Reviews

ASUS ROG Mothership review: Gewoon doen

ASUS ROG Mothership
Voordelen
Uniek design
Ongezien krachtig
Simpelweg indrukwekkend
Nadelen
Prijs
Niet echt draagbaar
Touchscreen had leuk geweest
Aanbevolen prijs: €5999
Waar te koop?
Totaalscore 9
Met het ROG Mothership toont ASUS dat het niet bang is om te experimenteren en hun gedurfde ideeën ook durft omzetten in de praktijk. Zelfs niet-gamers zullen de innovatie in het Mothership kunnen appreciëren.

Het ASUS ROG Mothership werd voor het eerst voorgesteld op CES 2019, maar bleef sindsdien altijd op ons verlanglijstje staan. Met het Mothership kijkt ASUS naar wat er anders en beter kan op het gebied van laptops en het doet ons nadenken over wat we zelf willen zien in de toekomst, net zoals Tesla dat voor velen doet in de auto-industrie. Laten we van start gaan met een kijkje onder de motorkap.

Even voorstellen

Het ASUS ROG Mothership is allesbehalve een traditionele laptop. Het is een machine voorzien van de allerbeste hardware die begin 2019 op de markt was en daarbij hoort een prijs waardoor velen na het horen een traantje zullen wegpinken. Hoewel het Mothership voor velen buiten budget zal vallen met zijn prijskaartje van meer dan 6000 euro, blijft het systeem enorm fascinerend. Het is trouwens niet de enige laptop van ASUS die erin slaagt om de aandacht te trekken. Vorig jaar zagen we bijvoorbeeld de ZenBook Pro Duo verschijnen die een tweede scherm ingebouwd heeft. Hoewel het Mothership zich met zijn RGB-verlichting en grafische kracht eerder op gamers richt, kan de laptop ook gebruikt worden voor professionele doeleinden zoals videobewerking.

ASUS ROG Mothership
Het unieke design zorgt voor een betere luchtdoorstroom.

Specificaties

  • CPU: 2.4GHz Intel Core i9-9980HK
  • Grafische kaart: Nvidia Geforce RTX 2080
  • RAM: 64GB DDR4 2666MHz (Dual Channel)
  • Scherm: 17.3-inch FHD IPS 144Hz IPS
  • Opslag: 3 x M.2 NVMe PCIE 3.0 512GB (RAID 0)
  • Poorten: 3 x USB type A 3.2 Gen 2, 1 x USB type A 3.2 Gen 1. 2 x USB-type C (Thunderbolt 3 / DisplayPort 1.4), 1 x HDMI 2.0, 1 x SD kaartlezer, headset en mic
  • Gewicht: 4.8 kg
  • Afmetingen: 41 x 32 x 2.99 cm; W x D x H

Buitenaards design

Hoewel het ROG Mothership officieel een laptop is, heeft hij veel weg van een desktop. Het geheel ziet er immers heel indrukwekkend uit en trekt de aandacht naar zich toe wanneer hij rechtop op je bureau staat. Dat gebeurt aan de hand van een stevige kickstand die in de achterkant ingebouwd zit. Dat is zeker nodig, want alle componenten zijn te vinden achter het 144Hz 17-inch-scherm van het Mothership. Dat is even wennen, want het gewicht zit nu dus achteraan en niet onder het toetsenbord. Een goede beslissing is het nochtans wel, want het zorgt ervoor dat je het toetsenbord kan loskoppelen. Zo ben je niet verplicht om je toetsenbord in dezelfde hoek te gebruiken als het scherm. We vragen ons dan ook af waarom niemand dit ooit eerder bedacht heeft.

ASUS ROG Mothership
Gebruik je toetsenbord exact hoe jij wil.

Het toetsenbord is voorzien van een batterij en kan via USB-C opgeladen worden. Koppel je het toetsenbord los, dan verschijnt er bovendien een RGB-balk die je naar eigen voorkeur kan aanpassen. Met het toetsenbord aangesloten ontstaat er zo een mooie gloed aan kleuren, wat ook achteraan bij de kickstand het geval is. Aan sfeerverlichting geen gebrek dus. Een voordeel aan deze constructie is dan weer dat links, rechts en boven het scherm ruimte is voor koeling en de laptop dus nooit warm wordt onder je handen. Het meest opvallende aspect van het toetsenbord is trouwens de touchpad die zich rechts bevindt en dienst kan doen als numpad. Dat is even wennen en blind een Excel-bestand invullen zal moeilijk worden, maar we appreciëren opnieuw dat er is nagedacht over de functionaliteit en er geen ruimte verspild wordt.

ASUS ROG Mothership

Wie vreest dat een laptop niet genoeg poorten kan bieden, kunnen we alvast geruststellen, want het Mothership heeft er meer dan genoeg. Vier USB-A-poorten, twee USB-C Thunderbolt 3-poorten, HDMI 2.0, een hoofdtelefoon en microfoonaansluiting, een geheugenkaartlezer én een ethernetpoort. Wat al snel opvalt is dat er ook twee stroomaansluitingen voorzien zijn. Deze zijn nodig om dit monster van voldoende stroom te voorzien, al heb je de tweede adapter gelukkig enkel nodig bij heel hoge prestaties. Draagbaar is het Mothership daardoor niet meteen, al kan het ook gewoon op batterij werken, maar dan sleep je wel 4,8 kilogram mee. Van die batterijduur hoef je echter niet al te veel verwachten, want in twee tot drie uur zal deze leeg zijn en dan mag je nog geen intensieve taken draaien.  

Ons testmodel is voorzien van een 144Hz Full HD-scherm, maar het Mothership is ook beschikbaar in een 4K-variant die 60Hz aankan. Omdat het uiteindelijk om een laptop gaat die eruitziet als een 2-in-1 PC en ook die functionaliteit heeft, hadden we ergens nog wel graag een touchscreen gezien. Akkoord, je gaat het Mothership waarschijnlijk niet meenemen in je handbagage om op het vliegtuig een filmpje te kijken, maar zij die al eens designwerk doen hadden er ongetwijfeld enorm veel meerwaarde uit gehaald. Om dezelfde reden hadden we ook graag gezien dat het Mothership verder naar achter kon gekanteld worden.

ASUS ROG Mothership

ASUS ROG Mothership: Conclusie

We kunnen niet anders dan het ASUS ROG Mothership een indrukwekkend staaltje technologie te noemen. De ingenieurs van ASUS zijn erin geslaagd om een machine te ontwerpen die zich op de grens tussen laptop en desktop bevindt en we kunnen niet anders dan onder de indruk zijn. Ook van het prijskaartje zijn we onder de indruk en het is dan natuurlijk de vraag of we voor dat bedrag niet beter een desktop in elkaar steken. Echt draagbaar is het ROG Mothership immers niet. Als daar je voorkeur naar uit gaat, dagen we je uit om een desktop te ontwerpen die er even indrukwekkend uitziet, want op het vlak van design is het ASUS ROG Mothership niet te kloppen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business