Reviews

Porsche Design AOC Agon PD27 review: Als eerste over de finish

Voordelen
Hoogstaande beeldkwaliteit
Modern en uniek design
Smaakvolle RGB
Nadelen
Best prijzig
Weinig mogelijkheid tot kabelmanagement
1000R Curve is niet voor iedereen
Aanbevolen prijs: €799
Waar te koop?
Totaalscore 9
De Porsche Design AOC Agon PD27 heeft alles wat je van een premium 1440p-monitor zou verwachten, maar komt met een aardig prijskaartje.

De Porsche Design AOC Agon PD27 combineert elegantie en ontwerp met specificaties die indruk maken op zelfs de meest competitieve gamers. De 1000R curve is misschien niet voor iedereen, maar verder is het een monitor om bij weg te dromen. 

Laten we eerlijk zijn, de meeste (gaming) monitoren zien er grotendeels hetzelfde uit. Een zwart ontwerp met enkele kleuraccenten en hoogstwaarschijnlijk een vleugje RGB. AOC besloot het echter over een andere boeg te gooien en een samenwerking aan te gaan met Porsche. Het populaire automerk produceert immers ook andere producten onder de naam Porsche Design. Het gevolg is een AOC monitor van een nieuw niveau die zijn inspiratie gaat halen bij racewagens en bijgevolg gemaakt is voor snelheid. 

Ontworpen als een racewagen

Het ontwerp is gebaseerd op de zogenaamde roll cage die bestuurders moet beschermen bij ongevallen. Het is een belangrijk onderdeel van elke racewagen, maar niet meteen iets dat je in je wagen wil als je rondrijdt op de openbare weg. Het design zal dan ook niet iedereen aanspreken, maar je kan niet anders dan toegeven dat de AOC Agon PD27 er indrukwekkend uitziet. 

Ook het prijskaartje is indrukwekkend en dat had je waarschijnlijk al verwacht van een monitor met Porsche in de naam. 799 euro is aardig wat geld om neer te leggen, zelfs voor een 1440p-monitor. Het is bovendien een premium van 200 euro ten opzichte van de Samsung Odyssey G7, die veel van dezelfde functies biedt. De monitor valt daarmee zeker in de high-end categorie onder de 1440p-monitoren, maar is uiteraard nog wel stukken goedkoper dan de gemiddelde 4K-monitor, waar je makkelijk meer dan 1000 euro voor betaalt. Zit de meerkost van deze monitor dan in de naam? Deels wel, maar je krijgt ook heel wat meer dan bij de G7 het geval is.

AOC Agon PD27

De Porsche Design AOC Agon PD27 heeft een 27-inch VA-paneel. Wat meteen opvalt, is dat hij groter lijkt dan andere monitoren en dat komt vooral door zijn metalen frame met voeten die best ver vooruit steken. Dat zagen we ook bij de Samsung Odyssey G7, waar het net zoals hier nodig was om het geheel in balans te houden. Kleeft je huidige monitor bijna tegen de muur, dan lijk je er in dit geval plots veel dichter op te zitten. De monitor deels over de rand van je bureau plaatsen zal niet lukken, want de steun aan de achterkant is slechts een goede 5 centimeter breed. Niet voor kleine bureaus dus, maar als je er plaats voor hebt dan went het snel. Kleine aanpassingen kunnen gemaakt worden door de monitor 15 graden naar links of rechts te draaien. Naar beneden kan dat 4 graden, naar boven 21,5 graden. 

Elegante RGB

De RGB-verlichting is ook een belangrijk onderdeel van het ontwerp. Er werd gekozen voor stijlvolle verlichting zonder daarin te overdrijven. Zo kan je ervoor kiezen om het AOC of PD-logo net onder het scherm op je bureau te projecteren en is er ook achteraan verlichting voorzien. Beide zijn in te stellen via de Light FX-optie in het menu. Vergeleken met de Samsung Odyssey G7 verkiezen we deze implementatie van RGB, onder andere omdat de RGB verlichting achteraan voldoende helder is om zichtbaar te zijn met je monitor tegen de muur. 

AOC Agon PD27

Het menu bereik je via een joystick op de achterkant of via de meegeleverde afstandsbediening. Deze neemt het ontwerp van de monitor over en vergemakkelijkt het instellen ervan. Helaas kwam in ons geval het antislip-laagje onderaan de afstandsbediening al na enkele dagen los. 

afstandsbediening

Wat connectiviteit betreft heb je toegang tot twee HDMI 2.0-poorten en twee 1.4 DisplayPorts. Dat is meer dan voldoende en laat je zelf kiezen hoe je je toestellen verbindt. Een USB-hub is ook aanwezig voor de nodige accessoires. Met al deze aansluitingen is kabelmanagement natuurlijk belangrijk, maar daar ontbreekt het de AOC Agon PD27 aan. Met het metalen geraamte is daar natuurlijk weinig ruimte voor, maar een manier om alles achteraan wat samen te brengen had leuk geweest. 

Hoogwaardige beeldkwaliteit

VA-panelen staan traditioneel garant voor een zeer goede kleurweergave en hoge helderheid. Dat is ook hier het geval en de AOC Agon PD27 stelt niet teleur met zijn 119% sRGB bereik, 550 nits maximale helderheid en dynamisch contrast van 80.000.000:1. Perfect voor tijdens het gamen en nog steeds ideaal voor wat snelle foto- of videobewerking. 

Porsche AOC PD27

Beelden zijn uiteraard ook zeer scherp dankzij de 2560×1440 QHD-resolutie en meer heb je eigenlijk niet nodig momenteel. AOC heeft eveneens voorzien in HDR400, wat het absolute minimum is voor HDR, maar beter dan niets. 

De monitor bewijst ook de trage VA-panelen met slecht kijkhoeken tot het verleden behoren. Naast de verversingssnelheid van 240Hz heeft de monitor namelijk een 0,5ms reactietijd en een kijkhoek van 178/178. Je zal je echter vooral recht voor het scherm zetten om optimaal gebruik te kunnen maken van de 1000R curve. Of je aan deze kromming gewend kan raken zal van je persoonlijke voorkeur afhangen. Net zoals bij de Odyssey G7 vonden wij het zeer moeilijk om de kromming van het scherm te negeren wanneer we ons niet in een game bevonden of Netflix aan het kijken waren. Doe je dus veel bureauwerk, dan is een rechte monitor of een exemplaar met 1800R curve misschien de betere keuze. 

Curve

Game je echter vooral dan zal je kunnen genieten van een heerlijk vlotte ervaring, zolang je computer de hogere resolutie natuurlijk aan kan. Wij draaiden Cyberpunk zeer vlotjes op onze NVIDIA RTX 3060 TI en ook games zoals Overwatch en Doom Eternal draaiden heerlijk en zagen er stukken beter uit dan op onze 1080p-monitor. 

Eindoordeel AOC Agon PD27

Wil jij dus ook een 1440p game-ervaring, dan lijkt deze monitor met 240Hz verversingssnelheid en lage reactietijd een hele goede keuze. Hij is echter niet goedkoop en dat prijsverschil zit deels in het moderne ontwerp ervan. De samenwerking met Porsche Design heeft dan ook een unieke monitor afgeleverd, waar je ongetwijfeld jarenlang heerlijk op zal kunnen gamen. Als de 1000R-curve je tenminste niet te hard stoort. 

design

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business