nokia 2.2
RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Android One
  • Degelijke batterijduur
CON
  • Je krijgt waar je voor betaalt
  • Geen vingerafdrukscanner

Een goede smartphone is een enorme verrijking in je leven, maar soms mag het gewoon wat minder zijn. Voor die doelgroep is er de Nokia 2.2.

Advertentie

Wanneer je de Nokia 2.2 uit de doos haalt, is het even tijd voor een flashback. Net zoals in betere tijden, moet je namelijk nog zelf de telefoon in elkaar steken door de batterij en cover te plaatsen. Dat zorgt ervoor dat je de covers makkelijk kan wisselen zodat je andere kleuren kan gebruiken.

Goedkoop bouwpakket

De bouwpakket-ervaring zorgt ervoor dat het toestel behoorlijk goedkoop aanvoelt, en dat is ook omdat de uit plastic vervaardigde Nokia 2.2 een van de goedkoopste smartphones is die je momenteel kan scoren. Hij wisselt namelijk voor 119 euro van eigenaar. Daarvoor krijg je een telefoon met 16GB opslag, 2GB werkgeheugen, een 13 MP camera en dual-sim. Het opslaggeheugen valt ook uit te breiden via microSD, geen overbodige luxe als je weet dat je nog maar iets van 4GB interne opslag overhoudt. De rest van het opslaggeheugen gaat namelijk verloren aan het besturingssysteem en diens applicaties. Dat besturingssysteem is nu net een van de interessantste features van de telefoon, want het betreft namelijk Android One. Concreet houdt dit in dat je op moment van aankoop meteen Android 9 Pie ontvangt en vervolgens geniet van twee jaar software upgrades en drie jaar maandelijkse veiligheidsupdates. Dat betekent dus dat de Nokia 2.2 ook de update naar Android Q zal ontvangen wanneer deze beschikbaar wordt. Een leuk extraatje is dat je telefoon ook geen bloatware bevat, enkel de Android-applicaties en één Nokia-applicatie die gebruikt wordt voor ondersteuning.

Aan de linkerzijkant van het toestel vind je een opvallende knop, namelijk de Google Assistant-knop. Met die knop kan je eenvoudig de Google Assistant oproepen, maar vooral de walkietalkiemodus is leuk. Je kan de knop namelijk ingedrukt houden om direct vragen te stellen aan de Google Assistant. Zo hoef je dus niet steeds te wachten tot Google Assistant klaar is om naar jou te luisteren.

nokia 2.2
Ondanks zijn dikke omkadering, ziet de Nokia 2.2 er best gelikt uit.

De cover is eenvoudig los te maken van het toestel zodat je een nieuwe Xpress-on cover op je telefoon kan klikken wanneer je wat variatie in je leven wil. Deze covers voelen echter heel goedkoop aan en bovendien zijn ze een absolute magneet voor vingers en vuiligheid. Je telefoon proper houden wordt dus een full-time job.

Er zit helaas nergens een vingerafdrukscanner verwerkt in het toestel, om het toestel te ontgrendelen ben je dus genoopt om gebruik te maken van gezichtsherkenning of een traditionelere vorm, zoals een ouderwetse pincode. Dat is overigens ook de manier van ontgrendelen die we aanraden, want de gezichtsherkenning werkt simpelweg niet goed en is eerder een frustrerende gimmick dan een handige toevoeging. De telefoon opladen doe je niet via USB-C, maar wel via Micro-USB. Bovenaan vind je eveneens een hoofdtelefoonaansluiting.

Prestaties

Zoals je verwacht is de Nokia 2.2 niet bepaald een krachtpatser. Toch zou het toestel is staat moeten zijn om lichte taken (zoals browsen, mails bekijken en eenvoudige apps gebruiken) goed genoeg moeten kunnen uitvoeren. Uiteindelijk lukt dat wel, maar je mag je wel verwachten aan behoorlijk wat vertraging. Het navigeren door de menu’s gaat lang niet altijd even soepel en soms duurt het nogal lang om een bepaalde applicatie te openen.

Met de camera is het opnieuw hetzelfde verhaal. De telefoon kán foto’s nemen, maar je krijgt waar je voor betaalt. In het geval van de Nokia 2.2 krijg je een camera die nogal onhandig te bedienen is vanwege de vertraging die erop zit. Donkere foto’s zijn behoorlijk korrelig en foto’s overdag zijn nogal snel overbelicht. HDR inschakelen zorgt wel voor een licht verbeterde fotokwaliteit, maar bij de selfiecamera kon deze instelling niet meteen het eindresultaat rechttrekken, daar bleef het eindresultaat teleurstellend. Er is geen beeldstabilisatie, dus ook het maken van video’s (maximaal in 1080p) zal moeilijk zijn met de Nokia 2.2.

Op het vlak van batterijduur doet het toestel het dan wel weer goed, met de verwijderbare batterij van 3000mAh kom je namelijk vlotjes de dag door. In veel gevallen zou een verwijderbare batterij een groot voordeel zijn (stel je voor dat je gewoon de batterij van je iPhone kan vervangen), maar gezien de kostprijs van de Nokia 2.2 zal je eerder een nieuwe telefoon kopen dan je batterij vervangen wanneer deze versleten is.

Conclusie

Met de Nokia 2.2 krijg je waar je voor betaalt: niet veel. De smartphone kost je 119 euro en daarvoor krijg je een apparaat dat er – ondanks de dikke omkadering – best goed uitziet en basistaken tot een goed einde brengt. Alleen kan het even duren voordat die taken voltooid zijn. Of je nu door de menu’s navigeert, een foto maakt of een app gebruikt, overal zal je wel wat vertraging merken. Ben je van het principe “beter een dan geen” en wil je zo weinig mogelijk geld uitgeven aan een smartphone, dan is de Nokia 2.2 een kanshebber, maar dat zijn de Motorola G7 en Nokia 5.1 absoluut ook. Die laatste kosten dan wel een tikkeltje meer, maar ze zijn wel wat toekomstbestendiger dan de 2.2.

Advertentie