Reviews

Nokia 7 Plus review: de nieuwe prijs-kwaliteitkraker is opgestaan

Voordelen
Degelijke bouwkwaliteit
Snelle prestaties
Uitstekende batterij
Goede camera
Android One
Nadelen
Geen optische beeldstabilisatie
Aanbevolen prijs: €399
Waar te koop?
Totaalscore 9
HMD Global trekt volledig de kaart van Android One en zet met de Nokia 7 Plus een smartphone in de markt die heel wat in zijn mars heeft voor zijn prijs.

HMD Global lanceerde eind februari tijdens het Mobile World Congress in Barcelona maar liefst vier nieuwe smartphones. De Nokia 7 Plus is zonder twijfel de interessantste van het gezelschap, met high-end functies voor een betaalbaar prijskaartje. De smartphone ligt vanaf deze week in de winkel, maar ik kon er alvast enkele dagen mee aan de slag.

De Nokia 7 Plus draait op Android One en is daarmee een rechtstreekse concurrent voor de evenwaardig geprijsde HTC U11 Life.

Design

Het premium ontwerp van de Nokia 7 Plus schept meteen hoge verwachtingen. Het 6 inch 18:9-scherm (1080 x 2160 pixels) heeft afgeronde hoeken, wat het toestel een leuk eigen karakter geeft. In vergelijking met andere – en vooral duurdere – 18:9-telefoons, zijn de schermranden wel nog tamelijk aanwezig. De 6 inch Huawei Mate 10 Pro is bijvoorbeeld een kleine halve centimeter korter dan de Nokia 7 Plus. Het grotere formaat stoort niet meteen in gebruik, maar is een herinnering dat deze smartphone niet op het absolute scherpst van de snee zit.

HMD Global kiest niet voor glas of metaal, maar een matte keramische coating in zwart of wit. Dat voelt erg aangenaam en is veel beter bestand tegen vingerafdrukken of krassen. Je krijgt ook niet het gevoel dat je de smartphone in een hoesje moet wegstoppen om veilig te zijn. Door het kunststof te combineren met een aluminium frame in kopergoud en bijhorende randjes rond de camera en vingerafdruksensor achteraan, weet de Nokia 7 Plus toch zijn premium uitstraling te bewaren.

Hoewel onderaan een USB-C-aansluiting is voorzien, blijft HMD Global vasthouden aan een 3,5 mm-aansluiting in de bovenkant van het toestel. Een koptelefoon aansluiten kan zowel via die aansluiting, als de USB-C-poort of bluetooth. Ten slotte biedt de Nokia 7 Plus ruimte voor een tweede simkaart of een microSD-kaartje tot 256 GB.

Prestaties en batterij

De Nokia 7 Plus is één van de eerste smartphones met een Snapdragon 660 aan boord. Dat maakte ons extra benieuwd naar de prestaties van deze midrange chip. De HTC U11 Life draait daarentegen op de Snapdragon 630, die minder pk’s onder de motorkap heeft. Nochtans lijken beide SoC’s op het eerste zicht gelijkwaardig: het zijn immers allebei octacore processors. Meer informatie wordt op de meeste spec sheets doorgaans niet meegegeven. Laat je daar evenwel niet aan vangen. De Snapdragon 660 in de Nokia 7 Plus is uit heel andere bouwstenen opgebouwd dan de 630 en daardoor duidelijk de betere van de twee.

Verder beschikt de 7 Plus over 4 GB RAM, tegenover 3 GB in de U11 Life, en heeft hij met 64 GB dubbel zo veel standaard opslagcapaciteit. Dat is overigens eerder uitzonderlijk in deze prijsklasse. Slechts een handvol andere smartphones, zoals de Motorola Moto X4, bieden evenveel ruimte. De meerprijs van 50 euro ten opzichte van HTC, wordt hier duidelijk verantwoord.

Ook in dagelijks gebruik, kon ik de Nokia 7 Plus niet snel op problemen betrappen. Naast de capabele chip heeft het lichte Android One daar vast iets mee te maken, maar daarover later meer. Applicaties openen voldoende snel, interface-animaties lopen soepel en ook het wisselen tussen apps gaat vlot. De gemiddelde gebruiker zal niet snel tegen de limieten van dit toestel aanlopen.

HMD Global heeft een flinke 3.800 mAh-batterij voorzien, wat zich vertaalt in een batterijleven tot twee dagen, afhankelijk van je gebruik. In onze batterijtests komt de Nokia 7 Plus eruit als beste van de klas in zijn prijscategorie. In PC Mark 2.0 zingt hij het bijna 9,5 uur uit, tegenover respectievelijk 6,5 uur en 8 uur voor de HTC U11 Life en Motorola Moto X4.

Camera

Nokia maakte ten tijde van de 808 PureView en Lumia 1020 heel wat furore met zijn cameraprestaties. Onder meer de samenwerking met lensspecialist Carl Zeiss lag daarvoor aan de basis. HMD Global vist die samenwerking opnieuw op en voorziet in de Nokia 7 Plus een dubbel camerasysteem met Zeiss-lenzen, waarvan één telelens (2x optische zoom). De camerasensoren achteraan hebben respectievelijk 12 en 13 megapixels, voor de frontcamera is dat 16 megapixels.

HMD maakt in de hoofdcamera gebruik van extra grote 1,4µm-pixels en f/1.75-diafragma om zo betere beelden in uitdagende lichtomstandigheden af te leveren. De resultaten zijn verdienstelijk, maar voor echt goede avond- en nachtopnames geef je beter wat meer geld uit. Optische beeldstabilisatie had kunnen helpen om de kwaliteit bij weinig licht verder te verbeteren, maar schittert helaas door afwezigheid.

Voorbeeldfoto 1: De lamp in het donkere deel van de foto mist al wat scherpte, maar het beeld is nog altijd acceptabel.

Foto’s bij normale lichtomstandigheden zijn erg goed, met veel detail en mooie kleurweergave. De Auto HDR-functie doet goed zijn best om over- en onderbelichte delen te voorkomen en ook de ‘Livebokeh’, waarbij diepte in de foto wordt gecreëerd dankzij de dubbele camera, werkt opvallend goed. Alleen jammer dat je naar het instellingenmenu van de camera moet gaan om de functie te activeren. Een knop rechtstreeks in de camera-interface had makkelijker geweest.

Voorbeeldfoto 2: Hier is de Auto HDR aan het werk. Ondanks het felle licht blijven de details op de achtergrond toch bewaard, terwijl ook de onderbelichte planten op de voorgrond goed belicht zijn.

De ‘bothie’-functie die op de Nokia 8 werd geïntroduceerd maakt opnieuw zijn opwachting en schuilt wél onder een eigen knop in de interface. Daarmee kan je met de camera’s voor- en achteraan tegelijk één foto of filmpje maken. Je kan kiezen om de beelden naast elkaar te tonen of picture-in-picture. Het blijft een gimmick, maar laat wel toe om originele dingen mee te doen.

Tot slot krijg je in de camera-app ook toegang tot een ‘Pro’-functie om zelf helemaal de touwtjes in handen te nemen, wat onder meerde  witbalans, ISO-waarde en sluitersnelheid betreft.

Android One

Dan komen we bij het stokpaardje van HMD Global: Android One. Al vanaf het begin gaat het bedrijf er prat op dat er een ‘stock’ Androidversie op zijn smartphones draait, met bijhorende belofte van regelmatige en snelle feature- en beveiligingsupdates. Met de introductie van Android One in onze regionen eind vorig jaar, heeft die standaardversie van Android nu een naam die beter door fabrikanten te marketen is. HTC beet de spits af met de U11 Life en ook HMD plaatst al zijn smartphones nu onder de Android One-noemer.

Android One is niet alleen een standaard voor software, maar ook voor hardware. Het is Googles streven om met het programma een consistente gebruikservaring en verbeterde veiligheid aan te bieden, en dat niet alleen op zijn eigen toestellen, maar ook die van andere fabrikanten. Het betekent een pure Androidervaring, zonder extra toevoegingen of apps van de fabrikant of die zijn partners, op geoptimaliseerde hardware om het besturingssysteem soepel te draaien.

[related_article id=”223934″]

Natuurlijk is het OS geen lege doos en word je meteen volledig in het Google-ecosysteem ondergedompeld. Alle belangrijke Google-apps zijn voorgeïnstalleerd en de toestellen zijn geoptimaliseerd voor gebruik van de Google Assistant-spraakassistent. Naar veiligheid toe is het vooral goed om te weten dat Android One-toestellen minstens twee jaar lang op feature-updates kunnen rekenen. Voor de maandelijkse beveiligingsupdates wordt ondersteuning zelfs drie jaar ondersteund.

De Nokia 7 Plus draait dan ook standaard op het nieuwste Android 8.0 Oreo. Die laatste versie draait vandaag nog altijd maar op 1,1 procent van alle Androidtoestellen. De Belgische afdeling van HMD Global liet bovendien reeds aan onze redactie weten dat een update naar Android 8.1 er volgende week aankomt.

Conclusie

HMD Global heeft op korte tijd de merknaam Nokia weer op de kaart gezet en relevant gemaakt. Met de Nokia 7 Plus bewijst het dat dat niet ten onrechte is.

De smartphone vult een leemte in die werd achtergelaten door toestellen als de originele OnePlus, waarbij je voor net geen 400 euro ongelooflijk veel waar voor je geld krijgt: een mooi design, snelle prestaties, uitstekende batterij en een verdienstelijke camera. De pure Androidervaring en gegarandeerde updates zijn daarbij de kers op de taart.


Geïnteresseerd in de Nokia 7 Plus? Koop hem via Coolblue.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business