Reviews

Logitech G903 review: draadloze muis die je nooit moet opladen

Voordelen
Draadloos
Erg comfortabel
Geen input lag
Nooit meer opladen!
Nadelen
Ontzettend duur
Aanbevolen prijs: €288 (met mat)
Waar te koop?
Totaalscore 9
Deze gamingmuis laadt op terwijl je hem op een (dure) muismat beweegt. Nooit meer batterijen vervangen of je virtuele knaagdier in de usb-poort stoppen. Gaaf!

Draadloze en bedrade muizen: ze hebben beiden hun voor- en nadelen. Als bezield gamer ging mijn voorkeur altijd uit naar een bedraad exemplaar, omdat die minder input lag heeft. Bovendien is er niets meer wraakroepend dan een lege batterij tijdens een online potje gamen. Als een fabrikant die twee hindernissen zou kunnen overbruggen, dan schakel ik zonder aarzelen over. Al ontelbare keren heb ik die duivelse kabel vervloekt die – zoals elke kabel – telkens steekt waar hij niet hoort te zitten.

[related_article id=”218636″]

Logitech denkt het ei van Columbus te hebben gevonden met een mat, de G PowerPlay, die je muis oplaadt terwijl je hem gebruikt. De hardwarefabrikant heeft twee muizen voorzien die deze technologie ondersteunen: de G703 en G903. We namen dit tweede model onder de loep. Voor deze recensie spitsen we ons toe op mat én muis, maar je kan beide knaagdieren ook gebruiken als een traditionele computerhulpje zonder de G PowerPlay.

Ontwerp muis

Ik klopte aan bij Logitech voor twee afzonderlijke dozen: de G PowerPlay en de G903. Deze gamingmuis is de opvolger van de G900, die sinds zijn intrede vorig jaar heerst over de productcategorie. Never change a winning team, moet Logitech gedacht hebben, want de G903 verschilt weinig van zijn voorganger. Hij is vervaardigd uit een zwarte materie die erg goed in de hand ligt. Het verlichte G-logo bovenaan én batterijstatus kan je van kleur veranderen in de meegeleverde software. Verder steken bovenaan twee knoppen om de dpi-instellingen te wijzigen, die je eveneens in de software kan finetunen. Met de bovenste knop kan je het scrolwiel ontgrendelen zodat je hem haast eindeloos kan laten scrollen. Links tref je daarnaast nog twee programmeerbare knoppen.

Zowel links- als rechtshandigen worden op hun wenken bediend, aangezien je de knoppen aan de linkerkant kan verplaatsen naar de rechterkant. De G903 is een ergonomisch meesterwerkje. Althans, dat vertelden mijn vrienden me die ik de G903 even liet testen. Iedereen was danig onder de indruk, maar voor mij is deze muis wat aan de grote kant. Versta me niet verkeerd, deze muis is erg comfortabel, maar met mijn kleine pollen verkies ik een kleiner muisje.

Onderaan kan je een ‘puck’ toevoegen van ongeveer tien gram. Voor mij is dit gewichtje overbodig – ik heb mijn muis graag zo licht mogelijk – maar dat is persoonlijke smaak. Bestel je ook de muismat, dan kan je dit gewichtje vervangen door een PowerCore-module.

Oplaadmat

De G903 op zichzelf is een uitstekende muis, maar zijn ware potentieel komt pas naar boven als je hem koppelt met de innovatieve Logitech G PowerPlay-muismat. Op het eerste zicht lijkt dit op een normaal matje, maar het bakje rechtsbovenaan verraadt dat dit niet zomaar een lapje stof is. Hij is bedekt met een elektromagnetisch veld die interageert met de PowerCore-module, die je onderaan de muis stopt. Dankzij deze ‘Lightspeed-technologie’ hoef je je muis nooit meer afzonderlijk op te laden. Het opladen gaat altijd door, dus ook terwijl je hem gebruikt.

Deze oplaadmuismat bestaat uit een harde plaat waarop je een zacht of harde muismat kan plaatsen. Twee stofjes steken al in de doos. Het geheel meet 275 x 320 mm en is dus groot genoeg voor wie op een erg lage dpi speelt. Aansluiten van de mat gaat door middel van een usb-kabeltje.

Prestaties

Logitech belooft alle laatste technologieën in zijn muis te stoppen. Zo beschikt de G903 over een PMW3366 optische sensor, de beste sensor die er momenteel is. De fabrikant belooft dat hij maar liefst 50 miljoen toetsaanslagen moet overleven. Net zoals de G900 is de G903 bijzonder snel met een maximale dpi van 12.000. Ik testte hem met enkele games uit verschillende genres, waaronder League of Legends, Unreal Tournament 2004 – ja, ik hou van oldschool – en OSU. Bij het spelen merkte ik geen enkele vertraging op. Indien je toch last zou hebben van input lag – wat me sterk zou verbazen – kan je hem ook bedraad koppelen met je computer.

Conclusie

Geen kabel, comfort, ijzersterke prestaties, nooit meer opladen én geen input lag. De G903 is een meesterwerkje: dit is het perfecte gaminghulpje die alle kopzorgen van een klassieke draadloze muis wegwerkt. Sporen van migraine kwamen echter terug opdagen toen ik het prijskaartje las. De muis zelf kost al 159 euro, voor de muismat moet je daar nog eens 129 euro bij neertellen. Voor een pakketje moet je dus maar liefst 288 (!) euro op tafel leggen. De Logitech G903 is dus peperduur, maar het is wel de beste muis die ik ooit in handen heb gehad.

g903gaminggamingmuishardwarelogitechmuistech zone

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen