RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Meerdere gebruiksmogelijkheden
  • Plooit zeer soepel
  • Compact maar toch stevig
  • Ideaal voor multitasken
CON
  • Hoog prijskaartje
  • Minder krachtige processor

We kregen eindelijk de vouwbare Thinkpad X1 Fold in handen. Na hem in elke mogelijke hoek te plooien, zijn dit onze impressies.


Het is ondertussen al een jaar geleden dat Lenovo tijdens CES 2020 de Thinkpad X1 Fold aan de wereld voorstelde. Ikzelf kreeg de bijzondere laptop enkele weken later voor het eerst te zien tijdens een ‘mini-CES’ in Bologna (het waren nog andere tijden). Na die kennismaking heeft de Thinkpad X1 Fold altijd bovenaan mijn reviewwenslijst gestaan.

Wat maakt de Thinkpad X1 Fold nu zo bijzonder? Het is de allereerste vouwbare laptop. Nu kijken we al lang niet meer op van vouwbare technologie; in de smartphonemarkt zijn vouwbare smartphones nog net niet de norm en zelfs televisies kunnen al opgerold worden. Lenovo bracht binnen de Thinkpad-reeks al wel eens laptops uit met twee schermen, maar met X1 Fold gaan ze een stapje verder.

Kies de perfecte hoek

Het eerste wat je doet als je de Thinkpad X1 Fold vasthebt, is hem natuurlijk in elke mogelijke hoek gaan plooien. Je ziet al meteen dat de laptop een technisch huzarenstukje is. Anders dan bij de eerste vouwbare smartphones lijkt de vouwtechnologie nu wel meteen op punt te staan. Het 13”-scherm plooit soepel, en hoewel de laptop licht aanvoelt is ze toch uit een stevige architectuur gebouwd. Dat is ook noodzakelijk om het beeldscherm te beschermen tegen beschadigingen. Iemand van Lenovo vertelde dat dat één van de grootste uitdagingen was tijdens de ontwikkeling. Thinkpad X1 Fold zou getest zijn voor 30.000 plooicycli, zodat deze normaal gezien wel enkele jaren kan geplooid worden zonder fysieke sporen te vertonen.


Het beeldscherm kunnen plooien is wel leuk, maar het moet ook functioneel zijn. Dat is voor de Thinkpad X1 Fold wel het geval. Je krijgt verschillende manieren waarop je de laptop kan gebruiken. Je kan opteren om de laptop verticaal of horizontaal als één beeldscherm te gebruiken. Zo ziet de Thinkpad X1 Fold er uit als een tablet. Het display reageert vlot op schermaanrakingen, maar je kan ook de bijgeleverde stylus gebruiken. Een andere manier is de laptop plooien en ze rechtop zetten. Persoonlijk is dit mijn favoriete manier om de laptop te gebruiken, want zo benut je de vouwtechnologie optimaal. Bij de ontwikkeling heeft Lenovo er ook aan gedacht om het gewicht te verdelen over de twee helften zodat de laptop in evenwicht blijft. Je kan dan twee beeldschermen instellen en zo moeiteloos multitasken. Ook kan je het onderste beeldscherm als toetsenbord gebruiken als je niet zo handig met de stylus bent. Tenslotte kan je het ook het magnetische toetsenbord op de onderste helft vastmaken als je graag iets fysiek voelt tijdens het typen. Maar dan ziet de Thinkpad X1 Fold er als een gewone laptop uit, en dat neemt het plezier toch wel weg. Het toetsenbord en de stylus werken beide op basis van een USB-batterij. Wil je de laptop meenemen, dan kan je helemaal toeplooien zodat die nog de grootte heeft van een notitieschriftje. Handig om hem zo in je tas te steken, en je kan de lederen beschermhoes eens bewonderen.

We hebben de laptop niet lang genoeg kunnen uittesten om een objectief oordeel te kunnen vellen over de technische prestaties, maar we geven toch een beetje uitleg over de specificaties. De processor is de Intel i5. De meeste recente Thinkpad-laptops hebben inmiddels wel een Intel i7 aan boord, dus de Thinkpad X1 Fold is zeker niet het meest krachtige apparaat op de markt. Een keuze die Lenovo moest maken om er onder meer voor te zorgen dat de laptop niet te heet wordt als de gebruiker hem vastheeft. Je moet op technisch vlak dus wel een concessie maken, al zal je voor de meeste gebruikstoepassingen het verschil nauwelijks merken. Op vlak van opslag biedt Lenovo de gebruikelijke configuraties, en de X1 Fold is ook ‘5G-ready’.

Een gewaagd experiment of een trendsetter?

Het is voorlopig nog iets te vroeg om die vraag te beantwoorden. Thinkpad X1 Fold maakt zeker indruk als je het ziet, maar het concept van de foldable moet zich nog volop bewijzen in de laptopmarkt. Positief vinden we dat Lenovo elke designkeuze in functie van de achterliggende technologie heeft gemaakt. Innovatie is enkel nuttig als het ook functioneel is. Ik durf wel voorspellen dat de Thinkpad X1 Fold meerdere opvolgers zal krijgen, en ook andere fabrikanten zich aan een vouwbare laptop gaan wagen. Maar of het concept van de vouwbare laptop op lange termijn zal standhouden, dat zal de tijd moeten uitwijzen. Net zoals de vouwbare smartphone ook de strijd met de tijd nog moet winnen.

Geïnteresseerd in de Thinkpad X1 Fold? Bestel hem via de website van Lenovo!


Gerelateerde artikelen

Review Lenovo Thinkbook Plus: niet zomaar een laptop

Lenovo’s Thinkbook Plus zou de ultieme laptop voor multitasking zijn. Je krijgt zelfs twee schermen. Maar hoe zit dat nu juist? Wij gingen ermee aan de slag.