Dyson Pure Cool Tower review: schoonheid en verkoeling

Voordelen
Zuivere en frisse lucht in huis
Stijlvol
Handig in gebruik
Nadelen
Prijs niet voor iedereen haalbaar
Aanbevolen prijs: €599
Waar te koop?
Totaalscore 8
De lucht die je inademt is lang niet altijd zo schoon als je zelf denkt. Ze bevat allergenen, (schadelijke) stoffen en zelfs virussen. Zeker in het voorjaar bevat de lucht bovendien veel pollen, die mensen met hooikoorts onplezierige tijden geven. Dyson belooft verlichting voor deze problemen met haar Pure Cool Tower.

De meeste lucht adem je over het algemeen thuis in. Vooral ’s avonds en ’s nachts adem je de “thuislucht” uren aan een stuk in. Je zorgt er dus beter voor dat deze lucht schoon is. Dyson kan daar een handje bij helpen met haar Pure Cool Tower. Om meteen met een misverstand te beginnen: de Pure Cool Tower koelt de lucht niet actief, maar geeft dezelfde verkoeling als een ventilator zou doen. De toren meet met drie actieve sensoren de temperatuur, luchtkwaliteit, luchtvochtigheid en bijzondere gassen in huis. Behalve meten zorgt het apparaat er met twee filters voor dat de lucht een stuk schoner wordt. Zo gebruikt het een HEPA filter om tot 99,95% van de allergenen, stoffen en virussen uit de lucht te zuiveren en wordt een actieve koolstoffilter gebruikt om stank en gassen uit de lucht te filteren. Concreet houdt dit in dat zaken als pollen, allergenen, huidschilfers van huisdieren, uitstootlucht, uitlaatgassen en gevaarlijke stoffen uit de lucht worden gefilterd. Het resultaat: frisse en schone lucht.

Een design dat in vrijwel elk huis past.

Design en materiaal

Aangezien je de Pure Cool Tower het best centraal in een kamer plaatst, is het uiterlijk een belangrijk aspect. Je wilt namelijk schone lucht, maar liever niet ten koste van het mooie aanzicht in je woonkamer. Daar heeft Dyson ook over nagedacht en daarmee de Tower een uniek en strak design gegeven, dat in bijna alle huizen en interieurs zal passen. Het is een stevig apparaat met een luxueuze en bijna futuristische look. De Tower is beschikbaar in twee kleuren: wit en zwart. Voor deze test is de zwarte versie gebruikt, die vanwege de kleur, ironisch genoeg, meer vatbaar is voor zichtbaar stof. Het apparaat heeft een LCD-kleurenscherm aan de voorkant waarmee het wat statistieken laat zien. Dat scherm is leuk voor het uiterlijk, maar je gaat hier waarschijnlijk nooit naar kijken omdat de app een veel duidelijker overzicht geeft.

App

Je kan de Pure Cool Tower op twee manieren bedienen: met de meegeleverde afstandsbediening en met de Dyson Link-app (beschikbaar in de Google Play Store en Apple App Store). De afstandsbediening is handig, maar zodra je de app hebt geïnstalleerd ook overbodig. Na installatie van de app verbind je jouw Tower eenvoudig met de app en met jouw wifi-netwerk. Vanaf dit moment kan je de app gebruiken om het toestel te bedienen. De app heeft in principe dezelfde bedieningsfuncties als de afstandsbediening, maar de app geeft meteen duidelijk de huidige modus weer. Zo is het eenvoudiger om de blaassnelheid in de app aan te passen omdat je meteen ziet op welke stand het apparaat staat. De app geeft daarnaast een handig overzicht van de statistieken. In het dashboard zie je bijvoorbeeld de luchtkwaliteit buiten (die via het internet wordt ingeladen) en de luchtkwaliteit, luchtvochtigheid en temperatuur binnen. Dit alles wordt samengevat in een beoordeling van de lucht: slecht, matig of goed.

De app geeft een uitgebreid overzicht van alle statistieken in jouw kamer.
Je bedient bovendien alles op afstand met de app.

Gebruik en performantie

Nu we weten dat de bediening heel eenvoudig is, is de vraag wat het apparaat allemaal kan. Je kan de luchtsnelheid in tien verschillende standen zetten: hoe sneller, hoe meer lawaai het apparaat uiteraard maakt. Daarnaast kan je de bewegingsrichting in vijf standen instellen: stilstaand, een hoek van 45º, 90º, 180º en 350º. Het apparaat beschikt verder over enkele slimme functies. Je kan gebruik maken van de automatische stand waarin het apparaat de luchtsnelheid automatisch aanpast op de kwaliteit van de lucht. Daarnaast kan je de stille nachtstand gebruiken om de toren ’s nachts tijdens het slapen aan te laten staan. Tenslotte kan je ook werken met slimme schema’s om het apparaat automatisch op specifieke uren per dag aan te laten gaan op vooraf in te stellen standen.

We hebben gemerkt dat de Pure Cool Tower ook écht helpt bij het schoonmaken van de lucht in huis. Geuren die voorheen bleven hangen na het koken zijn nu bijvoorbeeld veel sneller gefilterd. Ditzelfde hebben we getest met het rondspuiten van deodorant. Na enkele minuten ruik je niet meer dat er iets in de lucht heeft gezeten. Waar de Pure Cool Tower misschien nog wel het best tot zijn recht komt is wanneer je last hebt van allergieën. Ben je allergisch voor pollen of huisdieren, dan kan het apparaat je helpen de klachten thuis te verminderen of zelfs helemaal te verhelpen.

Er worden behoorlijk wat stoffen uit de lucht gefilterd.

Conclusie

De Dyson Pure Cool Tower is een stijlvol en innovatief apparaat, maar bovenal een functioneel apparaat. De Tower doet waar je hem voor koopt: hij filtert je lucht thuis van schadelijke stoffen, allergenen en vervelende geuren. Het enige nadeel is de grove prijs. Niet omdat het de prijs niet waard is, maar omdat de prijs niet voor iedereen haalbaar zal zijn. En iedereen verdient schone lucht!

aircodomoticadysonreviewsventilator

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen