandgeluiden, waarbij je het ruisen van de zee hoort. Je kan echter nog vier andere landschappen downloaden, gaande van een winderige woestijn tot een stadspark. Tijdens mijn tests probeerde ik alle landschappen uit om te achterhalen welke het beste bij mij past. Toen ik voor het stadspark koos, heb ik de sessie al na enkele seconden stopgezet; de stadsgeluiden brachten allesbehalve rust bij mij. Het geluid van wind in een woestijn blijkt mijn actieve geest daarentegen wel tot rust te brengen. Ik was verrast over de grote verschillen die ik opmerkte tussen de verschillende geluiden, waardoor het jammer is dat Muse je slechts vijf keuzes geeft.

Vogels en stormen

Waar het bij Muse echt om draait, is de feedback die het kan geven over je hersenactiviteit. Alvorens je een meditatiesessie start, moet de hoofdband telkens worden gekalibreerd. Dat lijkt me een noodzakelijk kwaad, maar het was toch leuker geweest, moest je dit proces maar één keer moeten doorlopen.

Wanneer de sessie uiteindelijk begint, krijg je de achtergrondgeluiden te horen van je gekozen geluidslandschap. Hierbij geeft Muse eveneens feedback over hoe rustig je hersenen zijn. Wanneer je een storm hoort, zijn je gedachten volledig afgedwaald. Hoor je daarentegen vogeltjes zingen op de achtergrond, dan ben je goed bezig. Hoe langer je deze rustige fase aanhoudt, hoe meer vogels er voor je zullen fluiten.

De eerste keer dat ik de hoofdband uitprobeerde, wakkerde er onmiddellijk een storm aan, waardoor ik even van mijn stuk werd gebracht. Door je te concentreren op je ademhaling, gaat de storm echter al snel liggen. Ergens halverwege de sessie hoorde ik mijn eerste vogeltje fluiten. Mijn interne gejuich werd onmiddellijk door Muse opgepikt, waarna een stormvlaag het vogeltje snel deed verdwijnen. Kalm blijven tijdens een persoonlijke overwinning blijkt een essentiële eigenschap te zijn om goed te worden in mediteren.

Muse helpt me zo goed bij mediteren, dat ik echt in een rustgevende bubbel beland.

Uitdaging

Doordat je continu feedback krijgt over hoe goed je bezig bent, voelt een meditatiesessie als een echte training aan. Het is immers niet eenvoudig om je gedachten niet te laten afdwalen. Soms dacht ik zonder het te beseffen aan andere dingen dan mijn ademhaling, waarna Muse me hier onmiddellijk mee confronteerde. Op deze manier zorgt de hoofdband ervoor dat je direct kan ingrijpen om je gedachten weer tot rust te brengen.

Waar ik tijdens de verplichte yogales het gevoel had dat we doelloos met onze ogen dicht in een ruimte zaten, had ik nu het gevoel dat ik mijn brein actief aan het trainen was. De continue feedback zorgt ervoor dat een sessie interessant blijft. Aangezien ik nogal competitief ingesteld ben, wou ik bovendien zoveel mogelijk vogels in een sessie verzamelen. Mediteren voelde hierdoor plotsklaps als een leuke uitdaging aan.

Eenmaal je een sessie hebt doorlopen, krijg je je resultaten in een grafiek te zien. Je ziet hoe je brein van een actieve naar een neutrale en soms zelfs een rustige fase gaat. Hoe meer tijd je doorbrengt in de rustige en neutrale fase, hoe meer punten je verdient. Muse moedigt je aan met behulp van mijlpalen, uitdagingen en awards. Door minstens twee vogels te lokken tijdens een sessie krijg je bijvoorbeeld de ‘Birds of Eden’-award.

Rustgevende bubbel

Nu ik Muse enige tijd heb gebruikt, merk ik dat ik steeds rustiger wordt van mediteren. In plaats van de hoofdband onmiddellijk van mijn hoofd te halen wanneer een sessie is afgelopen, moet ik eerst mijn best doen om mijn hersenen uit hun mediterende stadium te halen. Muse helpt me zo goed bij mediteren, dat ik echt in een rustgevende bubbel beland. Hopelijk helpt deze recent geleerde vaardigheid me eveneens om in het dagelijkse leven mijn brein tot rust te brengen tijdens stresserende situaties.


Zou jij technologie gebruiken om beter te leren mediteren? Of vind je net dat technologie het doel van mediteren in de weg staat? Laat het ons weten via onderstaande poll of verduidelijk je standpunt in de reacties onder deze review!


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here