Reviews

Gigabyte Aero 15: De beste prestaties voor creatievelingen én gamers

Gigabyte Aero
Voordelen
Waanzinnige prestaties
Prachtig 4K OLED-scherm
Professioneel design met wat extra
Nadelen
Positionering webcam
Hoge prijs
Aanbevolen prijs: €2699
Waar te koop?
Totaalscore 9
Met de Aero 15 levert Gigabyte een geweldige laptop af die de veeleisende creatieveling en occasionele gamer zeker zal kunnen bekoren.

Het is alweer een hele tijd geleden dat we op TechPulse een product van GIGABYTE gereviewd hebben. Nochtans heeft de Taiwanese fabrikant de laatste jaren niet stil gezeten op de vele markten waar het bedrijf thuis is. We denken daarbij aan computerhardware, maar ook volledige systemen en zelfs laptops, voor zowel gamers als creatievelingen. In deze laatste categorie zagen we sinds vorig jaar we een enorme stijging in het aanbod, mede door de RTX Studio grafische kaarten. De Gigabyte Aero 2019 modellen trokken toen de aandacht en het was dan ook tijd voor een opvolger, deze keer voorzien van de nieuwste generatie Intel-processoren en Nvidia RTX 20xx Super grafische kaarten. Dit is de Gigabyte Aero 15, het kleinere broertje van de Aero 17.

Gigabyte Aero 15

We stellen je graag voor aan de GIGABYTE Aero 15 en Aero 17, de twee modellen die GIGABYTE in 2020 uitbrengt in verschillende configuraties. Beide richten ze zich volop op de professionele creatievelingen onder ons, wat duidelijk gemaakt wordt door het hoge prijskaartje, maar ook door het geweldige 4K UHD AMOLED-scherm van Samsung. De display ondersteunt 100% DCI-P3, een standaard gamma voor digitale content, maar voldoet ook aan de VESA Display HDR 400 True Black standard. Dat wil zeggen dat het scherm in vergelijking met een LCD-scherm tot 25 procent meer kleuren en detail toont. Alle displays zijn bovendien Xrite™ Pantone gecertificeerd voor de meest accurate kleurweergave en Gigabyte laat weten dat de kalibratie voor elke scherm individueel gebeurt. Dat is heel wat informatie, maar professionals zullen ongetwijfeld enthousiast zijn geworden na het lezen van deze paragraaf. 

https://www.youtube.com/watch?v=Aif-KdeMQ5o

Gigabyte Aero 15: Specificaties & Prijs

  • CPU: 2.3GHz Intel Core i7-10875H (8-core, 16MB cache, tot 5.1GHz)
  • GPU: Nvidia GeForce RTX 2070 Super Max-Q (8GB GDDR6)
  • RAM: 16GB DDR4 (2,933MHz)
  • Screen: 15.6-inch UHD (3840 x 2160) AMOLED
  • Opslag: 512GB SSD (PCIe)
  • Poorten: 3x USB 3.2 Gen1 (Type-A), 1x Thunderbolt™ 3 (Type-C), 1x HDMI 2.0, 1x mini DP 1.4, 1x 3.5mm hoofdtelefoon/microfoon combo, 1x UHS-II SD Kaartlezer, 1x DC-in, 1x RJ-45
  • Connectiviteit: Killer LAN E2600, Wi-Fi 6; Bluetooth 5.0
  • Gewicht: 2 kilogram
  • Afmetingen: 356 x 250 x 20mm (W x D x H)

Met al deze hardware aan boord zal het je ongetwijfeld al duidelijk zijn dat het hier niet gaat om een goedkope laptop. Dat hoeft ook niet, want Gigabyte heeft zijn pijlen duidelijk gericht op zij die alleen het allerbeste willen. Het bovenstaande model, dat wij ook voor review kregen, zal je 2.699 euro kosten. Kan je het doen met iets minder grafische kracht, dan kan je voor 2.099 euro een Aero 15 AMOLED met Nvidia GTX 1660 TI op de kop tikken. Wil je net meer? Dan is er de Aero 15 met een RTX 2080 en 1TB opslag voor 3.499 euro. Deze set-up is trouwens ook beschikbaar met een i9-processor, waarvoor je enkele duizenden euro extra zal neerleggen. 

Wie geregeld aan de slag is met foto- of videobewerking zal dit bedrag ongetwijfeld als een investering zien en de prijszetting is in lijn met laptops van andere merken die we het voorbije jaar de revue hebben zien passeren (en ongetwijfeld nog zullen zien). 

Gigabyte Aero 15

Modern design met dunne randen 

Laten we het dan even hebben over het design van de Aero 15. Als professional wil je natuurlijk een laptop die er goed uitziet, maar ook professioneel overkomt. Je hebt dan twee keuzes: Je gaat voor het brave design zoals je dat van Apple zou verwachten, of je gaat voor een ietwat moderner design met een hint van futurisme, zoals we dat bijvoorbeeld van ASUS ROG gewoon zijn. De GIGABYTE Aero-laptops vallen in deze tweede categorie. Je kan er zonder problemen een vergadering met binnenwandelen, maar er zit nog een wild kantje aan ook, ongetwijfeld door de invloed van de Aorus gaming laptops van GIGABYTE. 

Terwijl het geheel er stevig uitziet, is het tegelijkertijd ook licht en met zijn dikte van net geen 2 centimeter is de Aero 15 ook enorm dun. Op het eerste zicht heb je dus al alles wat je maar kan wensen en dat gevoel zet zich verder wanneer we de aanwezige poorten bekijken. Zoals je hierboven kan lezen zijn dat er meer dan voldoende en wij juichen zeker de aanwezigheid van een SD kaartlezer en Thunderbolt 3-poort toe. 

Wanneer we de laptop openen en aanzetten, maken we kennis met het toetsenbord en de vele RGB-kleuren die het ondersteunt. Voor een professionele laptop is dat naar onze mening wat overdreven. Een vaste kleur naar keuze kunnen selecteren is wel een voordeel, al hadden wij gewoon wit prima gevonden. Het toetsenbord typt overigens helemaal niet slecht, waardoor je er makkelijk de hele dag op kan werken. Het touchpad werkt eveneens vlot, al had het nog wat breder gemogen. Kijken we van het toetsenbord omhoog, dan komen we verrassend genoeg eerst de webcam tegen. Deze zit net onder het scherm ingebouwd en voorzien van een handig privacy luikje. De hoek die je uit de camera krijgt is echter helemaal niet flatterend en je zal al gauw een aantal vingers in beeld hebben tijdens het typen. Dit komen we niet alleen tegen bij Gigabyte en we zouden dit soort set-ups liever zien verdwijnen, want je kan een meer kwalitatieve ervaring hebben door je smartphone tegen je scherm te plaatsen of in een houdertje naast je laptop. Nu goed, het zorgt er wel voor dat het prachtige OLED-scherm van de Aero 15 omringt kan worden door heel dunne randen aan de zij- en bovenkanten en dat kunnen we zeker appreciëren. 

Gigabyte Aero 15

Waanzinnige prestaties voor professionals en gamers

Op het vlak van prestaties hebben we absoluut geen reden tot klagen. De Aero 15 is dankzij de Nvidia GeForce RTX 2070 Super Max-Q voorzien van een van de krachtigste grafische kaarten van dit moment en dat zorgt in combinatie met de rest voor waanzinnige prestaties. Adobe Photoshop, Lightroom en Premiere zorgen voor geen enkele uitdaging en video’s exporteren in deze laatste ging razendsnel. De Aero 15 heeft natuurlijk alles aan boord om ook uitermate geschikt te zijn voor het spelen van game en games zoals Shadow of the Tomb Raider, Overwatch en Assassin’s Creed: Odyssey draaiden zonder problemen op de hoogste instellingen en het 144Hz paneel zorgt daarbij voor enorm vloeiende beelden. Gamen in 4K raden we wel niet aan, want daar heeft de RTX 2070 Super wat meer problemen mee. 1080p is gelukkig voldoende. 

Batterijduur

Gigabyte adverteert tot 8 uur aan batterijduur. In de realiteit ga je dat echter niet meteen halen, tenzij je het absolute minimum doet op de Aero 15. We hebben de Aero 15 niet over een langere periode getest, maar 4-5 uur lijkt ons vlot haalbaar tijdens een klassieke werkdag met occasioneel gebruik van zwaardere programma’s. Dat is zeker niet slecht (en een pak beter dan de gemiddelde gaming laptop), maar het komt ook niet in de buurt van de batterijduur die we andere laptops momenteel uit de AMD 4000-serie zien halen. 

Ondersteuning voor Microsoft Azure AI

Op het vlak van software is de aanwezigheid van Microsoft Azure AI het vermelden waard, want de Gigabyte Aero 15 is een van de eerste met deze ondersteuning. Het idee erachter is simpel: Verschillende apps hebben verschillende vereisten op het vlak van CPU- en GPU-gebruik. Games vragen veel van de CPU, Adobe Premiere vraagt dan weer veel van je GPU. Via de cloud haalt Microsoft Azure AI de optimale instellingen op voor de applicaties die momenteel in gebruik zijn. Deze worden bepaald op basis van een database vol gegevens en dat zorgt er dus voor dat je niet langer manueel moet wisselen tussen verschillende energie modi. Iets dat voor veel gebruikers nog steeds niet altijd vanzelfsprekend is.

Het Gigabyte Control Center vonden we dan weer aardig op momenten dat we toch zelf wat instellingen wilden selecteren of de RGB-opties wilden aanpassen. De skin van deze app schreeuwt met zijn zwart en oranje en het Gigabyte logo omringd door RGB-kleuren wel heel hard gaming, maar dat is een klein puntje. 

Gigabyte Aero 15: Het verdict

De Gigabyte Aero 15 is een absolute aanrader, zoveel is duidelijk. Het 4K OLED-scherm is absoluut geweldig voor professionals die kleurprecisie willen en omdat het hier gaat om een RTX Studio-laptop, zullen de daarbij horende applicaties efficiënter dan ooit werken. Wil je ook af en toe wat gamen, dan kan dat perfect in 1080p en zal de verversingssnelheid van 144Hz voor heerlijk vloeiende beelden zorgen. De prijs van de Aero 15 is best pittig, maar daarvoor krijg je dan ook wel het allerbeste op de markt en dat in een prachtige verpakking. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business