Reviews

Wiko View review: 18:9-budgetsmartphone

Voordelen
18:9-schermverhouding
Mooie afwerking
Nadelen
Ondergemiddelde autonomie
Scherm minder mooi dan gehoopt
Aanbevolen prijs: €199
Waar te koop?
Totaalscore 6
Technische hoogstandjes van topsmartphones sijpelen langzaam door naar budgettoestellen. De Wiko View is de allereerste betaalbare smartphone met een 18:9-ratio.

Deze review is onderdeel van onze grote ‘Smartphonegids 2017’ waarin we 45 smartphones hebben getest. Klik hier voor een overzicht van alle budgetsmartphones in de test.


Wiko bestaat nog niet lang. De Franse fabrikant is nog maar zes jaartjes jong, maar toch slaagde het erin om in korte tijd zijn stempel te drukken op het budgetsegment bij smartphones. Als je nu een telefoonwinkel binnenstapt, is de kans groot dat die voor een groot deel gevuld is met mobieltjes van de Franse telefoonmaker. Dat betekent niet dat de toestellen breindood van de lopende band gaan: onze westerburen veinzen niet terug voor een vleugje vernieuwing.

[related_article id=”212615″]

Met de Galaxy S8 gooide Samsung een bommetje in smartphoneland met zijn 18:9-schermresolutie: een formaat dat beter in je broekzak past en er heel strak uitziet. Dat bracht (natuurlijk) wel een probleem met zich mee, want apps waren nog niet aangepast aan de nieuwe ratio. Haast elke app gaf zwarte balken weer. Populariteit is hiervoor de remedie: naarmate meer fabrikanten op de kar springen zullen meer applicaties aangepast zijn aan de lange schermverhouding. Wiko draagt zijn steentje bij en brengt deze pracht en praal naar een groter publiek door het prijskaartje van zo’n telefoon stevig te drukken. De Wiko View is het resultaat. Voor 199 euro is hij van jou.

Paradepaardje

Van buitenaf ziet hij eruit als een pareltje, mede door zijn aluminium afwerking aan de achterkant. Aan de zijkant zijn de bezels superdun gemaakt zodat je echt het gevoel hebt dat je een premiumtoestel in handen hebt. Daarvoor moest de fabrikant wel enkele opofferingen maken. Als je het scherm van dichterbij bekijkt, merk je dat die niet van de beste kwaliteit is: hij oogt wat blauwig en heeft een erg matige kijkhoek. Ook zijn resolutie van 1.440 bij 720 pixels blaast ons niet omver bij een telefoon die ons juist met zijn scherm tracht te verrassen.

Zoals bij vele budgetphones kan je zijn achterkant openen en zo zijn batterij eruit halen. Daardoor is hij eenvoudiger te repareren, maar komt er ook bijvoorbeeld sneller stof in je toestel. Er is ruimte voor twee simkaarten en een microSD-kaartje. Wiko heeft er ook aan gedacht om een vingerafdrukscanner in de View te stoppen.

Ondermaats zonder uitspringers

Zijn chipsetje is voldoende voor eenvoudige taken maar tijdens mijn testperiode bleef de telefoon nét iets te vaak haperen. De Snapdragon 625 is te licht bevonden voor zwaardere applicaties. Zijn prijsgenoten scoren unaniem beter: zowel de Nokia 5 met zijn Snapdragon 430 als de Huawei P8 Lite 2017 met zijn Kirin 655 leggen betere benchmarks af. Wel is het knap dat er 3GB aan ramgeheugen aanwezig is.

Zijn batterij (een exemplaar van 2.900 mAh) scoort eveneens slechter dan zijn prijsgenoten. In onze batterijtest – waarbij een video continu speelt met schermhelderheid 200 cd/m², en bluetooth en wifi actief – klokte hij af op 9u 12m. Je laadt de Wiko View op via microUSB, niet via het nieuwere USB-C.

Zijn hoofdcamera (13 MP) is ook niet de beste die we al uittesten. De autofocus presteert relatief snel en in normale lichtomstandigheden doet hij wat hij moet doen, maar in situaties met héél veel of te weinig licht waren de kiekjes pover. Filmen kan in 1080p-resolutie aan 30 frames per seconde. De selfiecamera doet het in vergelijking wel goed met zijn 16-megapixelresolutie.

Draag je design hoog in het vaandel, dan is de Wiko View een aanrader. Op andere vlakken moet je het een en ander inleveren, maar anderzijds was ik ook op geen enkel vlak écht ontgoocheld.


Benieuwd hoe de Wiko View presteert tegenover de concurrentie? Download nu onze ‘Smartphonegids 2017’ voor een uitgebreid overzicht van specificaties en testresultaten.

[whitepaper title=”Smartphonegids 2017: kies de telefoon die bij je past” thumb_url=”https://cdn.techpulse.be/2017/12/smartphonegids_300.jpg” download_url=”https://www.pages02.net/minocmediaservices/download/20171214_techpulse_smartphones”]  [/whitepaper]

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business