Er was een tijd dat hardcore gamen op een telefoon synoniem stond met een marathon Snake. Met de komst van de smartphone ziet mobiel gamen er helemaal anders uit
RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • gebruiksvriendelijk
  • niet te groot
  • Sony STARVIS
CON
  • geen aparte kabel voor pc
  • Smartbox nodig voor parkeermodus
  • parkeermodus niet voor achterruitcamer

In een overvolle markt aan dashcams weet Mio zijn MiVue toch nog goed te plaatsen. Veel voor weinig geld.

De markt met dashcams is redelijk verzadigd. Toch weet Mio er de MiVue 798 tussenuit te halen. Redelijk geprijsd, maar komt wel al zijn beloftes na. Dit is onze ervaring met de Mio’s laatste MiVue.

De Mio MiVue 798 dashcam is de derde dashcam in onze reviewreeks. Voor wie vaak op de baan is kan het handig zijn om nadien beelden te hebben van twijfelachtige of gevaarlijke situaties. Diezelfde beelden zouden je ook heel wat geld kunnen opleveren nadien wanneer je bijvoorbeeld kan bewijzen aan de politie dat je helemaal niet aan die specifieke flitspaal bent geweest of dat je toch mooi door het groen bent gereden. De MiVue 798 zou wel eens jou ideale reiscompagnon kunnen zijn.

Mio MiVue 798

Looks

De Mio MiVue 798 ziet er niet speciaal uit. Hij onderscheidt zich bijna niet van andere dashcams maar dat hoeft in principe ook niet. Een dashcam moet degelijk en stabiel zijn en vooral goede beeldkwaliteit leveren. Maar, dat neemt niet weg dat de MiVue 798 handig en gebruiksvriendelijk is. De knoppen zitten allen op de juiste plek en zijn gemakkelijk bereikbaar.

Aan de rechterzijde bevinden zich alle knoppen om de Mio MiVue 798 te bedienen en aan de schermzijde bevindt zich een knaloranje knop om opnames te starten of te stoppen. Aan de linkerzijde, de kant van de bestuurder, staat de aan- en uitknop maar daar hoef je in principe niet te veel aan te komen.

Het display van de MiVue 798 is groot genoeg om het belangrijkste te zien. Met het 2.7 inch scherm in combinatie met Sony’s STARVIS sensor kan de MiVue knappe beelden schieten. Maar even terug naar het design. Mio heeft ervoor gekozen op de laadpoort van de MiVue langs boven te maken zodanig dat de kabel niet teveel in de weg zit. Een handige toevoeging vind ik zelf.

Mio MiVue 798
Alle knopjes staan op de juiste plaats.

Mogelijkheden

En dan nu even naar de specificaties van de Mio MiVue 798. In de doos zit je dashcam, oplader voor in de wagen, zuignap om aan de dashcam en je voorruit te hangen en een gids om je eenvoudig en snel door het installatieproces te begeleiden.

Zoals hierboven vermeld heeft de MiVue 798 Sony’s premium STARVIS sensor die we ook in de BlackVue dashcams terugvinden. Toen al bleek dat die technologie van Sony een welgekomen toevoeging is die voor een stuk beter beeld zorgt dan zijn concurrenten. Vooral ’s avonds zorgt de Sony-sensor voor meer licht en overdag merk je toch wel diepere kleuren. De STARVIS schiet beelden van 1080p aan 30 fps, 1440p aan 30 fps en 1600p aan 25 fps. In ieder geval genoeg om enige twijfel bij een rood licht te bevestigen of ontkrachten. De camera brengt ook alles in beeld dat je moet hebben, 150 graden zorgt ervoor dat je geen enkel detail mist.

Verder ondersteunt de MiVue 798 WiFi-connectie om via je smartphone of tablet meteen beelden op te slaan op je toestel om later opnieuw te kunnen bekijken. Vooral wanneer je denkt belangrijke beelden te hebben is deze functie zeer handig. Maar daar stopt het niet, een tweede leuke extraatje is dat de MiVue een waarschuwing uitstuurt voor flitspalen en dat je – mee in de prijs – levenslange flitspaalupdates ontvangt.

MiVue manager

Als je vaak op de weg bent is een dashcam een leuke extra in de wagen. Maar dat betekent ook dat je dashcam hard zal moeten werken en veel beelden zal schieten. Hoe meer je op de weg bent, hoe meer kans op vreemde situaties, ongevallen of twijfelachtige momenten.

Om het je gemakkelijker te maken je beelden te beheren heeft Mio de MiVue Manager voor je pc uitgebracht. De dashcam zet automatisch de beelden al in 4 verschillende mappen: Event, Parking, Normal en Photo. Dat maakt het voor jou al een stuk eenvoudiger om nadien op de PC je beelden te gaan beheren. Met de MiVue manager krijg je de beelden in een kalender per dag ook vertoond. Hij laat je zien wat je snelheid was en je hebt de mogelijkheid om screenshots te maken. De MiVue Manager ziet er wel niet aantrekkelijk uit en kan best een moderne update gebruiken.

Mio MiVue 798

Conclusie

Prijs/kwaliteit heeft de MiVue 798 heel wat te bieden. Het is ook mogelijk om voor het ‘Dual’ model te kiezen. Zo heb je ook een achterruitcamera ter beschikking om extra beelden/bewijsmateriaal ter beschikking te hebben. Helaas biedt deze Mio geen 4K-ondersteuning maar in principe is dat niet nodig. Door de STARVIS sensor van Sony schiet de MiVue 798 scherpe beelden die meer dan genoeg te bieden hebben. Indien je dus niet teveel geld wil uitgeven aan een dashcam maar in verhouding toch wel wat extra’s wil, dan is de MiVue 798 jouw ideale reiscompagnon. Als laatste willen we nog even herhalen dat de gratis MiVue Manager voor je PC best wel een moderne update mag krijgen; al is het maar voor de look en feel van het programma.