Reviews

Review Lenovo Ideapad Duet Chromebook: een geslaagd duet

Voordelen
Compact
Flexibel gebruik
Kickstand en toetsenbord mee in de doos
Lange batterijduur
7 jaar updates
Nadelen
Niet geschikt voor zware opdrachten
Slechts één usb-c poort
Aanbevolen prijs: €299
Waar te koop?
Totaalscore 8
Als je niet kan kiezen tussen een Chromebook of een tablet, dan is de Lenovo Ideapad Duet Chromebook iets voor jou. Want hiermee heb je beiden voor de prijs van één.

De Lenovo Ideapad Duet Chromebook richt zich tot studenten of werknemers die hun laptop altijd op zak willen hebben, maar niet al te veel extra gewicht willen meesleuren. Doordat het toestel in feite en hybride is van een tablet en een Chromebook, streeft Lenovo met dit apparaat ook naar een perfecte mix tussen werk en ontspanning. Slaagt de Ideapad Duet Chromebook ook in haar opzet? We onderwierpen het toestel aan een uitgebreide test.

Lichtgewicht

De afmetingen en vooral het gewicht van de doos waren het eerste dat ons opviel toen de Ideapad Duet Chromebook op onze redactie aankwam. Het toestel bevat drie onderdelen. Het belangrijkste onderdeel is de tablet, die op zichzelf 239,8 mm x 159,8 mm x 7,35 mm meet en slechts 45 gram weegt. De tablet is mooi afgewerkt met een lichtblauwe rand op een grijze achterkant. Het scherm zelf is 10,1” groot. Mee in de doos zitten nog een toetsenbord en een kickstand. Ook het toetsenbord is natuurlijk verderlicht (250g), en je sluit de tablet er op aan via twee poorten en een magneet. De kickstand maak je gewoon via een magneet vast aan de achterkant. In de kickstand zit ook een plooi verborgen waarmee je het scherm rechtop kan zetten. Dat is zeer handig om de Chromebook als laptop te gebruiken, of als je een aflevering van je favoriete serie op Netflix wil meepikken zonder de tablet vast te moeten houden. Je kan buigen tot 135°. De kickstand biedt ook extra bescherming als je de Chromebook ergens mee naar toe neemt.

Het design biedt vele voordelen. Door haar compactheid kan je de Duet Chromebook eenvoudig in je rugzak of tas steken en overal mee naar toe nemen. Dat is handig als je bijvoorbeeld elke dag met het openbaar vervoer moet pendelen, of als je een gat in je agenda nuttig wilt opvullen. De combinatie maakt dat je het apparaat ook op meerdere manieren kan gebruiken. Het aan- en loskoppelen van het toetsenbord gaat vlot.

Ben je klaar met werken, dan kan je je ontspannen met de tablet. In combinatie met een pen zou je het toestel zelfs als een notebook kunnen gebruiken. Er zijn ook enkele minpuntjes aan het uiterlijk, niemand is perfect. Zo vinden we één usb-c poort redelijk weinig (er is ook geen aansluiting voor een koptelefoon), en het scherm zal voor vele wat klein zijn voor het kijken van YouTube-video’s of Netflix. Dat vonden we zelf niet zo storend.

Degelijke prestaties

Het belangrijkste is natuurlijk of je goed kan werken met de Ideapad Duet Chromebook. Het antwoord is afhankelijk van wat je ermee wil doen. De touchscreen van de tablet is in ieder geval responsief en aangenaam om mee te swipen. De resolutie is met 1920×1200 pixels degelijk, en het scherm is ook bij lichtinval goed leesbaar. Het toetsenbord is verre van het fijnste toetsenbord waar we al mee gewerkt hebben, maar het doet wat je er van vraagt. Ook het touchpad scrolde niet altijd zo heel lekker.

Hou bij het kopen van een Chromebook altijd in gedachten dat deze minder krachtig zijn dan laptops. Dat is voor de Ideapad Duet Chromebook niet anders. De MediaTek Helio P60T octa-core processor is geen krachtpatser. Maar bij alledaags gebruik ga je daar niet zoveel van merken. De Chromebook neemt slechts 8 seconden in beslag om op te starten wat zeer fijn is, en verleent zich goed voor eenvoudige taken.

Ook simpele games zal de Ideapad Duet wel aankunnen. Ben je echter een multitasker die twintig programma’s tegelijk open laat staan of wil je grafisch zware games spelen, dan kijk je beter in een zwaardere gewichtsklasse. Het geheugen is met 4GB RAM en 64GB opslag (er is ook een uitgave met 6GB en 128GB) beperkt; Chromebooks drijven je nu eenmaal richting Google Drive. Lenovo gooit er bij de aankoop ook nog gratis 12 maanden Google One bij, met opslag tot 100GB. Met een batterijduur van 10 uur kan je wel probleemloos een hele dag werken. Het toestel heeft een 2MP camera met autofocus en een 2MP selficamera, maar foto’s nemen doe je toch maar met je smartphone.

Ook Netflix kijken gaat prima met de tablet.

Al Google wat de klok slaat

Met een Chromebook ben je natuurlijk ook gebonden aan het besturingssysteem ChromeOS. Dat is zeker geen probleem, want ChromeOS is een gebruiksvriendelijk en vlot besturingssysteem, dat zich ook uitstekend verleent voor een apparaat met een touchscreen. Wel houdt het in dat wanneer je je Ideapad Duet voor de eerste keer opstart je enkel applicaties van Google zal vinden.

Dat is handig als je graag met deze applicaties werkt, maar een doorwinterde Windowsgebruiker zoals ikzelf die is opgegroeid met Microsoft Office mist deze applicaties al snel. Doe mij toch maar Word in plaats van Google Docs, en Powerpoint in plaats van Google Slides. Geen probleem, je kan de applicaties via Google Play gewoon op je Chromebook downloaden, en dat werkt ook prima. Hetzelfde als je Chrome als browser wil vervangen. Met ChromeOS ben je zeven jaar lang gegarandeerd van regelmatige beveiligingsupdates. Zo is je toestel normaal gezien goed bewapend tegen virussen en ander kwaad.

Eindverdict

Ik had voor het uitproberen van dit toestel nog niet zo veel ervaring met Chromebooks, en moet bekennen dat ik er ook wat minachtend naar keek. Maar de Ideapd Duet Chromebook van Lenovo heeft mij mijn ongelijk laten inzien. Het is echt een heel aangenaam toestel om mee te werken, en het blinkt vooral uit door de compactheid en de flexibiliteit.

Voor een prijs van slechts 299 euro heb je er een nieuwe tablet en laptop bij. Het moet wel opgemerkt worden dat de Ideapad Duet Chromebook haar limieten heeft, en als je dit gaat opzoeken zal je er ook snel tegen aan lopen. Maar als je een eenvoudige werklaptop zoekt die je overal mee naar toe kan nemen, dan is Ideapad Duet Chromebook een optie die je zeker moet overwegen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business