Click & Grow Smart Garden 9
RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Stevig geheel
  • Komt meteen met 9 plantjes
  • Vrolijkt de kamer op
  • Leuk als conversatiestarter
  • Groei garantie
CON
  • Meer smart-opties in de app zou leuk zijn

Heb jij ook nood aan wat licht en natuur tijdens deze donkere winterperiode? Dan is de Click & Grow Smart Garden 9 exact wat jij nodig hebt.

Advertentie

Ondertussen is het al van eind 2018 dat we de Click & Grow Smart Garden 3 reviewden, maar het blijft een van de meest impactvolle producten die we al mochten ontvangen op de redactie. De vele plantjes die we er sindsdien in groeiden zijn steevast een boeiend gespreksonderwerp met bezoekers en ook onder de collega’s wordt er veel aandacht besteed aan het groeiproces van de tomaten, sla, basilicum en vele kleurrijke bloemen. De Smart Garden werd dan ook hard gemist tijdens al dit telewerken en dat leek ons reden genoeg om ons thuiskantoor op te frissen met de extra grote Smart Garden 9.

Click & Grow Smart Garden 9

Ontstaan Click & Grow

Click & Grow is een Europees bedrijf dat in 2009 werd opgericht in Estland door huidig CEO Mattias Lepp. De daaropvolgende jaren zag het bedrijf al snel succes met gadgets zoals de Click & Grow Smartpot en opende men een branch in het Amerikaanse Palo Alto. In 2013 introduceerde het bedrijf met veel succes de Click & Grow Smart Garden via Kickstarter. Er werd meer dan 550.000 euro opgehaald en in 2014 werd het product officieel gelanceerd voor iedereen. Sindsdien is het nog steeds enorm populair en zijn er verschillende variaties van te vinden, zoals de compacte Smart Garden 3, maar ook de Smart Garden 27 die plaats heeft voor maar liefst zevenentwintig plantjes. Tot slot zijn er de Wall Farms, waarin je maar liefst 51 plantjes tegelijk kan groeien.

Click & Grow Smart Garden 9

Voor ons bleek de Smart Garden 9 de ideale keuze, want we hadden nog wat extra ruimte vrij op onze kast. Naast de witte variant is ook grijs of beige een mogelijkheid. Reken op minstens 60 centimeter voor je tuintje en een diepte van 18,4 centimeter. In de hoogte is het net geen 40 centimeter. Opmerkelijk aan de Smart Garden 9 is dat hij in vergelijking met de SG3 niet verstelbaar is. De lamp van de SG3 kan immers verhoogd worden aan de hand van koppelstukken, maar dit kan bij de Smart Garden 9 dus niet. Dat is naar onze mening ook niet nodig, want er zijn meer lampen aanwezig dan bij het kleinere model en dat maakt het hoogteverschil goed. Je hoeft tussendoor ook niet te zitten puzzelen en kan dus meer van je tuintje genieten. 

Eenvoudig te installeren en onderhouden

Dat kan 365 dagen per jaar en Click & Grow zorgt ervoor dat het meeste werk voor jou gedaan wordt. Zo zullen de LED-lampen 16 uur per dag branden, te beginnen op het moment dat je de stekker in het stopcontact stopt. Staat je tuintje bijvoorbeeld in de slaapkamer, dan zorg je er zo voor dat het ‘s nachts niet staat te branden. Meer hebben je plantjes niet nodig en je kan je Smart Garden dan ook zonder problemen in een donker hoekje zetten dat je wat wil opfleuren. In ons geval werkte dit alvast prima. Met een verbruik van 13W zal je trouwens geen verschil merken op je energiefactuur.

Click & Grow Smart Garden 9

Het hele installatieproces is eigenlijk super eenvoudig. Je installeert de lampen met aandacht voor de handige kabelgoot en plaatst de plastieken potjes (pods) in de negen voorziene openingen. Hierin plaats je je plantjes. Standaard zitten er drie exemplaren basilicum, sla en tomaat in de doos, zodat je meteen wat diversiteit hebt. Eens je de plantjes geplaatst hebt kan je het reservoir vullen met water, waarna de aarde zal beginnen uitzetten en het groeiproces kan beginnen. Er kan vier liter in en gemiddeld vulden we elke paar weken zo’n 2 liter bij. Ga je dus even op vakantie, dan hoeft dat niet het einde te zijn van je plantjes. Om de plantjes goed te laten groeien zitten er ook koepeltjes bij die voor een mini-serre zorgen totdat het kiemen begint. 

Leuke plantjes, met groeigarantie

Meestal duurt dat zo’n 1-3 weken en het is afhankelijk van wat je probeert te groeien. In ons geval groeide een enkel sla-plantje niet na het planten, de eerste keer van de meer dan 25 plantjes die we de voorbije twee jaar geplant hebben. Geen probleem echter, want dit werd door Click & Grow onmiddellijk rechtgezet. Ze hebben namelijk een groeigarantie en stuurden me meteen een nieuwe verpakking op van een plantje naar keuze, met daarin dus drie nieuwe plantjes.

Click & Grow Smart Garden 9

Via de website van Click & Grow kan je meer dan 60 verschillende plant pods aanschaffen, met een ruime keuze van fruit, groenten, kruiden en bloemen, of je kan kiezen voor lege pods en zelf aan de slag gaan met je eigen zaden. Voor een 3-pack betaal je meestal 9,95 euro + verzendkosten en voor een 9-pack is dat nog maar 23,95 euro. Die korting maakt dat de prijs ook voor de grotere tuinen betaalbaar blijft en er zijn ook mix packs, waarmee je voordelig verschillende dingen kan planten. Ook zijn er abonnementen beschikbaar die voor extra korting zorgen door op bepaalde intervallen te laten leveren, van maandelijks tot elke 6 maand. Mogelijkheden genoeg dus en bovendien leuk als cadeau!

Click & Grow app

Toen we de Smart Garden 3 reviewden was de app nog in opbouw, maar ondertussen kan je deze gewoon downloaden in je favoriete App Store. Verwacht hier geen smart-functies zoals het uitschakelen van de lamp of het waterniveau raadplegen, maar extra informatie over je plantjes. Plant je iets nieuws dan voeg je dit toe aan de app, waarna je alle informatie rond dat plantje kan raadplegen. Denk daarbij aan de kiemtijd, hoe lang ze meegaan, tips voor onderhoud,… Het is een handige extra en de occasionele notificaties zijn informatief zonder te storen. 

Lifestyle beeld

Smart Garden 9: Eindoordeel

Wat ons betreft moet iedereen die momenteel in lockdown zit zonder toegang tot een eigen tuin een Click & Grow Smart Garden in huis halen. De installatie is eenvoudig, het onderhoud minimaal en de plantjes groeien prima, waardoor je al snel dat beetje extra natuur in huis haalt. 

De Smart Garden 9 is te voorlopig enkel te koop via de website van Click & Grow. Met de code TECHPULSE10 krijg je standaard 10 procent korting.


Gerelateerde artikelen

Smart Garden 3 review: Groene vingers in je woonkamer

Heb jij groene vingers maar woon je in de stad waar er nauwelijks plaats is om te tuinieren? Dan zijn de Smart Gardens van Click & Grow helemaal iets voor jou.