Reviews

Samsung Galaxy Note 8 review: duur pennetje

Voordelen
Fantastisch scherm
Bloedmooi uiterlijk
Slimme stylusfuncties
Camerakwaliteit standaardcamera
Dualsim
Nadelen
Telefotocamera valt tegen
Peperdure prijs
Autonomie kan beter
Aanbevolen prijs: €999 (64 GB)
Waar te koop?
Totaalscore 8
Vorig jaar mocht Samsung met een knaller afsluiten, letterlijk. Dit jaar krijgt de Note een nieuwe kans om zich te bewijzen. Het resultaat is indrukwekkend, maar niet feilloos.

Deze review is onderdeel van onze grote ‘Smartphonegids 2017’ waarin we 44 smartphones hebben getest. Klik hier voor een overzicht van alle premium smartphones in de test.


Voor ik met mijn review start, moet ik eerst de olifant in de kamer adresseren. Samsung kwam vorig jaar rond deze periode niet positief in het nieuws met ontvlambare Galaxy Note 7-toestellen. Er zijn veel mopjes over gemaakt, maar ondertussen heeft Samsung bewezen dat het de draad kan oppikken met de oerdegelijke Galaxy S8 en S8+. De Galaxy Note 8 is een natuurlijk verlengstuk van beide toestellen, maar met enkele troeven. Na twee weken testen hebben we ons finale verdict klaar.

Weinig verschil

De Galaxy Note 8 (999 euro bij Coolblue) lijkt heel sterk op die andere grote smartphone van Samsung, de Galaxy S8+ (799 euro bij Coolblue). Beide hebben een groot scherm (6,3 inch vs. 6,2 inch) en hoewel het scherm van de Note 8 iets groter is, zijn de afmetingen haast identiek. Een getraind oog zal wel verschil zien tussen de Note 8 en S8+. Die laatste heeft namelijk zachtere afgeronde hoeken waardoor het toestel er minder hoekig uitziet. De keuze van een hoekig uiterlijk voor de Note 8 is functioneel omdat er dan meer schrijfruimte is voor de stylus. Als je het mij vraagt vind ik de S8+ mooier omwille van de zachtere lijnen, maar smaken verschillen.

[related_article id=”212615″]

Net als de S8+ geniet de Note 8 van een ‘Infinity-scherm’ met minimale schermranden boven- en onderaan. De schermkwaliteit is absolute top, beter dan dit vind je nergens. Het amoledscherm (1.440 x 2.960 pixels) oogt haarscherp en de kleuren en het diepzwart zien er fantastisch uit. Wie dit scherm gewoon is, wil niets anders meer. De 18,5:9-schermverhouding ligt prettig in de hand en went onmiddellijk.

De achterkant is gespiegeld aan de voorkant qua vormgeving, met afgeronde randen voor een aangename greep. Wie de Note 8 kort vastneemt, voelt onmiddellijk de premium afwerking. Met dit toestel mag je gezien worden, voor wie dat belangrijk is.

Met de Galaxy Note 8 mag je gezien worden, voor wie dat belangrijk is.

Meer RAM

Een toptoestel vraagt om topprestaties, en daar stelt de Samsung Galaxy Note 8 niet teleur. Hij heeft identiek dezelfde specificaties meegekregen als de S8 en S8+. Binnenin vinden we Samsungs eigen Exynos 8895 Octa (4x 2,3 GHz & 4x 1,7 GHz) voorzien van een Mali-G71 MP20 grafische chip. Het enige wat de Note 8 wel meer biedt, is RAM: 6 GB tegenover 4 GB voor de S8+. Meer RAM is fijn voor specificatielijsten, maar in de benchmarks hieronder kan je aflezen dat het verschil amper merkbaar is.

 

Benchmarks vertellen maar een beperkt verhaal. Het belangrijkste is dat de Note 8 bliksemsnel reageert op elke actie en geen enkele hapering vertoont. De camera start zonder vertraging op en na amper 1,5 seconden uit stand-by staat je eerste foto erop. Multitasken gaat ook uitzonderlijk vlot, wat niet onbelangrijk is voor een werkpaard als de Note 8.

De tijd dat Samsungs eigen schil over Android het systeem vertraagde, ligt trouwens lang achter ons. Sinds de Galaxy S6 merk je dat Samsung begrepen heeft dat ‘less is more’ ook hier geldt. Wie wil kan tientallen speciale gadgets en functies activeren. Als je daar niet van houdt, hoeft je ze niet te gebruiken. Wie vandaag de dag dus nog roept dat de software van Samsung zwaar en rommelig is, leeft nog in het jaar 2014.

Telefotolens

Waar de Samsung Galaxy Note 8 afstand neemt van de S8+, is de camera. De Note 8 heeft er twee achteraan, een primeur voor Samsung. Beide hebben een 12 megapixelsensor, maar de éne heeft een telefotolens gelijkaardig aan 2x optische zoom. Geen speciale breedhoeklens of zwart-witcamera zoals andere concurrenten dus: Samsung focust hier op de essentie.

De 12 megapixelcamera is identiek aan die van de Galaxy S8+, die we tot nu toe de allerbeste smartphonecamera van 2017 vinden.

De 12 megapixelcamera is identiek aan die van de Galaxy S8+, die we tot nu toe de allerbeste smartphonecamera van 2017 vinden. Dat betekent dat de Note 8 hetzelfde label krijgt opgespeld. De fotokwaliteit is haarscherp met een breed dynamisch bereik en bliksemsnelle camera-app. Wie de beste smartphonefoto’s wil nemen, hoeft niet verder te kijken.

De grootste vernieuwing voor Samsung is echter die telefotolens. Je kan met een druk op de knop 2x inzoomen, of met de opnametoets schuiven om dynamisch in te zoomen. De overgang tussen beide camera’s verloopt vloeiend genoeg dat je niet merkt dat er van camera wordt gewisseld. De tweede lens zorgt er overigens voor dat je voortaan een bokeh-effect kan toevoegen aan je foto’s dankzij de extra diepteinformatie. Samsung noemt zijn functie Live Focus.

Dieptezicht

Live Focus laat je toe om tijdens het fotograferen de diepte manueel bij te sturen, maar ook daarna. Dat laatste is nieuw voor Samsung maar klinkt vertrouwd voor Huawei-fans, die al sinds de P9 met de focus van hun foto’s kunnen jongleren. De functie is leuk, maar vergeleken met de Huawei P10 Plus en iPhone 7 Plus past Samsung de techniek iets te agressief toe met onrealistische beelden als gevolg. Gelukkig is dit software die Samsung de komende weken en maanden nog kan tweaken.

Wat het niet kan tweaken, is de tegenvallende kwaliteit van de telezoomlens. Die draagt ook een 12 megapixelsensor, maar de sensorgrootte en lichtsterkte (f/2.4) verschillen sterk vergeleken met de uitstekende standaardcamera. Het is leuk om occasioneel eens iets van dichterbij te nemen zonder kwaliteitsverlies, maar in de praktijk ga je deze camera ’s nachts of in andere uitdagende situaties vermijden. De telefotocamera heeft optische beeldstabilisatie, uniek binnen smartphoneland, maar het nut is eerder beperkt tot heel specifieke situaties.

De selfiecamera is dezelfde als bij de Galaxy S8+ en die is uitstekend dankzij een lichtsterke f/1.7-lens. Wie selfies belangrijk vindt, zal niet teleurgesteld zijn met de resultaten van de Note 8.

Penplezier

De belangrijkste unieke eigenschap van de Note 8 is zonder twijfel de stylus. Sinds de lancering van de originele Note in 2011 claimt Samsung dat er heel wat fans niet meer zonder kunnen. Vreemd dan dat sinds de Note 4 in 2014 geen enkele nieuwe Note verschenen is op Europees grondgebied. Wat is er ondertussen allemaal veranderd?

Allereerst is de stylus verder geëvolueerd. Het puntje is dunner en ondersteunt voortaan 4.096 drukpunten. Het puntje creëert een klein beetje weerstand, wat voor een aangename schrijfbeleving zorgt. Wie wil kan het proberen, maar de stylus past niet omgekeerd in de smartphone. Samsung heeft duidelijk geleerd uit het verleden.

Slim pennetje

Van zodra je de stylus uit zijn houder schuift, verschijnt een snelmenu waar je allerlei handige functies kan activeren. De belangrijkste is uiteraard een notitie maken of alle notities weergeven. In tegenstelling tot vorige Note-modellen kan je nu lange notities maken tot wel 100 pagina’s lang. Je kan ook handig een stukje tekst, foto of beeld nemen en annotaties maken waarna je het kan delen. Er zit zelfs een vertaalfunctie die simultaan vertaalt waar jij over ‘hangt’ met je stylus zonder het scherm te raken.

Er zijn echter twee functies die er echt uit springen: Live Bericht en Always-on schermnotities. Die eerste laat je toe om een paar woorden te schrijven en die animatie daarna als een gif te bewaren om door te sturen via bijvoorbeeld WhatsApp of sms (maar dan als mms). Mijn meest gebruikte functie is schrijven wanneer het scherm uit staat. Je kan namelijk direct schrijven op het scherm, zonder dat je de Note 8 moet ontgrendelen.

Beste van al: je kan die tekening dan aan het always-on scherm koppelen, zodat je altijd op je telefoon je notitie of reminder ziet staan. Het klinkt als iets stom, maar wie het eenmaal zo gebruikt zal nooit meer terug willen.

Voorzichtige batterij

We weten allemaal dat de Note-serie flinke klappen heeft gekregen vorig jaar, en dat heeft als gevolg dat de batterij van de Note 8 minder ‘extreem’ is ontworpen. Je krijgt 3.300 mAh aan capaciteit, 200 mAh minder dan de Galaxy S8+ en Note 7. Doordat het scherm van de Note 8 groter is dan zijn voorganger en de S8+, zien we dat de autonomie minder goed scoort. Het is gelukkig nog steeds voldoende om een volledige dag door te komen, maar wie zijn telefoon heel intensief gebruikt of lange dagen maakt, kan soms een stopcontact nodig hebben.

Tot slot moet ik het over de vingerafdruksensor hebben. Die zit nog steeds op een belachelijke plaats, en Samsung moet beseffen dat dit een fout is. Wie geen gigantisch grote handen heeft, moet zijn greep aanpassen aan de telefoon om er te geraken. Toegegeven, Samsung biedt een irisscanner en gezichtsherkenning die je allemaal simultaan kan gebruiken, maar de ontgrendeling werkt gewoon sneller met de vingerafdrukscanner. Ik heb mijn beveiliging zelfs standaard uit staan om frustraties te vermijden. Kijk naar de plaatsing van de sensor op de LG V30 die ook dit najaar uitkomt, en leer hieruit Samsung.

Bixby kan nog steeds geen indruk maken, waardoor de knop eerder frustraties oproept dan gebruiksplezier.

Ohja, en Bixby krijgt nog steeds een aparte knop onder de volumetoets. De spraakassistent van Samsung kan nog steeds geen indruk maken, waardoor de knop eerder frustraties oproept dan gebruiksplezier.

Totaalpakket

[related_article id=”214292″]

Zoals je kan lezen levert de Samsung Galaxy Note 8 het totaalpakket. Het toestel is waterdicht, ondersteunt draadloos opladen en heeft nog een hoofdtelefoonaansluiting. We hadden hogere verwachtingen rond de dubbele camera, maar als totaalconcept is de Note 8 een absoluut pareltje. Dat is de Samsung Galaxy S8+ echter ook. De smartphone is haast identiek . Alleen kan je die laatste voor 200 euro minder in de winkel terugvinden.

Samsung denkt dat wie 800 euro aan een smartphone wil uitgeven, ook gerust 1.000 euro wil uitgeven. Dat klopt, maar gezond verstand is hier belangrijk. Er zijn evenwel twee heel belangrijke redenen waarvoor je de Note 8 misschien wel wil: dualsim-ondersteuning en de stylus. Boeit geen van beide je? Doe me dan een plezier en ga voor de uitstekende Samsung Galaxy S8+.

De Samsung Galaxy Note 8 is vanaf 15 september beschikbaar. Wie vooraf bestelt, krijgt gratis een DeX Docking Station.


Benieuwd hoe de Apple iPhone 8 presteert tegenover de concurrentie? Download nu onze ‘Smartphonegids 2017’ voor een uitgebreid overzicht van specificaties en testresultaten.

[whitepaper title=”Smartphonegids 2017: kies de telefoon die bij je past” thumb_url=”https://cdn.techpulse.be/2017/12/smartphonegids_300.jpg” download_url=”https://www.pages02.net/minocmediaservices/download/20171214_techpulse_smartphones”]  [/whitepaper]

mobielnote 8samsungsamsung galaxy note 8smartphone

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600