Reviews

Teufel Radio 3SIXTY review: een muzikale reis rond de wereld

Voordelen
Ondersteuning voor verschillende audiobronnen
Fantastische 360°-audio
Vlotte bediening via bijhorende app
Ruim aanbod aan radiozenders en podcasts
Nadelen
Geen ondersteuning voor Apple Music
Niet portable
Aanbevolen prijs: €299,99
Waar te koop?
Totaalscore 9
De Radio 3SIXTY brengt een nostalgische look samen met de modernste audiotechnologieën, en zorgt voor een 360° muzikale beleving.

Met de Radio 3SIXTY wil Teufel de klassieke radio opnieuw een plaats geven in het moderne digitale tijdperk. Toen ik de radio uit de doos haalde, werd ik meteen overvallen door gevoelens van nostalgie. De radio deed me denken aan mijn allereerste radio die in mijn slaapkamer stond. Maar ik ontdekte al heel snel dat de Radio 3SIXTY allerminst een oubollig apparaat is.

Radio 3SIXTY ziet er heerlijk retro uit.

Altijd verbonden

Tegenwoordig moet elk device dat in je huis staat ‘connected’ zijn met alle andere apparaten in je huis. Teufel heeft die boodschap goed begrepen, want de Radio 3SIXTY ondersteunt allerlei manieren om je radio te verbinden en je favoriete muziek te beluisteren. Ten eerste is er natuurlijk de traditionele manier: ouderwets naar de radio luisteren via FM-ontvangst, of DAB+ voor een fijnere audiokwaliteit. Dit blijft toch nog altijd de beste manier om naar je lievelingsradiozender te luisteren naar mijn bescheiden mening. Maar uiteraard zijn er voldoende alternatieven. Zo kan je ook via internet naar de radio luisteren door je radio aan te sluiten op je wifinetwerk, wat overigens in een ogenblik gebeurd is. Dankzij de bluetoothondersteuning (druk op de knop Pairing om deze in te schakelen) kan je de radio ook in verbinding brengen met je smartphone of laptop. Zo kan je muziek streamen via Spotify of Amazon Music. Apple Music is hier een opvallende afwezige. Heb je niet zoveel vertrouwen in de signaalsterke van je wifi of bluetooth, dan kan je ook nog altijd een kabeltje leggen. In het menu Source vind je een overzicht van alle beschikbare audiobronnen, en kan je ook tijdens het luisteren switchen tussen Spotify en de radio.

Naast de verschillende ontvangstopties voorziet Teufel ook verschillende manieren om de radio te bedienen. In de doos wordt standaard een afstandsbediening mee geleverd. Vroeg of laat ben je die wel eens kwijt, maar dat hoeft voor de Radio 3SIXTY geen probleem zijn. Je hebt namelijk grote knoppen op de radio om deze te bedienen, dat wakkert de nostalgische gevoelens alleen maar aan. De radio heeft ook een knap dimbaar display dat toont welk nummer wordt afgespeeld. Er zijn natuurlijk ook wel ‘modernere’ alternatieven zoals de Teufel Remote-app die je via Play Store en App Store kan binnenhalen. Via die app kan je je radio met wifi verbinden, de audiobron aanpassen en de naam of andere algemene instellingen van je radio aanpassen. De app is heel overzichtelijk en gebruiksvriendelijk. Om helemaal ‘mee’ te zijn, voorziet de Radio 3SIXTY zelfs ondersteuning voor stembediening met smartspeakers. In de app zien we dat Alexa de default virtuele assistent is, maar de radio voelt zich ook thuis in het Google Home-ecosysteem. Bij gebrek aan een Amazon Echo of Google Nest-speaker thuis heb ik dit helaas niet kunnen uitproberen. Ik nodig je graag uit om de proef op de som te nemen.

360°

De ‘3SIXTY’ in de naam wordt op verschillende manieren waargemaakt. Ten eerste zit het 360°-element in de audiokwaliteit. Dankzij de kegelvormige drivers heeft de audio een 360°-bereik. Waar je je ook begeeft in de ruimte, de kwaliteit van het geluid blijft constant hoog. De tweeter-midrange en subwoofer produceren een hoge zuiverheid en krachtig volume, en het basreflexkanaal laat de bastonen lekker diep klinken. Al die technologische hoogstandjes zorgen er voor dat elk muziekgenre eer wordt aangedaan, maar het maakt de radio ook geschikt om naar podcasts te luisteren. Wat wel opvalt, is dat het volume veel minder krachtig is als je via bluetooth streamt dan als je met DAB+ luistert. Ik zeg het maar bij omdat ik dat een paar keer aan der lijve heb ondervonden met het switchen tussen bluetooth en DAB+, waarbij het verschil duidelijk hoorbaar was.

Maar ook in het ruime aanbod aan radiozender heb je een 360°-bereik. Je kan radiostations zoeken op basis van muziekgenre of locatie. Je vindt alle Belgische zenders terug, van MNM tot de lokale radio van je dorp. Maar de wereld is groter dan de kerktoren. Je kan alle radiostations van over de hele wereld terugvinden, letterlijk. De avonturiers onder ons raad ik zeker en vast aan om internetradio in te schakelen en op ontdekkingstocht te gaan. Ik schakelde zonder problemen over van Studio Brussel naar Yarona FM (Botswana), Phuket FM (Thailand), Radio Belarus (Wit-Rusland), Radio Sarnam (Fiji) en weer terug naar België. Bij sommige radiostations uit verre windstreken kan de verbinding wel eens van mindere kwaliteit zijn, maar dat zal meer een uitzondering dan de regel zijn. Het brengt toch wat vakantiegevoel in je huiskamer tijdens deze sombere tijden. Heb je een leuke zender of podcast ontdekt die je niet meer wil kwijtspelen? Je kan tot 30 favoriete zenders, afspeellijsten en podcasts lokaal bewaren. Ik ontdekte wel één hiaat in het aanbod: ik kon namelijk geen radiozender uit Noord-Korea terugvinden. Al ben ik vrij zeker dat ik daar niet veel mee gemist heb. We vergeten het bijna te melden, je kan de radio ook als wekkerradio gebruiken.

Verdict

Met Radio 3SIXTY heeft Teufel een prachtige radio afgeleverd die voor elke muziekliefhebber wel wat wils biedt. Of je radio nu dient om achtergrondmuziek tijdens het werken op te zetten of om tot rust te komen, de Radio 3SIXTY is er geschikt voor. Of je nu het liefst ‘gewoon’ naar de radio luistert of muziek streamt via Spotify, de Radio 3SIXTY is er geschikt voor. Of je het nu liefst naar rock, pop of rap luistert, … Ik hoef de zin al niet meer af te maken. Toen zag dat dit apparaat bijna 300 euro kost, vond ik dat redelijk duur voor een radio, maar de optimale muziekbelevenis die de radio biedt, is dat prijskaartje eigenlijk nog wel waard.

Nog op zoek naar een kerstcadeau? Koop deze knappe radio dan via de webshop van Teufel!

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business