The North Face Access 02 Review: Is een ‘reguliere’ laptoprugzak 250 euro waard?

Voordelen
Enorm comfortabel
Groot ‘hoofdvak’
Metalen frame zorgt voor een stevige rugzak
Handige accessoire-vakken
Nadelen
Relatief klein laptopvak
Ik mis ‘vernieuwingen’ die de rugzak speciaal maken
Prijs ligt veel te hoog
Aanbevolen prijs: €249
Waar te koop?
Totaalscore 6
Elke week ben ik onderweg met mijn laptop. Vaak gaat er ook nog wat andere technologie mee. Sinds kort biedt The North Face een tweede iteratie van de Access-rugzak aan. Is het de juiste rugzak om al je (kostbare) technologie in te vervoeren?

Laten we vooropstellen dat 249 euro, de adviesprijs van de The North Face Access 02, een hoop geld is. Natuurlijk wist ik voor het testen de adviesprijs al, maar tijdens het testen heb ik mij afzijdig gehouden van dit bedrag. Het is immers belangrijk om te ontdekken of het een goede rugzak is, ongeacht de prijs die erop staat. Voor alle prijscategorieën bestaat er een doelgroep, zo ook voor de ‘extreem’ dure rugzakken. Gezien ik wekelijks mijn laptop en andere accessoires (telefoons, speakers, hoofdtelefoons) vervoer, pas ik perfect in de doelgroep voor de Access 02.

Ook gaat er over het algemeen steeds meer technologie mee op reis, waardoor het niche-karakter van deze rugzak al ietwat wegvalt. Is er dan ook voldoende plaats om al je technologie in de tas te stoppen? In mijn geval bleek het geen enkel probleem om in elk geval mijn laptop in de tas te stoppen. Dat doe je in het achterste vak. Wat mij wel (negatief) is opgevallen, is de ruimte die de rugzak biedt voor laptops. Met een 14-inch laptop is het vak zo goed als vol. Voor een tas die voor velen geschikt moet zijn om zijn/haar laptop mee te nemen, is dit geen pré.

Zee van ruimte

Het aanbod van ruimte in het laptopvak valt dus aardig tegen. Accessoires, zoals de oplader van je laptop, moeten noodgedwongen ook in het hoofdvak plaatsnemen. Gelukkig krijg je daar wel een hoop ruimte. Laten we beginnen met de vakjes waar je al je spullen met een gerust hart weg kan stoppen. Een van deze vakken is voor het plaatsen van een tablet. Daarbij zit ook een handig rekbaar stukje stof om de tablet uit het vak te halen. Daarnaast is er plaats om eventueel één of meer smartphones of andere kleine accessoires in de tas te plaatsen. Aan de binnenkant vind je ook nog een mesh-opbergvakje voor grotere accessoires of bijvoorbeeld je bril. Daar houden de opbergvakjes echter wel op.

De rest van de ruimte zit, net zoals de opbergvakjes, in het hoofdvak. Zonder enige problemen kan je daar je spullen kwijt, van boeken tot overige accessoires. Daar moet je echter wel wat georganiseerder voor zijn. In mijn geval kwam het erop neer dat ik telkens items onderin de tas had zweven, inclusief papieren die niet in het laptopvak passen. Natuurlijk is het design van de rugzak inherent aan de ruimte-indeling. Van een rugzak die 249 euro mag kosten, verwacht je dan toch meer opbergvakken die echt handig zijn om te gebruiken. Vaak genoeg kwam ik thuis met gekreukte papieren. Ook vond ik vaak accessoires die onderop lagen met grote accessoires bovenop. In veel gevallen kan dit geen kwaad, maar niet alle accessoires zijn even sterk gemaakt of verpakt.

Je kan dus stellen dat je een fan moet zijn van tassen met een opening aan de bovenkant. Waar je met veel rugzakken de rits even opent, gaat dat bij de North Face Access 02 helaas niet. Verder bleek in de testperiode ook dat het vrij irritant kan zijn om een rugzak met een ‘vast’ frame mee te nemen. In de meeste gevallen vormt een rugzak zich naar de grootte van de items in je rugzak. Met de Access 02 is de rugzak op je rug altijd even groot. Of je nu een boterham meeneemt, of je rugzak tot de nok toe vult. Een ander nadeel van het metalen frame, is het gewicht van de rugzak. Waar een ‘gemiddelde’ rugzak zo tegen de 500 gram weegt (bijvoorbeeld van Eastpak), draag je met de Access 02 standaard 1.720 gram op je rug.

Bouwkwaliteit is op pijl

Het gewicht vertaalt zich wel in de prima bouwkwaliteit van de rugzak. Ondanks dat ik erg veel zorg draag voor mijn spullen, blijven rugzakken voor mij een van de meest misbruikte spullen. In de testperiode moest ik dan ook te weten komen of de Access 02 deze stress zou overleven. Wat blijkt? Dat gaat de rugzak meer dan prima af. Vanaf het moment dat je de rugzak voor het eerst in je handen hebt voel je dat de bouwkwaliteit in orde is. The North Face heeft gebruikgemaakt van 400D Nylon voor de rugzak, en dat voelt bijzonder stevig aan. Ook is hij vrij kras en schaafbestendig. Na twee weken is er vrij weinig schade op te merken, behalve dan dat de bodem misschien wat bekrast is. Dat is echter niks om je zorgen over te maken: het doet niks af aan de bouwkwaliteit van de rugzak.

Aan de binnenkant is er natuurlijk ook nog stof aanwezig. Wat voor mij opviel was dat de rits telkens tegen de stof in de laptopvak aankwam. Na twee weken zag je dan ook duidelijk dat de stof daar al wat beschadigd was en begon uit te rafelen. Nu heeft dat niet persé van doen met de sterkte van de stof, maar de rits, want deze zit simpelweg te strak om de stof heen. Nu is er ook nog het metalen frame van de rugzak. Daar is vrij weinig over op of aan te merken. Het geeft de tas voornamelijk zijn solide gevoel. Als laatste moet ik de ‘klep’ van de rugzak nog bespreken. Ook deze voelt erg stevig, en zit vast aan het metalen frame. Met een metalen clip verankert deze zich vervolgens bovenaan op de rugzak. Ook kan je nog een schuifje omhalen om de klep vast te klemmen. Op die manier maak je er in principe een anti-theft rugzak van.

De bouwkwaliteit van de rugzak is dus in orde. Qua design moet je wel net van de Access 02 houden. In de Benelux zijn slechts twee kleurvarianten beschikbaar: grijs/zwart en een paars/zwarte variant. In de Verenigde Staten zijn er nog een aantal extra opties beschikbaar, bijvoorbeeld donkerblauw. Om terug te komen op de varianten die hier beschikbaar zijn: ik heb zelf alleen de paars-zwarte versie kunnen bekijken en deze ziet er alleszins prima uit. In de grijze stof zit een patroontje om de ‘saaiheid’ uit de rugzak te halen. Ook is het een mooie mix tussen de zwarte rubberen-kunststof en de grijze stof. Over de paarse variant: ik heb hem eenmaal in het openbaar gezien, en dat is niet mijn soort kleur. Dat bevestigt echter maar weer eens dat smaak zeer persoonlijk is: trek daarom ook best je eigen conclusies.

Moet je ‘m kopen?

Laat ik vooropstellen dat je niks ‘moet’, maar wel mag. Toch durf ik voor velen de conclusie te trekken dat het niet de juiste rugzak is. Niet alleen is de prijs van 250 euro toch echt wel veel te hoog, er zijn veel nadelen die zelfs goedkopere rugzakken wel juist kunnen verzorgen. Het idee van de kap bovenaan die je met een metalen clip vastmaakt is erg leuk, maar toch ook niet zo enorm handig. Heb je iets onderaan in de rugzak nodig, dan moet je immers diep in de rugzak grijpen. Ook vraag ik mij af hoe lang zo’n metalen clip goed blijft werken. Over de zitpositie op mijn rug valt niet te klagen. Alles zit erg lekker, zelfs al zit de rugzak tot op de kap toe gevuld met zware spullen. Daar merk je dat The North Face weldegelijk goed weet hoe het een rugzak moet maken. Dus: ik wil een vergelijkbare draagcomfort, maar dan in de vorm van een tas die wel echt handig blijkt te zijn, en goedkoper is. Dat zou perfect zijn. De Access 02 is dat in elk geval niet.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business