Reviews

Corsair Virtuoso RGB Wireless SE review: Draadloos luisterplezier

Corsair Virtuoso
Voordelen
Premium design
Zeer heldere microfoon
Komt met handige pouch
Nadelen
Bass kan beter
Aanbevolen prijs: €199,99
Waar te koop?
Totaalscore 9
Met de Virtuoso RGB Wireless SE, levert Corsair een premium gaming headset af die je comfortabel door de moeilijkste levels zal loodsen.

Tijdens onze gaming special hebben we het geluk gehad om verschillende Corsair gaming headsets te testen. De Corsair HS50 Pro Stereo bijvoorbeeld, waarvan we onder de indruk van waren van de kwaliteit die je krijgt voor een zeer budgetvriendelijk prijs. In dat lijstje stond ook de Corsair Virtuoso RGB Wireless SE, een Corsair-headset die dan weer indruk probeert te maken in het premium-segment. Met succes, zo blijkt.

Corsair Virtuoso RGB Wireless SE

Ontwerp en bouwkwaliteit

Voor we het hebben over de prestaties van deze headset, loont het om eerst even naar het design te kijken. Gaming headset zijn immers een categorie apart en niet direct een die steeds even onopvallend is op het vlak van design. Neem nu de Corsair Void Pro, deze heeft een leuk, futuristisch design, maar het is niet meteen een headset die je op de fiets gaat dragen en dat is oké. Gelukkig wordt er ook aandacht besteed aan stijlvolle headsets die je met trots kan dragen. Tijdens het gamen, maar ook gewoon onderweg. De Virtuoso voldoet aan alle eisen die op het vlak van design maar kan hebben. Hij is gemaakt met een gunmetal finish en dat is meteen een van de belangrijkste redenen waarom deze headset er zo premium uitziet. Op de oorschelpen vinden we het Corsair logo terug dat kan schijnen in een RGB-kleur naar keuze. Of dat echt een toevoeging is, hangt van je persoonlijke smaak af. Wij kozen alvast voor een vaste, neutrale kleur. 

Het stijlvolle uiterlijk van de Vituoso zet zich voort via de oordoppen uit memory foam, de subtiele knoppen en bovendien ook de verpakking. De headset komt namelijk geleverd met een pouch die je kan gebruiken om je headset veilig op te bergen. Enorm veel ruimte heb je er niet in, maar het voelt een pak beter dan je headset los in je rugzak te gooien. In de pouch kan je bovendien die audiokabel en de USB-receiver kwijt. 

Bovendien is de Virtuoso ook gewoon comfortabel en licht om te dragen. Persoonlijk heb ik niet graag lange tijd een headset op mijn oren, maar met dit exemplaar had ik helemaal geen problemen, zelfs bij langere gamesessies. Hij werkte ook vlotjes samen met mijn bril, iets wat bij andere headsets vaak een punt van irritatie kan zijn. 

Audioprestaties bij gaming en muziek

We gebruikten de Corsair Virtuose voor een groot deel van onze test tijdens het spelen van de nieuwe Ghost Recon: BreakPoint en The Last of Us op PlayStation 4. Bij deze eerste waren we enorm tevreden over de 7.1 kwaliteiten van de headset. Explosies, geweerschoten, voetstappen, gesprekken,… Het was allemaal enorm makkelijk om snel uit te vissen waar ze vandaan kwamen. Dat gaf ons het voordeel in gevechten. Ook in een game zoals The Last of Us, waarin het vaak gaat over zachtjes rondsluipen en afgaan op subtiele geluiden, merkten we een duidelijke meerwaarde ten opzichte van onze soundbar. 

Wanneer we de Corsair Virtuoso gebruikten om gewoon wat muziek te luisteren, waren we iets minder snel onder de indruk. De bass lijkt immers niet helemaal goed te zitten. De Corsair-software, iCUE, komt met enkele presets die je kan kiezen, waaronder Bass Boost, maar ook daarmee klonk de bass niet allemaal zoals gehoopt. Ergens is dit natuurlijk logisch, want de headset gaat zich vooral focussen op het overbrengen van dialoog die tijdens het spelen of chatten met teamgenoten plaatsvindt. Gelukkig klinkt de muziek nog steeds erg goed en als je geen fan bent van nummers met veel bass, dan zal je nog steeds van een prima luisterervaring kunnen genieten. 

Geweldige microfoon

Over de microfoon van de Virtuoso hebben we dan weer niets dan goeds te zeggen. Het geluid is enorm helder en de microfoon is makkelijk te verwijderen als je hem niet gebruikt. Eerst stoorden we ons nog aan het groene lampje dat steeds brandt als de mic aanstaat, maar dit kan je via iCUE uitschakelen, merkten we later. In de software kan je ook de RGB-verlichting naar keuze instellen en je kan bovendien voice prompts aanzetten. Deze laatste optie is bijvoorbeeld handig als je je microfoon mute zonder ernaar te kijken, maar toch zeker wil zijn dat hij af staat. “Mic off” krijg je dan te horen in een aangename stem. Of je kan de microfoon gewoon even loskoppelen, dan ben je ook zeker. 

Corsair vermeldt op zijn website een batterijduur van 20 uur en dat lijkt te kloppen met onze ervaringen. Opladen gaat bovendien enorm handig via USB-C.

Corsair Virtuoso RGB Wireless SE: Het verdict

Met zijn prijs van 199,99 is de Corsair Virtuoso RGB Wireless SE zeker een aanrader voor de serieuze gamer. Zoek je bovendien een hoofdtelefoon die je ook op het werk of tijdens het pendelen kan dragen? Dan hoef je niet langer verder te zoeken, want de Corsair Virtuoso maakt overal indruk met zijn premium look. Na een zware dag in de zetel ploffen voor een lange gamesessie is dankzij het draadloze aspect helemaal geen probleem. Wat wil je nog meer?

Extra: ST100 RGB Premium Headset Stand met 7.1 Surround Sound

We gebruikten de ST100 RGB Premium Headset Stand met 7.1 Surround Sound. Dat maakte de ervaring compleet. De headset stand is opgebouwd uit aluminium en voelt enorm stevig aan. Onderaan vind je LED-verlichting terug die je via de iCUE-software moeiteloos kan instellen. Op de rug vind je nog een Corsair-logo terug waarmee je hetzelfde kan doen. Desgewenst kan je de verlichting ook uitzetten. De ST100 RGB is voorzien van twee USB-poorten. Die je kan gebruiken om de draadloze ontvanger in te pluggen. Bijvoorbeeld om je headset op te laden. Voor 70 euro maak je met de ST100 RGB je Corsair-verzameling dus compleet.

Corsair Virtuoso RGB
corsairgaming

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen