Reviews

Transcend MTS800 256 GB review: verwarrende SSD

Voordelen
Degelijke prestaties
Nadelen
Geen NVMe maar SATA III
Prijs
Aanbevolen prijs: €169
Waar te koop?
Totaalscore 5
Transcend lijkt met SATA III te mikken op een niche doelpubliek, maar een soortgelijke SSD zie ik in de toekomst liever niet meer.

Wie vandaag de dag een snelle computer wil, heeft een SSD nodig. De klassieke 2,5 inch SATA-SSD is alomtegenwoordig en de prijzen zijn lager dan ooit. Sinds kort maken bliksemsnelle SSD’s het mooie weer via een M.2-aansluiting die gebruik maakt van de PCI-Express 3.0 x4 bussnelheid. Resultaat: snelheden van 1,5 tot zelfs 2,5 GB/s worden mogelijk. De Transcend MTS800 256 GB lijkt tot die categorie te behoren, maar niets is minder waar.

[related_article id=”218267″]

Ondanks dat de MTS800 gebruik maakt van de M.2-aansluiting, volgt het de SATA III-standaard met een theoretische maximumsnelheid van 6 Gb/s. Dat betekent dat deze SSD even snel is als alle andere 2,5 inch SATA-schijven die je via een klassieke SATA-aansluiting verbindt. In de benchmarks wordt dat direct duidelijk: 525 MB/s leessnelheid en 427 MB/s schrijfsnelheid. Die snelheid valt behoorlijk tegen wanneer je vergelijkt met bijvoorbeeld de Samsung SSD 960 EVO die drie tot vijf keer sneller is en zelfs iets goedkoper is.

De Transcend MTS800 256 GB is een rariteit die we niet veel zien, en liever ook niet willen zien in de toekomst. Toch zeker niet aan dit prijskaartje. Het enige doelpubliek waarop Transcend mikt, zijn computers die de nieuwe NVMe-standaard niet ondersteunen, maar de kans is groot dat die ook geen M.2-aansluiting in hun computer hebben. Voor de nichegroep die een M.2-aansluiting heeft dat enkel SATA ondersteunt, is de MTS800 een fijn alternatief. Anderzijds hebben zij ook de keuze uit duizenden andere SSD’s in een klassieke 2,5 inchbehuizing. Net om die reden kunnen we deze SSD niet echt aanraden, ondanks dat de prestaties prima in lijn liggen met andere SATA III-SSD’s. Kies liever een krachtige NVMe-SSD op de M.2-aansluiting, of ga voor een klassieke 2,5 inchbehuizing die de SATA III-behuizing gebruikt. De Transcend MTS800 zorgt enkel voor verwarring.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business