Reviews

Review Mobvoi TicPods Free: zeer complete audio-ervaring voor ‘True Wireless earbuds’

Voordelen
Enorm competatieve prijs
Goede geluidskwaliteit
Handige gestures op de earbuds
Nadelen
Meegeleverde case voelt niet al te stevig
AirPods-like design is niet voor iedereen
Aanbevolen prijs: €130
Waar te koop?
Totaalscore 9
Mobvoi is voor de eerste keer zichtbaar op de audiomarkt met de TicPods Free, zijn ‘True Wireless Earbuds’. In de afgelopen weken testte ik ze (te) uitgebreid uit: is het een gedegen AirPods-concurrent?

In samenhang met de Mobvoi TicWatch Pro heb ik recentelijk ook de TicPods Free uitgebreid aan mijn testen onderworpen. Mobvoi maakt er al jaren werk van om zijn producten via Kickstarters aan de man te brengen. Niet alleen is het op die manier mogelijk om de ontwikkelingsperiode nog iets verder uit te strekken, je ziet ook de vraag naar een product. In het geval van de TicPods Free’s betreedt Mobvoi een relatief lastige markt, wat voornamelijk wordt veroorzaakt door zware concurrentie. Steeds meer van de gerenommeerde audiobedrijven brengen True Wireless-earbuds uit, waar Mobvoi als nieuwkomer de markt probeert te betreden. Weet Mobvoi mijn twijfels over een nieuw merk en product weg te nemen?

Een deel van deze vraag heeft al een antwoord gekregen in de titel, maar dat maakt niet dat ik al klaar ben met het beantwoorden ervan. Sterker nog, er is een hoop om over te praten bij de TicPods Free’s. Te beginnen bij de uitpakervaring, die enorm simpel is. Ook wel eens leuk– al die enorm grote verpakkingen zijn wat mij betreft een beetje overbodig. Als je het doosje opent krijg je direct toegang tot de case waar de earbuds in zitten en het koordje om aan de case vast te maken. In mijn geval kreeg ik de TicPods Free opgestuurd in het wit, maar er is ook de keuze uit rood (meer oranje/rood-achtig) en blauw. Wat mij betreft staat blauw het mooist, al is het maar omdat je dan niet rondloopt met een AirPods kloon…

Apple AirPods alternatief?

Dat is ook wel wat meteen opvalt als je de TicPods uit de case neemt. Mobvoi heeft niet zuinig aan gedaan met de AirPods design-saus. Dat komt niet alleen over in het design, wat veelvoudig is vergeleken met een tandenborstel, maar ook qua functionaliteit. Net zoals de AirPods komt de TicPod Free met touchbediening voor de zijkanten. Omhoog en omlaag swipen zorgt voor het verhogen of het verlagen van het volume. Twee aanrakingen achter elkaar zorgen voor het wisselen van nummer, terwijl lang aanraken je favoriete digitale assistent opent. Een andere functie die zeer handig is, is de automatische detectie wanneer de earbuds in je oor zitten – muziek start en stopt dan automatisch met afspelen.

Inbouwen is een deel van de taak die Mobvoi had, het moet natuurlijk ook nog goed werken. Gezien alle mogelijkheden, ben ik blij verrast dat alles zo goed werkt. Omhoog en omlaag swipen werkt verrassend makkelijk als je even het volume wil aanpassen. Ook werkt de detectie voor wanneer de earbuds wel of niet in je oor zitten erg goed. In mijn testen heb ik nog niet meegemaakt dat de muziek weg is komen te vallen. Het grootste nadeel is dat je de functie niet uit kan zetten. Soms wil ik met een earbud werken, bijvoorbeeld op kantoor. Op zo’n moment heb je dan ook liever dat muziek af blijft spelen, zelfs al heb je een van de earbuds niet in. Dat geldt eigenlijk voor alle functies: een bijbehorende app is welkom!

Zit ’t lekker in je oor?

Draagcomfort is altijd moeilijk te beoordelen, gezien niemand hetzelfde formaat oren heeft. Laten we het zo zeggen, mijn oren zijn weer relatief groot … en bij mij zitten de TicPods Free’s enorm lekker. In de doos zitten (slechts) twee verschillende varianten eartips, wat mij betreft iets te weinig. Voor mij was het niet nodig om de eartips uit te wisselen. Two sizes fits all is geen bestaande uitspraak, en klopt ook zeer zeker niet. Passen de eartips goed in je oren, dan begint daar een prima ervaring. De earbuds zitten echt goed, zonder zwaar te voelen op de lange termijn. Toch heb je het gevoel dat ze enorm goed afsluiten, in mijn geval was het soms zelfs iets te goed. In principe ben ik gewend dat earbuds wel enige vorm hebben van ‘passive noise cancelling’, maar bij de TicPods is dit gevoel nog veel sterker aanwezig.

Of dat een afknapper is of niet, dat moet je zelf besluiten. Waar je in elk geval niet bang voor hoeft te zijn is de geluidskwaliteit. Ik zeg het wederom in deze review, zoals ik eerder in al mijn reviews al heb aangegeven, ik ben geen audiofiel. Verre van zelfs, maar toch luister ik zo ongeveer tegen de tachtig uur per week naar muziek. Meestal gewoon met mijn desktop 2.0-speakerset. Gedurende de afgelopen weken heb ik dat in mogen ruilen voor de TicPods Free, voor mij een positieve ervaring. Geluid is zeer helder, met een verbazingwekkende afscheiding tussen instrumenten en zang, waarbij er zelfs al enige vorm van ‘gelaagdheid’ aanwezig was. Ook de bass is in orde, niet te dreinerig: maar zeker wel aanwezig.

Bouwkwaliteit is in orde.

Bij het uitpakken van de TicPods Free had ik nog mijn vragen bij de case die meegeleverd is voor het laden van de earbuds. Het geheel voelt simpelweg niet stevig aan, wat vooral wordt veroorzaakt door het scharnier dat nogal goedkoop aanvoelt. Dat heb ik wel een stuk beter gezien bij de concurrentie. Verder is de case enorm handig; het opladen van de earbuds gaat door middel van twee pinnetjes. Door de uitgesneden vorm van de case wordt misplaatsen ook zeer moeilijk, een geval van niet opgeladen earbuds is hier dan ook niet aan de orde. De earbuds zelfs voelen ook prima aan. Het geheel is niet te zwaar, maar ook weer niet te licht. Als de scharnier beter was geweest, dan kon ik de bouwkwaliteit zo ongeveer een tien geven…

Wat blijft er verder nog te vermelden? Vrij weinig eigenlijk. Zelf ben ik geen fan van het design. Dat is deels omdat het mij aan Apple doet denken, en anderzijds omdat het steeltje iets te breed is. Apple heeft het design relatief klein kunnen houden, terwijl het bij de TicPods iets te veel gericht is op function over form. Zijn mijn positieve woorden voor de TicPods een eenzijdige ervaring? Eigenlijk niet. Voordat ik mijn reviews afrond lees ik altijd reviews van andere websites. Niet persé omdat het leuk is om ze te lezen, maar het geeft mij inzicht in andermans ervaringen. Heb ik misschien iets over het hoofd gezien? Is er iets wat mij niet is opgevallen, bijvoorbeeld omdat ik een Android-telefoon gebruik? Al die dingen wegen mee. Maar, als je het design kan overleven, koop ze dan wel in het blauw. Dan zal je er echt van kunnen genieten. Wees wel lief voor de case, anders is het genot waarschijnlijk snel over.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business