Reviews

Review Corsair HS50 Pro Stereo: lage prijs maar zeker geen lage kwaliteit

Voordelen
Prijs-kwaliteit
Comfortabel
Wendbare micro
Compatibel voor meerdere platformen
Nadelen
Kabel beperkt bewegingsvrijheid
Losse onderdelen kunnen verloren gaan
Verschil met HS50 Stereo nauwelijks waarneembaar
Aanbevolen prijs: €59,99
Waar te koop?
Totaalscore 8
In deze review werpen we een kritische blik op de HS50 Pro Stereo-headset van Corsair. Een hoofdtelefoon die je geeft wat je vraagt, zonder een grote hap uit je budget te nemen.

Het aanbod in gaming headsets is vandaag de dag bijna niet meer te overzien. Één constante lijkt wel aanwezig te zijn: kwaliteit betekent betalen. Voor een redelijk standaard headset moet je al snel meer dan €100 neerleggen. Gaan we naar de echte topmodellen kijken, dan zitten we al snel aan €300 of meer. Een Ferrari is nu eenmaal duurder dan een Skoda.

Corsair heeft een strategie gevonden om zich een weg te banen in deze competitieve markt. Het wil die gamers bereiken die wel het comfort van een gaming headset willen ervaren, maar niet bereid zijn een hoog bedrag te besteden. Headsets van Corsair zijn heel wat goedkoper dan degene die concurrerende merken aanbieden. De HS50 Pro Stereo die we vandaag reviewen, wordt in België verkocht voor €60. Dat is voor een headset eigenlijk geen geld. De headset werd recent gelanceerd en is de opvolger van de HS50 Stereo die in 2017 het levenslicht zag. Maar levert de HS50 Pro Stereo ook wel goede kwaliteit voor die lage prijs?

Design

Dat gaan we nu stap voor stap ontleden. We starten met wat we eerst zien, het uiterlijk van de headset. De headset is in drie versies beschikbaar: zwart/carbon, zwart/blauw en zwart/groen. Op zich valt de headset zeker niet op door zijn design, zowel in positieve als negatieve zin.

Het comfort aan de oren wordt verzorgd door kussens gevuld met traagschuim. Die maken dat de headset zacht op het hoofd zit. Je kan hem gerust ophouden voor langere gamesessies zonder dat die vervelend gaat zitten. De hoofdband is verschuifbaar zodat je de juiste positie voor je hoofd kan zoeken, en eveneens uitgerust met een kussentje voor comfort. De juiste positie zoeken is altijd een kleine zoektocht. Het is wel aan te raden de hoofdband strak op je hoofd te zetten. En zelfs dan nog kan de hoofdtelefoon af en toe wel een beetje verschuiven, wat natuurlijk minder praktisch is. De headset is nog uitgerust met een wendbare microfoon, waar we straks op terugkomen.

Afbeelding: Corsair

Aansluiting

Nu we de headset uit de doos hebben gehaald, moeten we deze natuurlijk nog ergens op aansluiten. En hier komt een volgende sterkte van Corsair’s headsets terug. Veel headsets richten zich specifiek op één console, voornamelijk de PC. De HS50 Pro Stereo is compatibel met alle mogelijke gamesystemen. Dit biedt consolegamers weer wat extra keuze. Die flexibiliteit is mogelijk doordat de headset wordt aangesloten met een simpele 3,5 mm plug-in jack. Dat is ook niet zonder nadelen. Aansluiting via kabel betekent dat je met logischerwijs met die kabel zit. En kabels zorgen ondanks dat ze vaak noodzakelijk zijn altijd wel voor beperktere bewegingsruimte. Draadloze headsets zullen op dat vlak altijd meer comfort bieden. Om de beroemde woorden van Johan Cruijff even om te draaien: “Elk voordeel heb zijn nadeel”.

Voor Xbox gamers is er nog een extra minpunt: om de headset te kunnen aansluiten is er mogelijk een extra 3,5 mm adapter nodig. En deze moet je weer apart aankopen. Bij PS4, de console die voor het testen gebruikt is, heb je dat probleem niet. Evenmin bij PC of Nintendo Switch. De headset wordt rechtstreeks aangesloten op je controller. Als je dit doet, zal je mogelijk vaststellen dat je niets hoort, ook al heb je het volume luid genoeg gezet. Je moet namelijk op de PS-knop drukken om het besturingsmenu te openen. Dan moet je doorklikken naar Geluid/Apparaten. Hier heb je de keuze om enkel chataudio of ook in-game audio via de headset te krijgen. Het volume kan gelijk ook ingesteld worden.

Geluid

Waar het natuurlijk echt om draait, is de kwaliteit van het geluid. Daarmee kan een headset zich onderscheiden. Aangezien de HS50 Pro Stereo een low-budget headset is, zouden we kunnen begrijpen als je denkt dat dit bij deze headset een stuk minder is. De audio wordt gestuurd door 50 mm neodymium speaker drivers. Om er toch wat technische termen tegenaan te gooien.

Tijdens het gamen was ik in ieder geval aangenaam verrast door de kwaliteit van het geluid. Het in-gamevolume kan handmatig aangepast worden via een draaiknop aan je linkeroor. Dat vond ik op het eerste gezicht een vreemde plaats, maar is voor mij zeker niet storend gebleken. Voor rechtshandigen kan het misschien wel tegen de natuur in zijn dit met je linkerhand te moeten doen. Maar goed, we waren over de audiokwaliteit bezig. Of de geluidskwaliteit echt kan tippen aan de topmerken, daar spreek ik me niet over uit. Je zult in ieder geval geen last hebben van achtergrondgeluiden. De HS50 zorgt in ieder geval voor een aangename en intensere game-ervaring, en meer moet je er eigenlijk niet van verlangen.

Het beluisteren van muziek kan een headset maken of kraken. Één van de kritiekpunten op de HS50 Stereo was dat liefhebbers van een diepe bas niet echt aan hun trekken kwamen. Dat voelt ook nog niet echt helemaal opgelost. Daardoor is de Pro Stereo geen spectaculaire upgrade ten aanzien van zijn voorganger. Uiteraard verleent de koptelefoon zich wel tot een aangename luisterervaring, en is wat dat betreft de test wel geslaagd. Toch een minpunt: als de headset was aangesloten op mijn laptop, nam ik in mijn rechteroor ruis waar wanneer er geen audio aan het afspelen was. Dat is zeker lichtelijk storend.

Microfoon

De headset is uitgerust met een microfoon. Deze zit los in de doos, en kan in- en afgekoppeld worden naar wens. De mousse van de micro wordt er apart opgeschoven en zit eigenlijk nogal vrij los op de micro. Kijk dus uit dat je deze niet kwijtspeelt. Een groot pluspunt van de micro is dat hij zeer wendbaar is. Dat maakt het heel eenvoudig om de microfoon naar je mond toe of weg te brengen. Dat komt je hoorbaarheid uiteraard ten goede. De juiste positie kan je testen via het instellingenmenu als je de headset aansluit. Je kan tijdens het gamen de micro uitzetten via een knop naast de volumeknop. Al kan je ook gewoon kiezen om de micro uit te zetten via instellingen of gewoon zonder micro spelen. Dus deze knop is nu niet zo noodzakelijk.

De audiokwaliteit van een micro beoordelen is wat moeilijker omdat je jezelf tijdens het spelen niet hoort praten natuurlijk. Een paar potjes FIFA 20 online moesten me dan maar de nodige gegevens bezorgen. Communiceren met mijn gamepartner ging vlot en zonder hindernissen. En ook dat is eigenlijk al wat ik verlang van een micro.

Eindoordeel

Prijs-kwaliteit is altijd een goede maatstaf om een beoordeling op te baseren. En dat zit bij de Corsair HS50 Pro Stereo gewoon goed. Je zal zeker niet in bezit zijn van een supergeavanceerde headset, maar wel van een headset die het genot tijdens het gamen verhoogt. Dus als prijs voor jou een weerhoudende factor is gebleken om een headset aan te schaffen, dan biedt de HS50 Pro Stereo voor jou wel een oplossing.

Corsair Gaming Special Giveaway

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business