Reviews

Logitech G915 Lightspeed review: Het beste van het beste

Voordelen
Premium aluminium ontwerp
Heerlijke typervaring
Draadloos, zonder vertraging
Batterijduur
Nadelen
Premium prijs
Aanbevolen prijs: €249,99
Waar te koop?
Totaalscore 9
De zoektocht naar het perfecte gaming toetsenbord komt tot een einde met de Logitech G915. Dit toetsenbord maakt al je dromen waar.

Tijdens Gamescom 2019 nodigde Logitech me uit om alvast even kennis te komen maken met enkele van hun nieuwe toetsenborden. Tijdens ons gesprek stond de Logitech G915 binnen handbereik en na enkele willekeurige toetsen in te duwen, merkten we meteen dat de G915 anders was dan alles wat we tot nu toe in onze handen hebben gehad. Dat gevoel werd bevestigd toen we er ook zelf uitgebreid met aan de slag konden.

Design

Zelfs zonder een enkele toets in te drukken, straalt de Logitech G915 een premium look en feel uit. Daar zijn verschillende redenen voor. Zo valt bijvoorbeeld op hoe dun het toetsenbord wel niet is met zijn hoogte van slechts 22 millimeter. Niet slecht voor een mechanisch toetsenbord, waarvan we verwachten dat ze wat dikker zijn. Ons favoriete aspect van het design is echter de finish van G915, deze bestaat uit een geborstelde aluminium magnesiumlegering. Dit zorgt voor een moderne uitstraling, maar tegelijkertijd voelt het toetsenbord ook steeds aangenaam koel aan. Onderaan vinden twee sets van voetjes terug, waardoor je je de G915 even hoog of laag kan instellen als je zelf wil. Zoals het een gaming toetsenbord behoort, vinden we links 5 macrotoetsen terug die je naar eigen smaak kan instellen of zelf kan opnemen. Bovenaan vinden we toetsen terug voor de verschillende modi, Lightspeed, Bluetooth, de gamingmodus en de helderheid. Rechts vinden we dan weer de mediatoetsen terug en een cilinder om je geluid aan te passen. Deze laatste vinden we persoonlijk een leuke touch en één die volledig bij het aluminium design past. De Logitech G915 heeft geen extra USB-poort op de achterkant zoals de G815, maar dat verwachten kan je ook niet verwachten van een draadloos toetsenbord. Het totaalpakket weegt bovendien slechts 1025 gram. Kort samengevat? Het design van de Logitech G915 is een schot in de roos.

Logitech G915 met Clicky-toetsen

Laten we het dan over de toetsen van de G915 hebben. Bij aankoop kan je kiezen voor drie verschillende varianten. De GL Clicky die wij hebben getest, de GL Tactile en de GL Linear. Allemaal hebben ze een zeer korte travel distance van slechts 2,7 millimeter en een actuation distance (afstand tot een elektrisch contact wordt gegegeven) van slechts 1,5 mm. Gemiddeld hebben ze zo’n 50 gram aan kracht nodig om ingedrukt te worden. Het verschil zit hem in het feit dat de GL Tactile still is en helemaal ingedrukt moet worden, terwijl de GL Linear ook stil is maar snell geregistreerd wordt. De GL Clicky doet hetzelfde als de GL Linear, maar is niet stil. 

Wij storen ons op de redactie vaak aan mechanische toetsenborden en persoonlijk verkies ik ook steeds de stillere switches. De Logitech G915 met Clicky switches is echter anders. Het geluid dat de toetsen produceren is veel scherper dan wat je normaal te horen krijgt van een mechanisch toetsenbord. Deze kunnen al snel plastiek en goedkoop klinken, maar dit was absoluut niet het geval bij onze G915. De toetsen voelen absoluut geweldig aan en typen heerlijk. Je moet het gewoon ervaren, maar het voelt aan alsof de toetsen zijn opgebouwd uit dezelfde aluminiumlegering als de rest van het toetsenbord en bij het indrukken de beide metalen in contact met elkaar komen. 

Lightspeed

Die heerlijke type-ervaring is natuurlijk niets waard als je daarbij moet inboeten aan prestaties omdat het om een draadloos toetsenbord gaat. Gelukkig is daar niets van aan dankzij Lightspeed en worden al je commando’s razendsnel doorgegeven. We konden de prestaties van Lightspeed al ervaren op de G903 en G703 en we zijn nog steeds even enthousiast over de technologie. 

Batterijduur

Net zoals alle nieuwe Logitech G-producten die de laatste maanden verschenen zijn, kan je ook met de Logitech G915 je eigen instellingen samenstellen via de G Hub-software. De 5 macrotoetsen kan je zo binden aan een actie naar keuze en uiteraard kan je ook de kleuren van alle toetsen naar wens kiezen. Over het algemeen hebben we zeker niet te klagen over G Hub. Bovendien is het handig om even snel het resterende batterijpercentage te kunnen raadplegen. Logitech claimt meer dan 30 uur batterijduur op maximale helderheid, wat ervoor zorgt dat je ongeveer één keer elke twee weken je toetsenbord moet koppelen aan je computer. In de realiteit lijkt dit inderdaad te kloppen. Of je effectief 1200 uur haalt met alle verlichting af, hebben we niet kunnen testen tijdens onze reviewperiode. 

Prijs 

Voor 250 euro heb je het beste keyboard dat Logitech ooit gemaakt heeft. Is dat een hoog bedrag voor de casual gamer? Absoluut. Is dat een hoog bedrag voor iemand waarvan gaming zijn belangrijkste hobby is? Helemaal niet. Je krijgt enorm veel terug voor dit prijskaartje en je zal je op geen enkel punt bedrogen voelen. Vanaf het moment dat je de Logitech G915 uit de doos haalt, weet je dat je een premium product in bezit hebt en datzelfde gevoel heb je bij elke aanraking.

Logitech G915: Eindoordeel

Wie na het lezen van deze review nog twijfelt: stop ermee. Het Logitech G915 toetsenbord is het beste toetsenbord dat Logitech ooit gemaakt heeft. Van design tot gebruikservaring en batterijduur, het plaatje is compleet. Met een prijskaartje van 250 euro leg je wel heel wat geld neer, maar dat doe je dan ook voor een toetsenbord dat jaren mee zal gaan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business