Reviews

Hands-on met de iPhone Xs Max: Een krachtige smartphone in een premium jasje

Voordelen
OLED-scherm van hoge kwaliteit
Portretmodus
Nadelen
Prijs
Geen dongle meer
Oplader is niet de beste
Aanbevolen prijs: €1429 (256 GB)
Waar te koop?
Totaalscore 7
Op 12 september stelde Apple de nieuwste generatie iPhones aan de wereld. Een volledig nieuw toestel kregen we niet te zien, maar de nodige updates waren er wel. Wij probeerden de iPhone XS Max alvast even uit.

De iPhone Xs Max is op zijn minst indrukwekkend te noemen, zoveel is duidelijk wanneer je het toestel nog maar uit de doos haalt. Met zijn 208 gram is hij lichtjes zwaarder dan vergelijkbare  toestellen zoals de Sony Xperia XZ3 (193 gram) of de Samsung Galaxy Note 9 (201 gram), maar je krijgt er dan wel het grootste scherm van alledrie voor in de plaats. De display meet zo’n 6,5 inch (16,51 centimeter) en de Xs Max is daarmee ook ineens de grootste telefoon die Apple ooit heeft uitgebracht. Uiteraard is de Xs Max ook voorzien van een OLED-scherm met True Tone, dat de kleurtemperatuur van de display aanpast op basis van omgevingslicht.

In de praktijk moet je uit de Xs Max zo’n anderhalf uur meer gebruik halen dan uit de X, wat wel degelijk een verschil maakt.

Binnenin het toestel vinden we een Apple A12 chip, die grafische prestaties kan leveren tot 50% beter dan zijn voorganger, de Apple A11 die we vorig jaar nog zagen in de iPhone X. Verder komen we intern een batterij tegen van 3,179-mAh, gevoelig minder dan in de meeste Android telefoons, maar een pak meer dan de 2,716-mAh batterij van zijn voorganger. Wat dat juist wil zeggen? In de praktijk moet je uit de Xs Max zo’n anderhalf uur meer gebruik halen dan uit de X, wat wel degelijk een verschil maakt.

De iPhone is een toestel dat in het verleden vaak werd geprezen voor zijn goede camera’s en die verwachtingen wil Apple ook deze keer weer inlossen dankzij de twee 12MP camera’s op de achterzijde en de 7MP “selfie-camera” op de voorkant. Nieuwe in deze editie is de mogelijkheid om na het nemen van je foto de achtergrond softwarematig te doen vervagen, zodat je foto meer gaat lijken op een professioneel portret.

De iPhone Xs Max is naast wit en zwart ook beschikbaar in goud.

Design

Omdat het dit jaar over een s-upgrade gaat, is er geen al te groot verschil in design met de vorige versie, buiten dan het formaat van het toestel. Apple maakt optimaal gebruik van het oppervlak van de telefoon om zoveel mogelijk schermoppervlakte af te leveren. Dat lukt hen best wel aardig, al is er wel nog steeds een vrij grote notch aanwezig op de Xs Max. Vrij jammer, zeker als je weet dat andere fabrikanten ondertussen al met kleinere notches op de markt zijn gekomen, zoals de regendruppel notch die je kan terugvinden op bijvoorbeeld de Huawei Mate 20. Apple loopt hier dus echt wel achter op de concurrentie.

Een set EarPods met Lightning-connector wordt wel standaard meegeleverd, maar daar ben je niet veel mee als je hebt geïnvesteerd in een third-party hoofdtelefoon.

Verder moeten we zoals steeds ook vermelden dat de 3.5mm aansluiting voor een hoofdtelefoon nog steeds ontbreekt. Normaal zou dit probleem beperkt blijven door de toevoeging van een dongle in de verpakking, maar ook deze ontbreekt bij de nieuwste generatie iPhones, een vreemde keuze van Apple waarmee ze een stap voor zijn op de concurrentie, maar dan niet op de juiste manier. Een set EarPods met Lightning-connector wordt wel standaard meegeleverd, maar daar ben je niet veel mee als je hebt geïnvesteerd in een third-party hoofdtelefoon.

Batterijduur

Zoals ik eerder al schreef, heeft de iPhone Xs Max nog steeds een kleinere batterij dan vergelijkbare Android tegenhangers. Natuurlijk is iOS wel wat beter geoptimaliseerd, maar echt baanbrekende resultaten haalden we niet uit onze test van de Xs Max. Als je ‘s ochtends je dag begint op 100% haal je de avond in de meeste gevallen wel. Ten minste, als je je telefoon tijdens het pendelen niet enkele uren als persoonlijke hotspot gebruikt, want dit lijkt vrij veel energie te vragen, zeker bij het reizen op het Belgische spoornetwerk, waar al eens vaak naar een netwerk gezocht moet worden. Snel bijladen zou dan een optie zijn, maar dit gaat je wel wat extra budget kosten. De krachtige oplader van 30W komt immers niet standaard mee met het toestel, hiervoor moet je 59 euro extra neerleggen, of jezelf een MacBook aanschaffen. Spijtig, want voor de prijs die je betaalt voor dit toestel verwacht je niet minder dan het beste te krijgen.   

Met een volle batterij haal je zonsondergang wel.

Prijs

59 euro is natuurlijk niet veel in vergelijking met de kostprijs van het toestel. Voor de 64 GB variant betaal je al snel 1259 euro, terwijl je voor het vierdubbele daarvan 1429 euro betaald. Voor de 512 GB variant komt het totaal op een astronomisch hoog bedrag van 1659 euro. Apple heeft met andere woorden niet alleen de grootste, maar ook de duurste iPhone ooit gemaakt.

Hands-on

Voor je dat bedrag uitgeeft wil je er dus zeker van zijn dat je een aankoop doet die de moeite waard is. Gelukkig voelt dat wel zo aan als je met de smartphone aan de slag gaat. Het scherm is enorm helder en geeft kleuren levensecht weer. HDR zorgt dan weer voor een enorm aangename ervaring tijdens het bekijken van video. Over het scherm gesproken, het is écht wel groot, waardoor het soms moeilijk is om met één hand de bovenkant te bereiken om bijvoorbeeld notificaties te bekijken. Door de menu’s scrollen gaat wel helemaal probleemloos en zonder enige haperingen, behalve dan hier of daar bij een slecht geoptimaliseerde app.

Door de menu’s scrollen gaat wel helemaal probleemloos en zonder enige haperingen, behalve dan hier of daar bij een slecht geoptimaliseerde app.

Je telefoon ontgrendelen doe je nog steeds met Face-ID, wat nog net iets te traag gaat naar onze mening, zeker in vergelijking met de vingerafdruksensoren die zo populair (aan het worden) zijn in de huidige generatie flagship toestellen. Het ontbreken van de Home-button is niet echt een probleem meer zoals dat was bij de iPhone X en door menu’s bewegen aan de hand van verschillende gebaren went snel.

Het verdict

Apple maakte op verschillende vlakken zeker niet de juiste keuze met de iPhone Xs Max, maar je kan niet anders dan van het toestel te houden eens je het effectief begint te gebruiken. De prijs is hoog maar daar krijg je best wel wat voor terug ook. Hoef je niet per se het grootste toestel te hebben? Dan kan je de iPhone Xs overwegen en de Max links laten liggen, of je gaat voor de XR, waarbij je het OLED-scherm opgeeft voor een LED-scherm en moet tevreden zijn met een enkele camera in een toestel dat 400 euro minder kost. De keuze is helemaal aan jou.

 

Wil je portretten maken die er professioneel uitzien dan is de iPhone Xs zeker iets voor jou.

 


Geïnteresseerd in de Apple iPhone Xs Max? Koop hem via Coolblue.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business