Reviews

Alcatel 5 review: betaalbaar premium

Voordelen
Design voelt premium
18:9-scherm van goede kwaliteit
Voldoende intern geheugen (uitbreidbaar)
Dubbele selfiecamera
Nadelen
Eigen visuele schil die niet veel meerwaarde biedt
Matige kwaliteit van breedhoekcamera
Batterij stelt teleur ondanks capaciteit
Aanbevolen prijs: €229
Waar te koop?
Totaalscore 8
Alcatel wil onze harten veroveren met een vernieuwde smartphone line-up, die uitsluitend uit 18:9-toestellen bestaat. De Alcatel 5 voert het charmeoffensief aan.

Smartphonefabrikant TCL heeft grote ambities voor de Belgische markt met zijn merk Alcatel. Een volledig nieuwe line-up van toestellen, allemaal met 18:9-schermverhouding, moet de harten en zielen van de aspirant-smartphonekopers overtuigen. Voor alle toestellen zet Alcatel in op een strak en premium design. De Alcatel 5 wordt het kroonjuweel van de line-up, die verder uit een handvol toestellen met de labels Alcatel 3 en Alcatel 1 bestaat.

De Alcatel 5 ziet er niet alleen veel duurder uit dan hij is, zo voelt hij ook aan. De telefoon heeft smalle schermranden link, rechts en onderaan, met een dikke bezel bovenaan die onder andere de camera bevat. Dat is een aanpak die op z’n minst punten verdient voor originaliteit.

De achterkant van de smartphone voelt aan als metaal, met dank aan een erg dun laagje bovenop de standaard plastic behuizing. Zo drukt Alcatel de kosten van de telefoon zonder dat je als koper het gevoel hebt een budgettoestel in de hand te houden.

2:1

Dat de hele line-up voorzien is van 18:9-schermen, hebben we te danken aan TCL. Dat bouwt immers z’n eigen LCD-panelen, waardoor Alcatel toegang heeft tot een directe voorraad. Het display telt 720 x 1.440 pixels en oogt scherp. De kleuren zijn voor het grootste deel levendig en de zwarten diep: TCL weet duidelijk hoe het schermen in elkaar moet boksen. De schermratio zorgt er voor dat de Alcatel 5 langer en dunner is dan traditionele telefoons. Vorig jaar introduceerden LG en Samsung de nieuwe schermverhouding, en met succes. 18:9-toestellen liggen veel beter in de hand dan hun klassieke 16:9-collega’s.

Alcatel kiest wijselijk voor een moderne USB Type-C-aansluiting om zijn telefoon op te laden, maar voorziet het toestel niet van een snellaadfunctie. Dat is gezien het prijskaartje niet onbegrijpelijk. Alcatel bespaart echter niet op ontgrendelmogelijkheden. Naast een responsieve vingerafdruksensor achteraan kan je ook aan de slag met gezichtsherkenning (FaceKey). Dat werkt heel vlot, wat we niet van aanzienlijk duurdere concurrenten zoals de Samsung Galaxy S8 kunnen zeggen. Veiligheid is de keerzijde: Alcatel waarschuwt je bij het instellen meteen dat gezichtsherkenning aanzienlijk minder veilig is dan andere ontgrendelmethoden.

Bescheiden chipset

Binnenin de telefoon zit een chip van MediaTek. Die kan je vergelijken met de gekendere Snapdragon-processors die je in toestellen van een gelijkaardige prijsklasse terugvindt. Verwacht dus geen krachtpatser, wel een vlotte en responsieve smartphone die zich zonder zweten kwijt van normale gebruikstaken.

Het interne geheugen is een lovenswaardige 32 GB groot, zodat frustratie over steeds verder slinkende opslagcapaciteit niet aan de orde zal zijn, ook niet na een jaar of twee. Bovendien kan je de opslagcapaciteit uitbreiden met een microSD-kaartje.

De 12 MP-hoofdcamera is bezwaarlijk adembenemend te noemen, maar presteert conform onze verwachtingen. Het dynamisch bereik is best goed en zelfs bij weinig licht vallen de foto’s goed mee vergeleken met andere camera’s in smartphones onder 250 euro. De selfiecamera’s zijn interessanter. Meervoud, want Alcatel stopt zowel een klassieke selfiecamera als een breedhoekcamera aan de voorzijde. De software moet automatisch detecteren wanneer je met vrienden op een selfie wil staan, waarna hij de breedhoeklens selecteert zodat iedereen netjes in het frame past. De detectie werkt niet altijd even vlot, maar je kan natuurlijk ook manueel wisselen. De kwaliteit van met name de breedhoekcamera vinden we helaas niet al te best. Details op de achtergrond worden wel heel snel onscherp, en het dynamisch bereik is aanzienlijk kleiner dan bij de hoofdcamera.

De Alcatel-touch

De telefoon heeft een 3.000 mAh-batterij en dat is gezien de bescheiden chipset best veel. Dat weerspiegelt zich niet in een bovengemiddelde autonomie. De smartphone doet z’n ding en je zal vlot een dag zonder stopcontact overleven, maar toestellen met gelijkaardige specificaties doen het in de tests vaak beter.

Tot slot moeten we het over de Android-schil hebben. Onder de motorkap draait een relatief ongewijzigde versie van Android 7, maar daarover legde Alcatel een eigen visuele laag. Die is naar onze smaak iets té fleurig, maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak. Joy Touch is wel een absolute meerwaarde. Joy Touch is een klein transparant bolletje dat aan de zijkant van je scherm woont. Je kan er op klikken om bliksemsnel handige functies te openen. Denk aan snelkoppelingen naar je alarmklok, de zaklamp of de instellingen. Geen fan van zo’n feature die altijd aanwezig is? Dan kan je Joy Touch eenvoudig uitschakelen.

Alcatel en TCL hebben met de Alcatel 5 de ambitie om een betaalbare smartphone in de markt te zetten die premium aanvoelt. Uiteraard kan de telefoon zich niet meten met vlaggenschiptelefoons van 500 euro en meer, maar in dagelijks gebruik hadden we nooit het gevoel een budgettoestel vast te hebben. De slanke en mooie Alcatel 5 is een plezier om mee rond te lopen, en volgens ons een uitstekende keuze voor wie een mooi toestel in deze prijsklasse zoekt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business