Plantronics BackBeat Go 410 - 2
RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Inclusie van Active Noise Cancelling
  • Scherp geprijsd
  • Prima geluidskwaliteit voor de doelgroep
CON
  • Kabels voelen niet zeer stevig
  • Nog altijd microUSB voor het opladen

Plantronics staat bekend als een bedrijf dat zich voornamelijk richt op de zakelijke markt. Met de BackBeat Go 410 gaat het Amerikaanse bedrijf buiten de begaande paden. Is het een succes?

Advertentie

Sinds een aantal jaren kijken mijn vrienden mij raar aan als ik regelmatig met nieuwe earbuds aan kom zetten die ik aan het testen ben. Soms valt het op, andere keren lijkt het meer op een paar die ik al eens eerder heb getest. Ditmaal gaat het eigenlijk om earbuds waarbij het niet enorm op zal vallen als je ze draagt. In mijn geval stuurde Plantonics de BackBeat Go 410 op in Graphite Grey; tegelijkertijd zijn de earbuds er ook in Bone (White). Vooral gezien het winterseizoen zijn de earbuds zeer makkelijk weg te werken. Zo zitten alle elektronische onderdelen in de nekband verwerkt, die je alvast gemakkelijk in je trui om je nek kan plaatsen. Verder is er alleen een draad en de oordopjes zelf. Daar zit dan wel een oranje accent, maar verder zie je haast alleen de draad lopen. Klinkt alvast positief, maar hoe was mijn algehele ervaring?

Plantronics BackBeat Go 410 - 5

Eerst is het goed om te vermelden waarom ik het fijn vind om de earbuds weg te kunnen werken: ze zijn namelijk specifiek gericht op het gebruik door de dagelijkse pendelaars. Voor mij geldt dat niet iedereen hoeft te zien dat ik muziek luister met draadloze earbuds. Veel van de hedendaagse hoofdtelefoons maken je hoofd haast te breed om nog door de deur te passen. Daarnaast zijn ze ook steeds vaker gericht op het sporten, waardoor ze een (veel te) ‘flashy’ uiterlijk krijgen. Of het nu is door het toepassen van speciale kleuren, of een design dat je beter maar kan laten als je nog fatsoenlijk op kantoor wil zitten… Gelukkig krijg je met de Plantronics BackBeat Go 410 precies niks van dat alles. Dat helpt ook tijdens het reizen, ik voel mij niet altijd even veilig met technologie op zak. Het hoeft allemaal niet zo op te vallen, als het maar functioneel is.

Zit dat stevig in elkaar?

Hoe minimalistisch een product ook is, uiteindelijk gaat het erom dat het stevig in elkaar zit. Bij het fabriceren van de BackBeat Go 410 is er voornamelijk gebruikgemaakt van plastic en rubber. Het moge ook geen verrassing zijn gezien de prijs van de earbuds, toch zit alles wel stevig in elkaar. Of we het nu hebben over de rubberen nekband, het bedieningselement of de behuizing voor de earbuds. Het bedieningselement geeft je de optie om de earbuds aan of uit te zetten, het volume naar eigen wens in te stellen of om nummers over te slaan. Een nadeel is dat het lichtje van de earbuds, dat aangeeft of de earbuds aan staan, niet bij het bedieningselement zit. In plaats daarvan zit deze naast de laadpoort die nog in de tijd is blijven hangen op microUSB, USB-C lijkt nog niet erg te zijn ingeburgerd bij Plantronics, misschien voor 2019 dan?

Plantronics BackBeat Go 410 - 1
Naast de ‘Graphite Grey’ variant, is de BackBeat Go 410 er ook in ‘Bone (White)’.

Gelukkig is het niet zo dat de earbuds daardoor ‘sloom’ opladen. Binnen een kwartier kan je de earbuds volgens Plantronics al voor één uur gebruiken. In de praktijk kwam ik telkens iets lager uit, zo rond de 45 minuten. Het volledig opladen duurt wel even, al kan je er volgens de fabrikant dan wel even tegenaan. Vergeet het plastic klepje niet terug te sluiten na het opladen, dat is namelijk nodig om de earbuds ‘zweetbestendig’ te maken. Krijg je tijdens het reizen toevallig een regenbui op je kop, dan hoef je je daar in veel gevallen geen zorgen over te maken. Wel noteer ik graag dat ik geen fan ben van plastic klepjes. Deze zijn vaak onderhevig aan slijtage en breken in de loop der tijd af. Verder voelt de plastic kabel wat dun aan; als je de earbuds veel in je tas moet plaatsen, vergeet dan niet om het meegeleverde ‘tasje’ van te gebruiken ter bescherming.

‘Active Noise Cancelling on the cheap…’

Wederom keren we terug naar het zakelijke aspect van de earbuds. Het moge inmiddels wel duidelijk zijn dat sporters niks te zoek hebben bij de BackBeat Go 410’s. Dat komt ook door de ingebouwde Active Noise Cancelling. Een functie die je normaliter alleen ziet bij duurdere earbuds, of bij hoofdtelefoons. Dat het nu precies Plantronics is die met de Active Noise Cancelling-earbuds komt, is niet zo verrassend. Het bedrijf richt zich voornamelijk op apparatuur voor het kantoor, en heeft daarom al behoorlijk wat ervaring met het ‘cancelen’ van geluid. Dit doet het op de BackBeat 410 met een verrassend laag aantal microfoons. In mijn speurtocht kwam ik er ‘slechts’ drie tegen, waarvan twee direct achter je oorkanaal. Voor mij was het dan ook maar de vraag of het goed zou werken – vaak zijn er meer dan drie microfoons aanwezig om het systeem goed zijn werk te laten doen.

Plantronics BackBeat Go 410 - 3
Het is verstandig om het meegeleverde tasje te gebruiken tijdens het vervoeren.

Toch wist Plantronics mij te verbazen van de werkzame kracht van de Noise Cancelling. Zodra je de functie activeert via de BackBeat-app merk je direct het verschil. Het is niet te vergelijken met een over-ear hoofdtelefoon met ingebouwde ANC, maar dat kan ook niet voor het formaat van de earbuds. Als ik in de trein zit, hoef ik voortaan niet meer te genieten van het typische geluid van een elektrische motor. In principe maakt dat voor een zeer fijne reiservaring; gelukkig blijft de Noise Cancelling ook ingeschakeld als je geen muziek afspeelt. Via de app kan je de ANC instellen op twee losse standen, ‘Low’ en ‘High’. De laatste stand filtert natuurlijk het meeste geluid uit je omgeving.

Geluidskwaliteit en batterijduur

Gebruik je de optie om omgevingsgeluid weg te filteren, dan heeft dat wel invloed op de batterijduur van de earbuds. Volgens Plantronics gaan de earbuds met ANC ingeschakeld ongeveer 8 uur mee. Zonder ANC kan je erop rekenen dat de batterij 12 uur mee kan gaan, een behoorlijk verschil. In beide gevallen, dus met ANC in- en uitgeschakeld, lijkt de batterijduur opgegeven door de fabrikant wel aardig te kloppen. Met gemak kon ik acht uur halen als ANC ingeschakeld was. 12 uur haalde ik net niet met een gemiddelde van 11 uur en 42 minuten als ik de functie uitschakelde. Uiteindelijk zeer netjes voor deze prijsklasse, je mag namelijk meerekenen dat je slechts 129 euro neer hoeft te tikken voor de BackBeat Go 410. In die prijsklasse zal je niet snel een paar ANC earbuds vinden die het acht uur op een enkele batterijlading volhouden. Zonder ANC kan dat al moeilijk zijn.

ANC en de batterijduur zijn belangrijk voor de BackBeat Go 410, maar bevalt de geluidskwaliteit ook? Daar kan ik vrij kort over zijn: het is prima. Plantronics heeft duidelijk zijn focus gelegd op de ‘gemiddelde’ consument, die zijn voorkeur zal leggen bij extra bass en treble. Daar voldoet de BackBeat Go 410 dan ook zeker aan. Gezien ik zelf geen audiofiel ben, is het voor mij prima: ben je zelf wel een audiofiel, dan kan je beter elders kijken. Vocaal en instrumentaal gezien zijn de earbuds niet enorm zuiver, en de bass is soms echt wat te veel van het goede. Ik mag echt niet te streng zijn. Voor 129 euro ga je namelijk bijna nergens ANC earbuds vinden met deze batterijduur, bouwkwaliteit en een applicatie die fijn werkt. Heb je liever geen ANC, dan zijn er wel betere opties verkrijgbaar, maar dat is echt iets persoonlijks…

Advertentie