RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Uitstekende bouwkwaliteit
  • Prachtig scherm
  • Fantastisch batterijleven
  • Goed toetsenbord
  • Genoeg grafische kracht om te gamen
CON
  • Surface Pen niet inclusief
  • Geen Thunderbolt 3
  • Beperkt aantal aansluitingen

Microsoft heeft zich op korte tijd bewezen als hardwarefabrikant. De Surface Book 2 is daar het ultieme bewijs van.


Voor deze review gingen we aan de slag met de 13,5 inch Surface Book 2 met Intel Core i7-8650U, Nvidia GeForce GTX 1050 2 GB, 16 GB RAM en 1 TB opslag.


De Surface Book 2 is het ultieme stuk hardware om de kracht van Windows 10 en Microsofts visie van een hybride computer te demonstreren. Dankzij de 8ste generatie Intel Core-processor en Nvidia GeForce GTX 1050 is hij als laptop krachtig genoeg om video te bewerken, terwijl hij tegelijk de flexibiliteit van een tablet biedt wanneer je het scherm loskoppelt van het toetsenbord. Er is geen enkel ander toestel dat op dit moment evenwaardige prestaties en batterijleven biedt in deze vormfactor.

Microsoft is ondertussen al aan zijn tweede generatie van de Surface Book toe, maar aan de buitenkant zie je dat er niet aan. De Surface Book 2 is nagenoeg identiek aan de eerste iteratie met dezelfde magnesiumgrijze behuizing en hetzelfde opvallende scharnier dat niet toelaat om de computer volledig als een laptop dicht te klappen. We zijn nog altijd niet helemaal overtuigd van het scharnier, maar het geeft de Surface Book alleszins wel een uniek uiterlijk.


2-in-1

Het scharnier is gelukkig wel bijzonder stevig. Het 13,5 inch schem (3000 x 2000 pixels) gaat nergens naartoe tot je op de knop drukt om scherm en toetsenbord van elkaar los te koppelen. Vanaf dan kan je met de Surface Book 2 verder als tablet aan de slag, maar verlies je wel een deel van de grafische rekenkracht, batterijleven en aansluitingen. Aan de linkerzijde van het toetsenbord zitten twee USB 3.1-poorten en een SD-kaartlezer, terwijl de rechterzijde plaats biedt voor een USB Type C-aansluiting – een primeur voor Microsoft – en de propriëtaire Surface Connect-poort. Via de USB-C-poort kan je het toestel eveneens opladen, maar Microsoft voorziet helaas geen Thunderbolt 3-ondersteuning voor snellere datasnelheden en het aansluiten van veeleisende randapparatuur. De tablet heeft een eigen Surface Connect-poort, zodat je hem ook onafhankelijk van het toetsenbord kan opladen, en herbergt nog een 3,5 mm-aansluiting. In laptopmodus is dat ietwat onhandig: de audiojack zit dan in de rechterbovenhoek, waardoor je kabel in de weg hangt.

In tegenstelling tot heel wat andere 2-in-1-apparaten beschikt de Surface Book 2 over een oerdegelijk toetsenbord dat lekker wegtypt, ook al zijn de toetsen eerder aan de ondiepe kant. Een groot touchpad zorgt ervoor dat je ook zonder computermuis met veel precisie op het apparaat kan werken. Voor een kleine 100 euro extra krijg je er ook de Surface Pen bij, die nog altijd tot de beste stylussen op de markt behoort en magnetisch aan de linkerzijde van de tablet kan worden bevestigd. Voor de prijs die je voor de Surface Book 2 moet ophoesten, had de Pen gerust inclusief mogen zijn.

GTX 1050

Dankzij zijn krachtige ingewanden heeft de Surface Book 2 voldoende in zijn mars om vlot te multitasken, grafische bewerkingen uit te voeren en zelfs comfortabel moderne videospelletjes te spelen. Het behoorlijk slecht geoptimaliseerde Player Unknown Battlegrounds draaide zonder problemen op ons testtoestel met Core i7-8650U, 16 GB RAM en GeForce GTX 1050. Twee jaar geleden hadden we niet verwacht dat het mogelijk was om in relatief hoge kwaliteit te gamen op een laptop met deze vormfactor. Bovendien is de koeling van het toestel afdoende om niet te oververhitten bij intens gebruik.

Wanneer je de Surface Book 2 als laptop gebruikt, kan je van een uitmuntende autonomie genieten die volstaat voor een volledige werkdag. Gebruik je hem als tablet, dan houd je de oplader beter in de aanslag. De batterij in het schermgedeelte volstaat voor zo’n drie à vier uur, maar houdt het daarna voor bekeken.

De Surface Book 2 heeft verder nog twee camera’s aan boord. Een camera aan de achterkant die je wellicht nooit zal gebruiken – tenzij je jezelf tot de zeldzame soort van tabletfotografen rekent – en een selfiecamera die tevens kan worden gebruikt om in te loggen via gezichtsherkenning met Windows Hello. Dat werkt bijzonder natuurlijk en maakt het aanmeldproces sneller dan wanneer je een wachtwoord moet ingeven.

Conclusie

Microsoft heeft op korte tijd bewezen dat het oerdegelijke hardware kan bouwen die er nog eens sexy uitziet op de koop toe. De Surface Book 2 is daar opnieuw een voorbeeld van en kan zichzelf zonder problemen meten met de MacBook Pro van Apple of vergelijkbare laptops van andere fabrikanten. Je bent er een flinke duit aan kwijt, maar haalt daarmee een bijzonder flexibel apparaat in huis dat een pure Windows 10-ervaring biedt en voldoende kracht herbergt om videobewerking en ander grafische werk te verrichten. De ingebouwde GTX 1050 is een absoluut pluspunt dat je bij andere 2-in-1-toestellen niet terugvindt en van de Surface Book 2 de geknipte kameraad maakt voor wie onderweg op de nodige grafische pk’s beroep wil kunnen doen.