alcatel 3x
RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • goedkoop
  • 32 GB opslag
  • gezichtsherkenning
CON
  • bloatware
  • camera
  • wordt snel heet

De nieuwste smartphones moeten niet altijd enkele honderden euro’s kosten. Er verschijnen namelijk nog geregeld budgetsmartphones op de markt die ook prima werk afleveren voor hun prijs. Wij gingen aan de slag met de Alcatel 3X die je voor nog geen 200 euro kan aanschaffen.

Advertentie

De Samsung Galaxy Note 9, Google Pixel 3 en de nieuwe iPhones hebben allemaal prijzen die rond de 1.000 euro schommelen. De toestellen hebben dan ook redelijk wat in hun mars, maar niet iedereen wil en/of kan de krachtpatsers betalen. Ikzelf ga bijvoorbeeld niet snel meer dan €300 uitgeven aan een smartphone, omdat ik weet dat mijn onhandigheid al snel het einde kan worden van mijn nieuwe aankoop en omdat ik mijn smartphones altijd relatief snel beu ben. Voor wie ook niet te diep in de buidel wil tasten voor een nieuwe smartphone, is de Alcatel 3X zeker een goede optie.

 

Een opgeblazen gevoel

Het eerste aspect dat mij verraste, was de grote interne opslagcapaciteit van de 3X. De meeste low-endsmartphones geven je niet veel meer dan 8 of 16 GB opslag, maar de 3X trekt dit omhoog naar 32. Dit getal mag wel met een serieuze korrel zout genomen worden, aangezien de 3X volgepropt is met niet al te nuttige en vooral niet verwijderbare bloatware. Zo is er de eigen browser van Alcatel en de app “enjoy.now” waarvan ik het nut nog altijd niet heb ontdekt. Er waren daarnaast ook enkele (gelukkig) verwijderbare games die vooraf geïnstalleerd waren en die de 3X bovendien niet al te goed kon draaien. Als je een game met Spider-Man zou willen spelen, kies dan zeker niet voor de vooraf geïnstalleerde game op de 3X, maar schaf, alsjeblieft, een Playstation 4 aan hiervoor. Deze opeenhoping van nutteloze apps gaf mij in totaal nog ongeveer 22 GB beschikbare opslag, wat nog steeds degelijk is voor een smartphone op dit prijspunt, zeker als je weet dat het geheugen verder uit te breiden is met een geheugenkaart. Dit opgeblazen gevoel bleef weliswaar beperkt tot de binnenkant, aangezien de 3X een heel licht en dun toestel is. Tegelijk voelde hij ook redelijk goedkoop aan, maar dat is dan weer omdat hij ook daadwerkelijk goedkoop is.

 

“16” megapixels en een groothoeklens

Wat wel vaker gebeurt bij goedkope smartphones is dat de focus wordt gelegd op de betere onderdelen om de minder goede onderdelen op de achtergrond te doen verdwijnen. Zo heeft de Alcatel 3X een groothoekcamera van 120° op de achterzijde. Nu mag je de korrels zout van de opslagcapaciteit ook hier toepassen. De primaire camera van de 3X geeft je volgens de verpakking 16 MP. De standaardinstelling op de camera is echter 13 MP en de reden daarvoor is dat de 16 MP slechts gehaald worden door bepaalde ingebouwde software toe te passen op de genomen foto’s waardoor deze “vergroot” worden tot 16 MP. Zie het een beetje als een afbeeldingen vergroten in Paint: de foto wordt groter, maar behoudt in feite de kwaliteit van een 13 MP-foto. Ook heeft de 3X een beeldverhouding van 18:9. Nu is het zo dat de foto’s van 13 MP in een verhouding van 4:3 worden genomen, waardoor deze niet heel het beeld vullen. Wil je echter wel een foto die het beeld volledig inneemt, dan zul je de kwaliteit moeten verlagen naar 8 MP. Alcatel zelf lijkt eerder “trots” op het 18:9-scherm en de 16 MP-camera, maar deze twee eigenschappen van de 3X zijn allesbehalve op elkaar afgestemd. Je kan dus wel goed filmpjes bekijken met de beeldschermresolutie van 1440p x 720p, maar zelf filmpjes maken die het beeld van je eigen smartphone hier volledig benutten, is dan weer een heel ander verhaal.  De groothoekcamera haalt de kwaliteit van de primaire camera bovendien nog verder naar beneden met slechts 5 MP, eveneens een 4:3 beeldverhouding en het gebrek aan een functie om te focussen. Bij een uitgestrekt landschap is het daarom misschien toch een beter idee om enkele foto’s van 13 MP te nemen in plaats van over te schakelen op de groothoeklens of een lagere camerakwaliteit met een grotere beeldverhouding.

 

Een hete aardappel

Dus tot nu toe hebben we minder opslag en minder camerakwaliteit dan verwacht. Wat betreft de andere zaken lijkt de Alcatel 3X wel te doen wat hij belooft, al blijft dat niet zo heel veel. De smartphone komt namelijk uit de doos met Android 7.1.1, wat inmiddels redelijk gedateerd is, en er lijkt geen update aan te komen. Toch krijg je een heel degelijke 3 gigabyte RAM-geheugen, terwijl sommige smartphones in dit segment ook wel eens 2 GB of minder bevatten. Wisselen van apps ging hierdoor al bij al vrij vlot en Pokémon Go spelen was niet meteen een probleem, hoewel de 3.000 mAh batterij daar anders over dacht en sneller leegliep dan de Titanic na zijn aanvaring met de befaamde ijsberg. Figuurlijk hield het toestel het hoofd koel bij alle basistaken, maar in de letterlijke zin kon de 3X dan weer redelijk heet worden. De Face Key-functie die het toestel ontgrendelt via gezichtsherkenning werkte overigens wel prima evenals de vingerafdrukscanner waarmee je meteen een app kan laten opstarten die gekoppeld zit aan een van je vingerafdrukken. De uiteindelijke dagelijkse prestaties van de 3X waren alvast beter dan ik had verwacht. Tijdens de benchmarktesten presteerde de smartphone ondermaats en soms eenvoudigweg niet. Op sommige testen zat de 3X op hetzelfde niveau als seniorentelefoons van Doro en andere testen konden niet afgerond (of zelfs opgestart) worden met een mooie score van 0 als gevolg. Afgezien van de bloatware en de “leugentjes om bestwil” over de camera doet de Alcatel 3X precies wat je zou verwachten van een smartphone voor een luttele €179,99. Zoals mensen wel vaker zeggen: “You get what you pay for.”

Advertentie