Reviews

MSI B350 Tomahawk review: essentieel Ryzen-moederbord

Voordelen
Prijs-kwaliteit
Perfect setje aan features
Nadelen
Geen USB 3.1 (Gen 2)
Geen RGB
Aanbevolen prijs: €109,90
Waar te koop?
Totaalscore 9
Bouw je een computer met een Ryzen 5 aan boord? De MSI B350 Tomahawk biedt de beste bang for your buck.

Vorige maand stelden we in onze PC-bouwgids een high-end gamingcomputer samen die gamers van voldoende vuurwerk voorziet om de laatste AAA-videospellen op de allerhoogste kwaliteit te spelen. Als moederbord gingen we voor de MSI B350 Tomahawk, een relatief goedkoop kaartje dat uitgerust is met een AM4-socket. Op die socket past een Ryzen-processor van AMD, die meer waar voor je geld biedt dan een traditionele Core-cpu van Intel, zolang je maar een grafische kaart in je systeem stopt. Ryzen voorziet immers geen grafische paardenkracht.

[related_article id=”220464″]

Voor de AM4-socket zijn er voorlopig drie chipsets beschikbaar: X370, B350 en A320. Deze setjes zijn niet ontwikkeld door AMD, maar door een dochterbedrijf van Asus, namelijk ASMedia. De X370 voorziet de meeste luxe, terwijl de A320 het instapmodel is. De B350-chipset vormt de gulden middenweg: ze bevat zes USB 2.0- en acht USB 3.0-poorten. Ook is er één M.2-slot aanwezig voor een NVMe-SSD (die veel sneller is dan een klassieke SATA-SSD) en vier SATA-aansluitingen. Vergelijken we dit met de duurdere X370-chipset, dan krijg je vier USB 3.0-poorten en twee SATA-poorten minder, maar voor de meeste mensen is dit meer dan voldoende. Beide chipsets ondersteunen de mogelijkheid om je CPU te overklokken, maar bij B350 ben je wel beperkt tot overklokken via de multiplier.

Budgettopper

De Tomahawk ondersteunt tot 64 GB aan DDR4-geheugen, geklokt op 3200 MHz. Er is één verstevigde PCIe 3.0 x16, één PCIe 2.0 x16, twee PCIe 2.0 x1 en twee PCI-slots. Ondersteuning voor SLI is afwezig, dus je kan maximaal één grafische kaart op dit moederbord installeren. Onder de USB-poorten voorzag MSI eentje van Type C op de B350 Tomahawk, maar geen enkele aansluiting ondersteunt de snellere USB 3.1 van de tweede generatie. Dat is spijtig: de enige B350-chipset die USB 3.1 Gen 2 ondersteunt is de B350 Gaming Pro Carbon, maar daarvoor betaal je wel zo’n veertig euro meer. Een handjevol leds zorgen voor de pracht en praal, maar die zijn wel standaard in het rood. Je kan ze niet van kleur veranderen, maar wel een ander animatie-effect instellen. In de doos steekt verder het IO-schild en twee SATA-kabels.

De UEFI BIOS die MSI bij zijn Tomahawk levert zit prima in elkaar, zoals bij andere moederborden van de fabrikant. Met de ‘EZ Mode’ kan je je pc optimaal afstellen, zonder dat je daarvoor veel kennis van zaken hoeft te hebben. Voor technofielen is er ook een geavanceerder scherm voorzien. Overklokken is verder een fluitje van een cent dankzij de ‘Game Boost’ in de BIOS: met een druk op een knop kan je een overlock-preset gebruiken. We ondervonden geen enkele problemen bij het overklokken van dit bord.

Conclusie

De B350 Tomahawk is koning van de prijs-kwaliteit: met een prijs van 109,90 haal je een boordevol features in huis, wat voor de doorsnee gebruiker meer dan voldoende is. Wil je een Ryzen 5-systeem bouwen, dan vormt dit de perfecte basis om vanuit te beginnen. Passen de grijs-rode tinten niet bij je kast, dan kan je ook een witte variant bestellen, de MSI B350 Tomahawk Arctic (met witte leds).

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business