De ergste cyberaanval in de geschiedenis van Singapore wijst in de richting van een staatsgerelateerde groep. Dat liet de singaporese minister van communicatie S. Iswaran vandaag weten. De cyberaanval maakte zo’n 1,5 miljoen slachtoffers, inclusief de Eerste Minister.
RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Veel programmeerbare toetsen
  • Lange batterijduur
  • Draadloos
CON
  • Scrollwiel voelt vrij mechanisch
  • Afwerking kon beter
  • Relatief duur

Fan van MMO's? Dan zorgt de de Logitech G604 Lightspeed voor een draadloze gaming muis met extra veel knoppen én een batterijduur van 240 uur.

Liefhebbers van MMO’s hebben op het vlak van gaming muizen geen al te grote keuze. Gelukkig komt Logitech aanzetten met de G604 Lightspeed, die gebaseerd is op de iets oudere G602. Knoppen genoeg, zoveel is zeker, want de G604 heeft maar liefst 15 programmeerbare toetsen zodat je echt al je spells en abilities aan een toets kan binden. 

Ik herinner me nog dat ik in de begindagen van World of Warcraft lange tijd met een Steelseries WoW-muis heb gespeeld, om daarna over te stappen op de Razer Naga. Veel meer mogelijkheden had je toen niet. Vandaag ziet het gaminglandschap er net iets anders uit en kan je van elke fabrikant wel een MMO-muis op de kop tikken. Niet al die namen hebben echter jarenlange ervaring zoals Logitech dat heeft en dus is het als geïnteresseerde MMO-gamer belangrijk om even stil te staan bij de G604. 

Logitech G604

Lightspeed en HERO 16K-sensor

In onze reviews van de Logitech G703 en G903 gaming muizen hadden we het ook al over Lightspeed, de geavanceerde technologie van Logitech die het mogelijk maakt om met een maximale vertraging van 1 milliseconde draadloos te gamen. Logitech koppelde bovendien Lightspeed met de zeer accurate HERO 16K-sensor die zorgt voor een ongezien uitgebreid dpi-bereik (dots per inch) van 100 tot 16.000 Dat klinkt enorm technisch, maar in praktijk zorgt dit ervoor dat muisbewegingen accuraat gevolgd worden (aan een snelheid van 400 inches per seconde) en je cursor niet over het scherm springt als je de muis even opheft (de lift-off distance). 

Batterijduur

De HERO 16K-sensor is bovendien 10 keer zo efficiënt als in vorige generaties en dat zorgt voor een batterijduur van 240 uur met een enkele AA-batterij. Als je dus 8 uur per dag intensief gamet, dan kom je een maand toe en dat is helemaal niet slecht. Toch vinden we het ergens jammer dat Logitech gekozen heeft voor een AA-batterij als energiebron. Voor zijn prijs van 100 euro hadden we in de G604 liever een oplaadbare batterij gezien, zeker als je weet dat de G703 dit wel heeft voor slechts 20 euro meer. Deze laatste heeft bovendien in te stellen verlichting, wat de G604 niet heeft. Al missen we dat persoonlijk niet echt, maar we weten dat veel gamers dat belangrijk vinden. 

Logitech G604

Design en bouwkwaliteit

Op het vlak van design ligt de G604 enorm goed in de hand en dat is bij een MMO-muis natuurlijk cruciaal. Ook bij langere sessies in World of Warcraft: Classic ondervonden we geen problemen op dat vlak. Verder heeft het design veel weg van de G602. De linkermuisknop is voorzien van een plus en min knop waarmee je de DPI kan instellen (of die je gewoon zelf kan instellen) en onder het scrollwiel vinden we een knop om te wisselen tussen een zeer precieze scroll of de extra gevoelige infinite scroll. Echt vaak gebruik je deze waarschijnlijk niet, maar toch hadden we hier graag een betere afwerking gezien. De knop voelt immers zeer goedkoop aan en maakt een scherp klikgeluid als hij wordt ingedrukt. Bij de G703, die we de laatste maanden bijna dagelijks hebben gebruikt, was dit veel zachter en ook bij de professionele MX Master 3 is de afwerking veel nauwkeuriger. Dezelfde mening hebben we over het scrollwiel, dat gewoon niet prettig voelt in gebruik en veel mechanischer klinkt dan het scrollwiel van de G703. 

De 6 programmeerbare knoppen die je aan de linkerzijde vindt, voelen dan wel weer goed aan en het is duidelijk dat deze het overtuigende element zijn voor deze muis. Ze zijn gemakkelijk te spammen en geven goede feedback. Hun verschillende groottes zorgen er ook voor dat je ze makkelijk van elkaar kan onderscheiden. Alle zes zijn ze gemakkelijk te bereiken en eens je in je favoriete game je sneltoetsen hebt ingesteld, ben je heel snel gewoon aan de vele extra mogelijkheden die de knoppen creëren. Bovendien kan je ook buiten het gamen enorm goed gebruik maken van deze mogelijkheden door een profiel in te stellen met de Logitech G Hub-software. Meer sneltoetsen nodig tijdens het editen van video’s? Geen probleem. 

Logitech G604

Logitech G604: Eindoordeel

Naar onze mening ligt het prijskaartje van de G604 net iets te hoog. De muis voelt niet op alle vlakken even premium aan als je zou verwachten voor een bedrag van 100 euro. Ben je een liefhebber van MMO’s en heb je echt nood aan de extra knoppen én wireless mogelijkheden? Dan is de G604 nog wel het overwegen waard, al heb je ook heel goede bedrade opties van andere merken voor ongeveer dezelfde prijs. Heb je de knoppen niet meteen nodig of in mindere mate? Dan raden wij de Logitech G703 aan die voor 20 euro meer een absolute premium game-ervaring aflevert. 

Gerelateerde artikelen

Logitech G703 Lightspeed review: Gamen met de snelheid van het licht

Zit de draad van je muis steeds in de weg tijdens het gamen? Dan is de Logitech G703 Lightspeed draadloze muis met HERO 16K-sensor de oplossing.

Review: Logitech G903 Lightspeed gamingmuis: Precisiewerk

Meer dan honderd euro uitgeven aan een gamingmuis, is zelfs voor doorwinterde gamers een hele stap, maar de Logitech G903 Lightspeed maakt elke cent de moeite waard.