Reviews

OnePlus 8 review: Duurder, maar nog altijd indrukwekkend

OnePlus 8 review
Voordelen
Premium design
Indrukwekkende hardware
Grotere batterij
Nadelen
Stevig duurder
120Hz had leuk geweest
Macro lens ipv telefoto
Aanbevolen prijs: €699-799
Waar te koop?
Totaalscore 8
Met de OnePlus 8 zorgt OnePlus opnieuw voor een betaalbare smartphone die geweldige prestaties levert over de ganse lijn.

In oktober vorig jaar verscheen de OnePlus 7T op de markt en toen we aan de slag gingen met het toestel waren we al snel overtuigd. Een Olympische stap vooruit, schreven we toen zelfs, want net zoals bij de 7T Pro, mochten we voor de eerste maal genieten van een vloeiend 90Hz scherm. Deze keer is die stap echter veel kleiner, want waar de 8 Pro dit keer een 120Hz scherm krijgt, blijft de 90Hz variant behouden voor de OnePlus 8. Dat vinden we best jammer, maar gelukkig krijg je op andere vlakken wel de nieuwste technologieën. Denk daarmee bijvoorbeeld aan de Snapdragon 865 SoC inclusief 5G compatibiliteit, het nieuwe LPDDR5 RAM-geheugen en de snellere UFS 3.0 opslag. Tel daarbij de nieuwe designelementen zoals de afgeronde “waterfall” zijkant en het lagere gewicht en je zal zeker niet teleurgesteld zijn.

OnePlus 8 kleuren

Waterval maar geen eiland

Zoals we al aanhaalden ziet de OnePlus 8 er anders uit dan de OnePlus 7T. Vorig jaar werd er gekozen om de afgeronde schermranden exclusief voor de Pro-modellen te gebruiken en de standaard modellen het gewone, vlakke uiterlijk te laten behouden. Geen slechte keuze, want niet iedereen is een even grote fan van deze rondingen. Zo zijn ze visueel wel aantrekkelijk, maar tegelijkertijd niet altijd even praktisch. Zelfs na 6 maanden de OnePlus 7T Pro te hebben gebruikt, swipen we nog steeds per ongeluk terug naar het vorige scherm bij het aanraken van de randen op een slechte manier. Bij de OnePlus 8 is dat niet het geval omdat de randen sneller afronden, waar meteen ook de vergelijking met een waterval vandaan komt ten opzichte van de “steile helling” van de 7T Pro.

OnePlus 8 Glacial Green
OnePlus 8 Glacial Green

Hoe je de OnePlus 8 gaat ervaren, hangt vooral af van hoe je beslist om door je telefoon te navigeren: met de Android 10 gebaren of de on-screen knoppen en met hoesje of zonder. Zo merkten we in combinatie met een hoesje dat we af en toe de swipe gebaren (links en rechts van de zijkant) misten omdat we het scherm niet correct aanraakten. Je moet immers eerst over de rand van het hoesje bewegen om vervolgens de schermrand aan te raken om het gebaar te activeren, waardoor je een soort van golfbeweging maakt. Toegegeven, dat is minder een probleem met de telefoon zelf en meer met het hoesje, dat ook onderaan een vrij grote rand heeft die je steeds raakt als je het swipe up gebaar gaat gebruiken om van app te wisselen en dat zorgt niet voor de ‘smooth’ ervaring die we gewend zijn.

OnePlus 8
OnePlus 8 Interstellar Glow

De tweede grote visuele verandering is de aanwezigheid van een hole punch selfiecamera in de linker bovenhoek. OnePlus zegt daarmee de waterdruppel notch van de 7T vaarwel. Persoonlijk vinden we een hole punch visueel minder aantrekkelijk dan een waterdruppel notch omdat het voor dissymmetrie zorgt in de statusbalk. Ideaal zou naar onze mening een pop-up camera geweest zijn zoals in de OnePlus 7T Pro, maar OnePlus liet weten dat zo’n camera voor een zwaardere telefoon zou zorgen en de OnePlus 8 is met zijn 180 gram net enorm licht (en met 8mm ook zeer dun). Aan de achterkant zal je merken dat het ronde camera-eiland van de 7T heeft plaatsgemaakt voor een verticale camerastrip. Hoewel we nooit echt problemen hadden met het design van de 7T, moeten we toegeven dat dit er eleganter uitziet.

90Hz AMOLED Display

De OnePlus 8 is voorzien van een 6,55-inch AMOLED display met een FHD+ resolutie van 2400 x 1080 pixels. Dat zorgt voor een 20:9 schermratio en over het algemeen een telefoon die zeer goed in de hand ligt. Over de helderheid van het scherm hebben we zeker niet te klagen en wie al eens graag een Netflix-serie binged, zal van een heerlijk scherp beeld en mooie kleuren kunnen genieten. De verversingssnelheid van 90Hz zorgt nog steeds voor een enorm vlotte scrolervaring en als je van een telefoon komt met een maximum van 60Hz, dan zal je al helemaal onder de indruk zijn. Hadden we ook hier graag 120Hz gezien? Absoluut, maar het zou dan voor OnePlus veel moeilijker zijn geweest om gebruikers te overtuigen om de 8 Pro aan te schaffen, zoals dat ook bij de 7T-serie het geval was.

OnePlus 8 en OnePlus 8 Pro
OnePlus 8 en OnePlus 8 Pro

Triple camera set-up zonder telefoto

Aan boord vinden we drie camera’s, waaronder een 48 MP hoofdcamera, een 16 MP ultra wide en een macrolens die je toelaat om ook de kleinste onderwerpen te fotograferen. Deze laatste is een camera waarvan we eerder aangenaam verrast waren in de 7T-serie. Velen zullen waarschijnlijk liever een telefoto optie gezien hebben in de plaats van deze laatste. OnePlus koos er echter voor om te vertrouwen op digitale zoom in plaats van optisch. In de praktijk ga je hier weinig verschil merken, tenminste als je niet al te hard inzoomt. 10x is mogelijk, maar zeker niet aan te raden, net zoals dat bij zowat elke andere smartphone momenteel het geval is. Een gouden regel in de fotografie is dat het vaak beter is om je voeten te gebruiken in plaats van puur te vertrouwen op je zoomlens en dat is hier ook het geval.

OnePlus 8: Standaard foto
OnePlus 8: Wide angle foto

Wil je toch echt een telefoto lens, dan zal je meer je ding vinden bij de OnePlus 8 Pro. We zijn alvast tevreden dat we opnieuw een ultra wide camera hebben, want deze gebruiken we in de praktijk veel meer. Een leuke toevoeging is Smart Pet Capture, dat zorgt voor gezichtsherkenning van honden en katten. Helaas hadden we geen gewillige onderwerpen in de buurt om deze te proberen.

Prestaties & prijs

Intern vinden we in de OnePlus 8 een Snapdragon 865 chipset terug. Dit is het laatste nieuwe model van de producent en komt standaard met 5G-connectiviteit aan boord, meteen een van de redenen die de prijsstijging van de OnePlus 8-serie verklaren. Hier kan OnePlus op zich weinig aan doen, maar het zorgt ervoor dat je als Belg wel betaalt voor iets dat je naar verwachting niet voor 2021 zal kunnen gebruiken. Die prijs wordt overigens verder bepaald door de hoeveelheid RAM-geheugen en opslag waarvoor je kiest. Voor de 8GB/128GB-variant betaal je 699 euro, voor de OnePlus 8 met 12GB/256GB is dat 799 euro. Wij kregen het laatste exemplaar om te testen en waren daar zeer tevreden over. Alles loopt enorm vlot, wisselen tussen apps gaat razendsnel en zelfs zwaardere apps en games zorgen niet voor problemen. We kunnen met benchmarks gaan gooien, maar op de vraag hoe snel de OnePlus 8 is, is het antwoord “meer dan snel genoeg”.

OnePlus 8 Onyx Black

Batterijduur OnePlus 8

De OnePlus 8 heeft een batterij van 4300mAh die zo’n 13 procent groter is dan die van de OnePlus 7T. Bijgevolg hadden we dan ook geen reden tot klagen hierover. Door de huidige thuiswerkmaatregelen is het moeilijk om de prestaties te vergelijken met een ‘gewone’ werkdag, maar verwacht opnieuw minstens een volledig dag uit je telefoon te halen en zelfs twee als je spaarzaam bent. Opladen doe je nog steeds supersnel met Warp Charge 30T en 50 procent in 22 minuten lijkt te kloppen. Draadloos opladen heeft de OnePlus 8 niet (de 8 Pro wel), maar dit misten we niet.

OnePlus 8: Het eindoordeel

Smartphoneprijzen kruipen steeds meer omhoog en ook bij OnePlus ontsnap je daar niet aan. Toch krijg je nog steeds veel kwaliteit voor die prijs. Op het vlak van design moet de OnePlus 8 niet onderdoen voor duurdere vlaggenschepen en ook intern stelt de telefoon zich scherp tegen de concurrentie. 5G heeft momenteel geen meerwaarde in België en dat is jammer. Bovendien hadden we graag 120Hz gezien, want dat had van de OnePlus 8 een must-have upgrade gemaakt ten opzichte van de 7T. Voor iedereen met een oudere smartphone is de OnePlus 8 echter een no-brainer, tenzij je natuurlijk de extra functionaliteit van de OnePlus 8 Pro, zoals draadloos opladen, er ook nog bij wil.

Interesse in de OnePlus 8? Ontdek hem via Coolblue of de OnePlus-website.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business