Reviews

Review Libratone TOO: bijna TOO goed om waar te zijn

Voordelen
Stoffen behuizing voelt kwalitatief hoogwaardig
Gemakkelijke bediening
Subliem geluid voor het formaat
Batterijduur
Nadelen
Bluetooth-signaal niet super sterk
De stoffen behuizing kan wel snel vuil opnemen
Aanbevolen prijs: €100
Waar te koop?
Totaalscore 8
Libratone zal in naam mogelijk niet direct bekend klinken, zo was bij mij ook het geval tot aan vorig jaar. Tot ik de Libratone TOO aanschafte naar aanleiding van eerdere testen, en de speaker wist mij te verbazen.

Libratone zal bij de meeste mensen niet direct een belletje doen rinkelen, het merk uit Denemarken is misschien niet het bekendste merk – maar weet in dat opzicht wel te verrassen. Voor mij was het de eerste keer om uitgebreid naar een speaker van de fabrikant te kijken. Op het eerste zicht lijkt de speaker in elk geval relatief klein, al hoeft dat niets te betekenen. De prijs van rond de 100 euro doet dat evenals, daarom bij deze een diepgaand kijkje in de keuken van de Libratone TOO. Wat kan deze 360-graden speaker voor jou betekenen?

Om te beginnen bij het design van de speaker. Nu, ik had zo’n soort design nog niet eerder gezien. Het lijkt een klein beetje op een pil, de langwerpige varianten. Dat klinkt negatief, maar het maakt dat Libratone de speaker een eigen gezicht weet mee te geven – er zijn al voldoende speakers die er hetzelfde uitzien. De zijkanten van de speaker zijn bedekt met een laagje stof, wat overigens enorm stroef en stevig aanvoelt. Aan de onderkant zit een hoop rubber om de trillingen op te vangen, dat is bij deze speaker wel van belang – waarover later meer. Aan de bovenkant vind je een soft-touch afwerking van het plastic, wat ook bijdraagt aan het gevoel van kwaliteit en ook wel luxe wat de speaker uitstraalt.

Bediening

Natuurlijk is de speaker gemakkelijk met vrijwel elk Bluetooth apparaat te verbinden. Na het verbinden is het overigens aan te raden de Libratone-app te downloaden. Dat heeft Libratone namelijk wel goed voor elkaar, de app werkt gemakkelijk en biedt ook opties om instellingen over het geluid te wijzigen. Mocht je een fan zijn van veel bass dan is er daar een specifiek profiel voor, net als een aantal andere. Voor de review is er gekozen om het standaard profiel aan te laten staan, daarmee krijg je wat ons betreft het beste kwaliteit geluid uit de speaker, al zullen smaken verschillen.

Vanuit de app kan overigens ook direct worden gekozen om muziek af te spelen van muziekdiensten als Spotify. Het volume van de speakers kan vanuit de app bediend worden, verder kan het batterijlevel ook bekeken worden vanuit de app – daarbij wordt een specifiek percentage aangedragen. Mocht je de app toch niet willen gebruiken, geen zorgen: je kan het volume ook gewoon bedienen via het Bluetooth volume van je telefoon, of vanaf de speaker zelf. Bovenop zit namelijk een intuïtief bedieningspaneel met de mogelijkheid om met touch wijzigingen uit te voeren aan het volume. Dit kan gedaan worden door in een draaiende beweging met je vinger over het paneel te gaan. Muziek is stop te zetten met een enkele ‘klik’ op het paneel, hetzelfde geldt daarna weer om muziek weer te starten.

Geluidskwaliteit

De Libratone TOO is relatief klein, daarbij is het moeilijk om een verwachting te leggen zodra je de speaker uit de doos haalt. Zelfs nu nog, bijna een jaar na aanschaf, kan de speaker mij verrassen met de geluidskwaliteit die wordt geboden. De 360-graden speaker maakt overigens zijn naam waar, en produceert daadwerkelijk 360-graden geluid. En wat voor geluid, of je nu de speaker op kantoor gebruikt, in een grotere ruimte met vrienden, of zelfs op IFA waar ik de speaker recentelijk nog tegen was gekomen, de TOO biedt een geweldige ervaring. De balans tussen bass, vocals en instrumenten is in elk nummer een geheel andere en sublieme ervaring. Alles klinkt enorm helder, natuurlijk in acht genomen dat het gaat om een relatief kleine speaker. Maar niet enkel dat, mocht het gewenst zijn dan kan deze speaker het bass-spectrum dusdanig ophogen dat vervolgens je hele bureau trilt, al ben ik daar zeker geen fan van. Met de instellingen uit de fabriek is dat niet het geval, maar het is dus mogelijk.

Mocht batterijduur verder ook nog belangrijk zijn dan weet Libratone met de TOO ook nog winst te behalen. Daarbij moet vermeld worden dat de speaker door mij vier dagen per week werd gebruikt om mij van muziek voorzien tijdens het werken. Met elke dag acht uur muziek wist de speaker het voor mij een volledige werkweek vol te houden. Met andere woorden: de Libratone TOO weet meer dan 32 uur aan batterijduur te leveren, dit terwijl het formaat van de speaker je dit niet zou doen vermoeden. Zet je het volume van de speaker enorm hoog dan zal je dat natuurlijk niet behalen, maar in de meeste gevallen zal je relatief dichtbij deze resultaten komen.

Bijna TOO goed om waar te zijn

Laat ik allereerst even terugkomen bij de prijs van de speaker: rond de 100 euro. Met dat in gedachten wordt het voor mij vrij moeilijk om de speaker niet aan te kunnen raden, mits je op zoek bent natuurlijk. Alles voelt enorm stevig, zelfs tot aan de meegeleverde oplaadkabel van de speaker. Het bedienen van de speaker gaat zeer gemakkelijk. Het geluid van de Libratone TOO past in de meeste gevallen niet bij een speaker van 100 euro, net als dat het niet past bij een speaker van dit formaat. Dat is fijn, want het maakt dat het vrijwel altijd plezierig is om deze speaker te gebruiken. Gelukkig kan dat ook lekker lang achter elkaar, tot wel maximaal 32 uur. Al met al, als je in dit segment aan het zoeken bent: bekijk de Libratone TOO, hij is er in Graphite Grey, Cloudy Grey, Cerise Pink en Caribbean Green.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business