Reviews

Review HP Zbook Studio G7: op creativiteit staat geen rem

Voordelen
Slank design
Enorme rekenkracht
Sterke grafische weergave
Fijn toetsenbord
Energiezuinige stand-by modus
Nadelen
Duur
Geschikt voor een beperkt publiek
Aanbevolen prijs: €2286
Waar te koop?
Totaalscore 9
Met de Zbook Studio G7 legt HP de laat opnieuw zeer hoog. De laptop zal een waar genot zijn om mee te werken voor grafische professionals.

We moeten deze review starten met een kleine correctie aan te brengen aan de inleiding. Want de Zbook Studio G7 een gewone laptop noemen, is hem eigenlijk geen eer aan doen. Een correctere omschrijving is namelijk mobiel workstation, een verzamelnaam voor pc’s die veel krachtige processoren en een veel ruimere opslagcapaciteit bezitten dan reguliere pc’s. Dit segment binnen de pc- en laptopindustrie richt zich dan ook voornamelijk op grafische professionals, die ook wel nood hebben aan een pc/laptop met de allerbeste specs. Workstations zijn doorgaans dan ook veel duurder.

Met de Zbook-serie probeert HP deze doelgroep op haar wenken te bedienen. De Studio G7 is de allernieuwste toevoeging aan deze serie premium laptops (voor de uniformiteit gaan we deze benaming wel blijven gebruiken doorheen deze review). Zoals elke Zbook-laptop kan Studio G7 indrukwekkende specificaties voorleggen op papier, maar leiden die ook tot een aangename gebruikservaring?

Lichtgewicht in design

 “Nooit eerder zoveel werkkracht in zo’n strak pakket”. Dat is hoe HP de laptop voorstelt op haar website. Dat strakke pakket is zeker al correct. Met een dikte van maar 17,5 mm en een gewicht van minder dan 2kg is Studio G7 de tot nu toe slankste Zbook-laptop ooit. Dat maakt dat de laptop zeer mobiel is en je hem overal mee naar toe kan nemen. Het werk hoeft niet meer te wachten. Daarnaast krijg je een screen-to-body ratio van 87% (het scherm zelf is 15,6” groot). Daardoor heb je geen lelijke dikke zij- en bovenkanten die andere modellen van HP soms wel durven hebben. Die extra schermruimte is ook praktisch, en merk je zelfs al op als je gewoon aan het surfen bent.

Je hebt 8 externe poorten; een SD-kaartlezer, een HDMI-poort, twee ThunderBolt, een voedingspoort voor de oplader, een aansluiting voor een veiligheidsslot, één USB-A poort, en een opening voor een audiojack. Dat is vergelijkbaar met de HP-laptop die ik voor mijn dagelijks gebruik heb, met toevoeging dan van het veiligheidsslot. De vingerafdrukscanner en ingebouwde gezichtsherkenningssysteem in de frontwebcam zijn ook een zeer leuke toevoeging, al heb ik de vingerafdrukscanner eigenlijk niet nodig gehad.

Dankzij het slanke design kan je de laptop overal mee naar toe nemen.

Zwaargewicht in prestaties

Ook de propositie van de ongeziene werkkracht weet HP waar te maken met de Studio G7. Grafische professionals moeten gebruik maken van zware programma’s voor hun ontwerpen te maken (denk maar aan software zoals Adobe Premiere). Dergelijke software vraagt veel van je computer, en een doorsnee laptop heeft vaak niet de benodigde grafische capaciteiten. Die problemen ga je niet voorhebben als je een Studio G7 gebruikt. De grafische ondersteuning wordt verzorgd door de NVIDIA Quadro RTX-kaart. Die zorgt er voor dat je ontwerpen in volle glorie zullen weergeven worden. Het scherm bezit ook de technische capaciteiten om je werk letterlijk en figuurlijk in de verf te zetten. De ingebouwde DreamColor-technologie kan tot een miljard schermkleuren in volle helderheid weergeven, en garandeert dekking voor het volledige kleurenspectrum. Het eindresultaat is een visuele weergave die adembenemend is. Deze laptop is je digitale canvas waarop je meesterwerk na meesterwerk kan produceren.

Verhef grafisch design tot een kunst.

Dat vergt allemaal wel een enorme rekenkracht. Die wordt geleverd door de meest krachtige processoren van Intel, meer bepaald de Core i9 of Xeon. De combinatie met 32GB RAM-geheugen zorgt er voor dat software vlot en snel draait, en multitasking geen enkel probleem vormt. Met maar liefst 512 GB lokale opslag (met een SSD-kaart uit te breiden tot 4TB!) heb je meer opslagcapaciteit dan dat je ooit zal opgebruiken (dit mag je gerust als een uitdaging opvatten). De laptop mag er dan wel slank uitzien, ze kan boksen in de zwaarste gewichtsklasse.

Aangenaam gezelschap

Ik ben natuurlijk maar een doodgewone technologiejournalist en geen grafisch professional. Ik heb er tijdens mijn testperiode dan ook op gelet hoe de laptop het doet voor dagelijks gebruik. Want soms kunnen de specificaties van een laptop zo indrukwekkend zijn dat je als gebruiker niet weet wat er mee aan te vangen. Dat gevoel had ik zeker niet bij Studio G7. Ik vond het zelfs zeer aangenaam om de laptop mee ‘on the road’ te nemen (in oktober mochten we ons af en toe nog eens verplaatsen). Door het slanke design steek je de laptop makkelijk weg in je rugzak. Het toetsenbord geeft een heel fijne feedback, en is bovendien opvallend stil. Dat is zeer handig voor iemand zoals ik die wel eens verweten wordt luid te typen, want wie stoort zich nu niet aan iemand die veel te hard op zijn of haar toetsenbord ramt.

Wat ik ook zeer praktisch vond aan de laptop, zowel voor thuis als voor onderweg, is de stand-by modus. De laptop heeft in feite geen slaapmodus of uitmodus. Wanneer je denkt je laptop uit te hebben gezet, dan blijft die eigenlijk in wat HP een ‘stabiele stand-by’ noemt staan. Je kan de laptop vanuit die stand-by modus altijd heel snel weer opstarten en ontgrendelen via de gezichtsscanner. Krijg je opeens een creatieve ingeving, dan staat je laptop alweer aan vooraleer de idee verloren kan gaan. Je zou denken dat je batterij daardoor wel sneller leeg gaat, maar de stand-by modus lijkt nauwelijks percentjes te consumeren. Een laatste lofpunt voor de Studio G7 is de geweldige audiokwaliteit, waarvoor HP samenwerkt met Bang & Olufsen. Ja, ik heb met deze peperdure laptop ook Netflix en YouTube zitten kijken. De boog kan niet altijd gespannen staan.

Het toetsenbord geeft een zeer aangenaam gevoel aan je vingers.

Verdict

Dat de HP Zbook Studio G7 een fantastische laptop is, dat staat niet ter discussie. Toch zal deze laptop voor een groot aantal gebruikers misschien iets té fantastisch aanvoelen. Het heeft geen zin om een laptop van meer dan 2000 euro aan te schaffen als je de rekenkracht en grafische capaciteiten niet ten volste gaat benutten. Je koopt ook geen Ferrari om op zondag mee naar de bakker te rijden en verder in je garage te laten staan. Maar als grafisch design je hobby of beroep is, dan is de Studio G7 wel een echte must-have. Op creativiteit staat geen rem!  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business