Reviews

OPPO A73 5G review: 5G hoeft niet duur te zijn

Voordelen
Mooi design
Uitstekende prestaties
5G-ready
Snelladen
Goede prijs-kwaliteit verhouding
Nadelen
Minder scherpe foto's
Lagere batterijcapaciteit
(Nog) geen Android 11
Aanbevolen prijs: €329
Waar te koop?
Totaalscore 8
De OPPO A73 5G biedt qua gebruikservaring alles wat je van een OPPO-smartphone verwacht. En dat aan een zeer scherpe prijs.

Sinds de lancering van de Reno4-series in oktober ben ik het smartphonemerk OPPO met extra interesse beginnen volgen. Toen OPPO eind vorig jaar een 5G-smartphone aankondigde binnen haar A-budgetreeks, was ik dan ook benieuwd naar dit toestel. Goedkopere 5G-smartphones zijn niet meer zo ongewoon, maar OPPO duikt met de A73 5G als één van de eerste richting het prijspeil van 300 euro. Dat is minder dan de helft van de Reno4 Pro 5G, en zelfs maar een derde van wat OPPO’s eerste 5G-smartphone de Find X2 Pro kostte. Moet je als consument voor die scherpe prijs veel concessies maken? We namen de proef op de som.

Een herkenbare look

De A73 5G lijkt op het eerste zicht een identieke tweeling van de Reno4 te zijn. De smartphones zijn ongeveer even groot en zwaar. Door haar lichte gewicht van minder dan 200 gram zit de A73 5G zeer aangenaam in je hand. Tenzij je een display van 6,5” net iets te groot vindt om te bedienen natuurlijk. De rug van de smartphone is afgewerkt met gladde, glimmende tinten, een look die ondertussen ook al herkenbaar is voor OPPO. Als je design in de smaak valt bij de consumenten, is er ook weinig reden om drastische wijzigingen aan te brengen. Het meest prominente verschil is wellicht dat de vingerafdrukscanner bij de OPPO A73 5G aan de zijkant zit en niet op het scherm. Je vinger zit dan meteen op de scanner bij het opstarten van de smartphone, maar het vergroot langs de andere wel de kans om ongevraagd Google Assistant te openen. Het zijn nogal veel functionaliteiten voor één drukknop. Tenslotte: de smartphone heeft een 3,5mm koptelefoonaansluiting! Tegenwoordig meer uitzondering dan de regel.

Topspecificaties over de hele lijn

Voor een budgetsmartphones zijn de technische specificaties die OPPO A73 5G voorlegt indrukwekkend. We beginnen bij het scherm. Dat heeft een Full HD+ resolutie, en de verversingssnelheid kan je handmatig aanpassen tussen 60Hz van 90Hz. Dat zorgt voor heldere en vloeiende beelden tijdens het gamen of streamen. Je kan de Smart Mode inschakelen zodat de smartphone de verversingsnelheid enkel verhoogt wanneer dat echt noodzakelijk is. Zo verg je niet onnodig veel van de batterij.

Onder de motorkap zit een MediaTek Dimensity 720 processor met een geïntegreerde 5G-modem. Kan je in je omgeving al toegang krijgen tot een light 5G-netwerk, probeer het dan zeker eens uit. De smartphone gaat autonoom op zoek naar het netwerk dat de beste verbindingskwaliteit biedt. 5G-voorziening maakt de smartphone ‘future-proof’, maar ook in het heden kan je al aan de slag met dit toestel. Met een werkgeheugen van 8GB en opslag van 128GB, wat zeer veel is voor een smartphone binnen deze prijsklasse, schakelt de OPPO A73 5G moeiteloos tussen verschillende apps, en kan hij de meeste opdrachten moeiteloos aan. Er zijn maar weinig budgetsmartphones die de prestaties van de OPPO A73 5G kunnen evenaren. Het besturingssysteem uit de doos is de meest recente versie van ColorOS dat op Android 10 gebaseerd is. Een update naar ColorOS 11/Android 11 zal nog in het eerste kwartaal van dit jaar volgen.

De batterijcapaciteit is met 4.040 mAH wel afgenomen in vergelijking met bijvoorbeeld de A72 die 5000 mAh had. Dat kan een probleem geven gezien de vele features die veel van de batterij vergen. Gelukkig kan je wel rekenen op OPPO’s snellaadtechnologie. Die is minder impressionant dan voor de premiumsmartphones van OPPO, maar op een half uurtje zit je toch al weer aan 50% batterij. Je kan ’s nachts ook de slaapstand inschakelen om je batterijverbruik te verminderen. Je smartphone ’s nachts opladen is dus niet nodig.

“Het uitgebreide camera-eiland biedt je veel opties.”

Camera’s: een kleine stap achteruit

Je hebt in totaal vier camera’s: een 8MP frontcamera, een 16MP hoofdcamera, 8MP groothoekcamera en 2MP portretcamera. Bij het uittesten van deze camera hadden we voor het eerst het gevoel dat we met een budgetsmartphone aan het werken waren. Begrijp ons niet verkeerd, met de hoofdcamera kan je mooie beelden maken, en ook de portretcamera doet het prima voor close-ups met vervaagde achtergrond. De camera’s zijn aangevuld met AI-functies die de scherpte en kleurhelderheid bijstellen om een zo goed mogelijke beeldweergave te krijgen. Maar niet alle camera-opties vond ik even goed uit te verf komen. Zo verliest de groothoekcamera toch al snel veel scherpte als je gaat inzoomen. De nachtmodus voelde ook als een stap terug in vergelijking met de OPPO Reno4 Pro, al is die vergelijking niet helemaal eerlijk. Ook misten we een beeldstabilisatiefunctie bij het maken van video-opnames. Is fotografie jouw beslissende factor, dan zijn er betere opties op de markt. Ook binnen dezelfde prijsklasse, zoals de OnePlus Nord.

!!beeld: foto 1 & 2.jpg

“Om het dagelijkse leven vast te leggen, zijn de camera’s van de OPPO A73 5G meer dan voldoende.”

Verdict

Wij laten het niet aan ons hart komen, want over de gehele lijn krijg je met de OPPO A73 5G een kwalitatief hoogstaand product. De smartphone staat symbool voor een nieuwe generatie budgetsmartphones die bewijzen dat een lagere prijs niet altijd mindere kwaliteit betekent. OPPO A73 5G mag voor veel specificaties haar voet zonder schaamte naast vlaggenschepen zetten. De camera’s bleven naar ons gevoel een beetje achter; je kan niet alles hebben. Ben je fan van OPPO maar is de Find X2 of Reno4 je toch net iets te duur, dan is hun goedkopere broertje het beste alternatief. En dat bedoelen we allerminst denigrerend.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business