Reviews

Muse S review: beter slapen of duur gadget?

Muse S review
Voordelen
Ontspannende meditaties
Real-time feedback
Makkelijk te gebruiken
Nadelen
Batterijverbruik app
Soms vervelend tijdens het slapen.
Aanbevolen prijs: €379,99
Waar te koop?
Totaalscore 8
De Muse S is een zachte hoofdband vol sensoren die ontworpen is om je effectief te leren mediteren en je toelaat om je slaappatronen te analyseren, maar is deze magische hoofdband zijn geld wel waard?

De Muse S is de opvolger van de Muse en Muse 2, twee apparaten die speciaal ontworpen waren om te mediteren. De Muse S bouwt verder op deze technologie en is voornamelijk op dat vlak impactvol, maar voegt slaap tracking toe aan het lijstje met mogelijkheden.

Van start met de Muse S

De Muse S beginnen gebruiken is zeer eenvoudig. Zet de hoofdband op zijn plaats, open de Muse-app op je smartphone en kies een van de vele begeleide meditatiesessies. De verschillende sensoren op de hoofdband detecteren je hersenactiviteit en beweging en past op basis daarvan de geluiden die je hoort aan voor real-time feedback. Wordt je afgeleid, dan zullen de geluiden luider worden en het omgekeerde is waar wanneer je opnieuw focust. Elke sessie duurt slechts een paar minuten, wat voor een leuke ervaring zorgt.  

Muse S review

Ontwerp

Waar de Muse 2 nog veel weg had van een bril die je achter je oren bevestigd, is de Muse S gemaakt van een zachte stoffen band en zit de elektronica vooraan bevestigd. Deze controller kan ook losgemaakt worden zodat de batterij makkelijk kan opgeladen worden. Dit kan via micro USB en zal geregeld moeten gedaan worden, zeker als je de hoofdband gebruikt voor sleep tracking. De Muse 2 ging zo’n 5 uur mee, maar met de Muse S kom je zeker de nacht door.

Verder is de band aan de binnenkant voorzien van verschillende sensoren, waaronder een EEG-monitor voor je hersenactiviteit, PPG-monitor voor je hartslag en eentje om de zuurstofverzadiging in je bloed te meten. Een gyroscoop en versnellingsmeter zijn ook aanwezig om bewegingen te detecteren.

Om de Muse S te gebruiken ben je aangewezen op de app en de luidsprekers van je telefoon, al zorgen noise-cancelling oortjes voor de beste focus tijdens het mediteren. De app helpt je bij het vlot instellen van de hoofdband, inclusief probleemoplossing als een sensor niet meteen goed zit. Voor elke sessie zullen de sensoren opnieuw getest worden, wat meestal na enkele seconden voltooid is, tenzij je een kleine aanpassing moet doen. Over het algemeen zit de band comfortabel en merk je hem tijdens het slapen amper.

Muse S review

Mediteren

Je kan kiezen uit verschillende vormen van meditatie. Sommige sessies richten zich op je ademhaling, terwijl andere je helpen bij het verlagen van je hartslag of het ontspannen van je hele lichaam. Je kan ook gesproken (begeleide) sessies volgen en zelfs een timer instellen voor specifieke sessies gebaseerd op omgevingsgeluiden. De verschillende sessies moet je wel nog even downloaden voor je ze kan gebruiken, wat vooral nuttig is om de grootte van de app binnen de perken te houden.

Je hebt, al dan niet via het premium-abonnement, toegang tot een grote selectie van geluidslanschappen voor tijdens het mediteren. Dit varieert van een regenwoud tot een strand of woestijn, een stadspark, haardvuur of gewoon willekeurige omgevingsgeluiden. Zoals we eerder al aanhaalden passen de geluiden zich aan op basis van je focus. Volg je de hartslagsessies, dan hoor je ook een ritme dat overeenkomt met je hartslag.

De ademhalingsessies kwamen ons het bekendste voor en volgen de standaard manier van werken waarbij je focust op je ademhaling en probeert om je niet te laten afleiden. Het variërende volume maakt dat iets lastiger, maar de introductiesessie geeft aan dat je je hier geen zorgen over hoeft te maken. Bij enorm ontspannen momenten hoor je op de achtergrond ook een vogel zingen en na de sessie kan je dan zien hoe vaak dit is voorgevallen. Zo voegt Muse een systeem van gamification toe, iets wat we ook zien in de Muse Points die je belonen voor het voltooien van een sessie.

Muse S review

Sleep tracking

Voor meditatie is de Muse S dus prima, maar tijdens het slapen merkten we dat een hoofdband wel een grotere uitdaging is dan het dragen van een horloge of een product zoals de Withings Sleep Analyzer. Tijdens het slapen gaan valt dit mee, maar ’s nachts werden we soms wakker en haalden we half onbewust de Muse S van ons hoofd. Tijdens het slapen werkt de Muse app bovendien zeer hard aan de verwerking van je data en daardoor verbruikt ze ook aardig wat batterij. Je smartphone tegelijk opladen is dus ook een goed idee. Wordt je in de ochtend wakker, dan krijg je een overzicht te zien van je slaap. Die data en bijbehorende grafieken zijn zeer vergelijkbaar met die van een smartwatch zoals de Garmin Venu SQ, al krijg je in dit geval wel meer informatie over de positie waarin je slaapt.  

Muse S review

Eindoordeel Muse S

Hoewel de Muse S een duidelijk nut heeft, vinden we de instapprijs van 379,99 euro een aardig hoog bedrag. Het premium-abonnement dat je toegang geeft tot de begeleide meditaties komt daar dan ook nog eens bij aan een bedrag van 51 euro per jaar of 13,99 euro per maand. Om die prijs goed te praten moet mediteren nu al een vaste dagdagelijkse waarde zijn in je leven. Gelukkig kan je als beginner al wel aan de slag met de Muse app om te kijken of het wat voor je is. De Muse S is immers geen vereiste, al zorgt de comfortabele hoofdband voor extra immersie.  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business