Philips OLED+935
RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Prachtig OLED-scherm
  • Vierzijdig Ambilight
  • Geluid van het hoogste niveau
  • Alles-in-één ervaring
CON
  • Afstandsbediening kan beter
  • Ambilight pikt soms ondertitels op voor kleurbepaling

Gedaan met slechte ingebouwde luidsprekers. Met de Philips OLED+935 heb je meteen alles wat je nodig hebt voor de ultieme thuisbioscoop.

Advertentie

Waar sommige merken al hun televisies uitrusten met dezelfde beeldverwerking, heeft Philips ervoor gekozen om de OLED+935 te voorzien van een eigen chipset. Het gaat nu eenmaal om het vlaggenschip in hun 2020 line-up. Net zoals bij de 805-reeks zorgt artificiële intelligentie dit jaar voor nog scherpere en natuurlijke beelden. 

Philips OLED+935

Daar blijft het echter niet bij, want de OLED+935 levert ook sublieme geluidskwaliteit af dankzij de Bowers & Wilkins luidsprekers. Deze hebben een aparte behuizing gekregen en die doet meteen dienst als voet. Combineren we het ontwerp hiervan met het display en de aanwezigheid van vierzijdig Ambilight, dan krijg je het laatste nieuwe pronkstuk voor in je woonkamer.

Ontwerp

De Philips OLED+935 is beschikbaar in 48-, 55- en 65-inch modellen en dat voor een respectievelijke prijs van 2199, 2499 en 3499 euro. Dat is een aardig bedrag, maar je hebt dan wel meteen het voordeel dat je geen apart geluidssysteem meer hoeft aan te schaffen en alles perfect op elkaar afgestemd is. Wij mochten het 55-inch model testen (Philips 55OLED935), de meest agressief geprijsde televisie in de reeks.

Philips OLED+935

Het moet gezegd worden, je gaat op dit moment geen televisie vinden die stijlvoller is dan de Philips OLED+935. Opvallend is de metalen afwerking die overal terugkomt, zoals aan de superdunne randen. Ook achteraan zet die stijl zich voort en hoewel het scherm slechts enkele millimeters breed is, voelt het geheel toch zeer stevig aan. 

De Sony A8 KD-55A8 komt zeker in de buurt op het vlak van design, maar kan niet tippen aan de manier waarop de luidsprekers geïntegreerd zijn in het ontwerp. Op het eerste zicht lijkt het te gaan om een grijze, in Kvadrat gewikkelde soundbar, maar kijk je van wat dichterbij dan valt op dat de behuizing ook dienst doet als voet om de tv stevig in balans te houden. Al kan je natuurlijk ook nog steeds kiezen om het geheel aan de muur te bevestigen. 

Philips OLED+935
Vierzijdig Ambilight zorgt voor een nieuwe dimensie.

Wat je beslissing ook wordt, Ambilight zal ongetwijfeld indruk maken. Het is een van die functies die je pas leert appreciëren nadat je ze enige tijd gebruikt en daarna mist als je opnieuw naar een televisie kijkt zonder. De Philips OLED+935 heeft Ambilight langs maar liefst vier zijden en dat zorgt voor een hele nieuwe ervaring van televisie kijken. De kleuren komen tot hun volste recht op een witte muur, maar er zit ook de nodige functionaliteit ingebouwd om een muurkleur te selecteren, waarna kleuren automatisch aangepast worden aan je achtergrond. Een minpuntje dat we opmerkten was dat Ambilight geregeld de witte kleur van de ondertitels oppikte en de onderste zijde vervolgens wit belichte terwijl dat niet nodig was. Daarnaast zorgt Ambilight echter voor een duidelijke meerwaarde op het vlak van sfeer. Een kampvuur of een straat vol neonverlichting zag er nog nooit zo indrukwekkend uit. 

Achteraan vinden we natuurlijk de nodige poorten, waaronder vier HDMI 2.0 ARC-poorten, 2 USB-poorten, een hoofdtelefoonaansluiting, satellietaansluiting, een digitale audio-uitgang (optisch) en een ethernetpoort.  

Afstandsbediening en Android 9

Over de afstandsbediening zijn we persoonlijk wat minder te spreken. Ze ziet er even goed uit als de televisie dankzij een aangename lederen grip, De knoppen zijn echter allemaal op een hoopje gegooid en dat maakt het moeilijk om in het donker de juiste toetsen te vinden. De kleine volume- en kanaalknoppen helpen daar ook niet bij. Wel is er een achtergrondverlichting ingebouwd. Dit is de juist denkwijze, maar de implementatie kan beter. Je moet immers eerst een toets indrukken voor de verlichting aanspringt, wat de functie nogal overbodig maakt. Tegelijkertijd gaat ze ook zeer snel weer uit. 

Afstandsbediening
De layout van de afstandsbediening is niet optimaal.

Android 9 als besturingssysteem is natuurlijk wel een goede keuze van Philips, want je hebt meteen toegang tot een hele Play Store vol geoptimaliseerde applicaties. Inloggen bij Netflix of Streamz kan snel via je smartphone, zodat je dat niet allemaal met de pijltjes van de afstandsbediening moet doen.

Beeldkwaliteit

Het finale oordeel van elke televisie hangt natuurlijk af van de beeldkwaliteit die het toestel kan afleveren en we zijn blij dat we levendige en contrastrijke beelden mogen rapporteren over de gans lijn. Dat is moeilijk, want de OLED+984 die we vorig jaar reviewden en de OLED 903 van het jaar daarvoor zorgden ook al voor sublieme beelden. De aanwezigheid van AI zorgt hier echter voor een meerwaarde. Die zorgt er immers voor dat beelden beter geclassificeerd kunnen worden en zo dus voorzien van de best mogelijke verbeteringen. Philips kan hiervoor beroep doen op een enorme beeldbank. Het resultaat is nog meer natuurlijke beelden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een nog betere balans in de rijke, verzadigde beelden die we gewend zijn van Philips, maar ook aan nog betere huidtinten. 

Philips OLED+935

De beelden zien er ook zeer scherp uit en dat heeft natuurlijk te maken met het feit dat de AI veel beter om kan met details, bijvoorbeeld in donkere scènes waarin er zich veel informatie in de schaduwen bevindt. De OLED+935 kan ook zeer goed om met contrasten. Zwart is écht zwart zoals we dat van OLED-display verwachten en ook meest heldere HDR-beelden zien er zeer goed uit. De schermhelderheid zit bovendien ook goed met een maximum van 900 nits, al zal je deze in een donkere ruimte iets lager willen houden om niet verblind te worden door flashbangs of bliksemschichten in een film. 

Natuurlijk is niet alle content die je te zien krijgt voorzien van HDR, maar dat is geen probleem. Het Perfect Natural Reality-systeem van Philips zorgt er immers voor dat je SDR-beelden heel dicht in de buurt komen van HDR. Denk dan vooral aan meer helderheid, betere kleuren en meer contrast. 

Philips OLED+935

Wie zich zorgen maakt over burn-in bij OLED-schermen kan gerust zijn, want de AI van de OLED+935 zorgt ook hier voor een oplossing. Het beeld wordt continu geanalyseerd op het allerfijnste niveau (het gaat om 32.000 aparte zones) en zo wordt er gezocht naar pixels die gedimd kunnen worden, waardoor je OLED-scherm tot vele malen langer mee gaat. 

Audiokwaliteit

Het is niet de eerste keer dat Philips samenwerkt met Bowers & Wilkins en dat werpt duidelijk zijn vruchten af. Het geluid van de OLED+935 is absoluut subliem en het gaat hier veruit om de beste geluidsinstallatie die we ooit bij onze televisie bij hebben gekregen. Of je nu naar een monoloog aan het luisteren bent om een actiefilm vol explosies kijkt, de balans is steeds perfect. Gedaan met het aanpassen van je geluid elke keer er een actiescène begint. 

audio bowers wilkins

Philips OLED+935: Het eindoordeel 

Als je een geweldige kijkervaring wil met sublieme audio en daar ook nog eens de extra dimensie van vierzijdig Ambilight bij, dan zit je helemaal goed met de Philips OLED+935. Weinig toestellen op de markt kunnen immers een vergelijkend totaalpakket leveren. 

Interesse in de Philips OLED+935? Raadpleeg de beste prijs bij Coolblue.

Advertentie

Gerelateerde artikelen

Sony A8 KD-55A8 (2020) OLED review: Adembenemend

De Sony A8 zorgt met zijn OLED-scherm voor de ideale balans tussen prijs en prestaties. De televisie doet dat door de premium technologie van de A9 opnieuw te introduceren op een lager prijspunt. Het resultaat? Een adembenemende kijkervaring.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here