Reviews

Eizo EV2480 review: Thuiswerken, maar dan beter

Voordelen
USB-hub met USB-C is heel handig
Flexibel en makkelijk verstelbaar scherm
Nadelen
Geen HDMI- of DisplayPortkabel in de doos
Helderheid mocht wat hoger
Aanbevolen prijs: €299
Waar te koop?
Totaalscore 8
Eizo levert met de EV2480 een monitor die jouw (thuis)werkomgeving ongetwijfeld op meerdere manieren een stuk aangenamer zal weten maken. Hier lees je waarom.

Velen onder ons zitten nog steeds thuis te werken, waardoor de nood aan praktische monitoren enorm hoog is. Het papierwerk van op kantoor ligt nu op onze bureau of keukentafel, en daar komen vaak dan nog een boel kabels bij van onze muis en toetsenbord. Echt productief is dat niet te noemen. Daarom gingen we voor jou met de EV2480 van Eizo aan de slag. Deze monitor richt zich op het praktische comfort van de gebruiker, zowel op technisch als ergonomisch vlak, en dat levert een heel veelzijdig, gestroomlijnd en werkzaam beeldscherm op.

Oogje op je ogen

De Eizo EV2480 bevat een 23,8 inch beeldscherm met een standaard beeldverhouding van 16:9 en een Full HD-resolutie van 1920 op 1080 pixels. Het IPS-paneel van het beeldscherm zorgt voor een brede kijkhoek van 178 graden, waardoor je zonder problemen met twee naar het scherm kan kijken zonder verlies aan beeldkwaliteit. De helderheid van de monitor bedraagt 250 cd/m², wat niet bijster veel is. Dit zorgt ervoor dat je het toestel nooit in fel verlichte ruimtes kan gebruiken, omdat het scherm al snel overstemd zal worden door het licht in je omgeving. Hij is prima in iets minder verlichte omgevingen, maar de meeste kantoren zijn echter het tegenovergestelde.

Het toestel komt met een beeldverversing van 60Hz en reactietijd van 5ms. Dat kan beter, maar het is dan ook geen monitor die zich richt op activiteiten als gamen. Voor professionele doeleinden lijkt ons dit meer dan voldoende.

De pixeldichtheid bedraagt 93 pixels per inch wat niet enorm indrukwekkend is. Gezien het feit dat deze monitor ontworpen is om dienst te doen in een kantoor of alledaagse opstelling zou het dan ook niet mogen storen. Verwacht gewoon niet dat hij je in jouw zwaarder grafisch werk goed zal ondersteunen.

De bezels van de monitor zijn vrij dun, wat bijdraagt aan het minimalistische ontwerp. Er zijn beeldschermen op de markt met dunnere randen, maar in dit geval storen ze zeker niet en zorgen ze ervoor dat de monitor in elk type bureau opgaat.

De monitor komt ook met enkele functies die ervoor zorgen dat jouw ogen gespaard worden tijdens die lange of late uren. Om te beginnen is er Auto EcoView wat het omgevingslicht van de EV2480 meet. Aan de hand van die hoeveelheid licht stelt het automatisch de helderheid van de monitor bij, zodat jouw ogen minder belast worden. In onze tests merkten we op dat dit goed werkte, maar het mocht van ons de waarden iets meer bijstellen. Bij de transitie van een lichte naar donkere omgeving zagen we dat de helderheid inderdaad werd aangepast, maar het eindresultaat was nog iets te licht om ideaal mee te werken. Daar komt ook de Paper Mode bij die de hoeveelheid blauw licht met 80 procent vermindert. Dit vonden we een welkome functie na lange werkdagen. Ze gaf onze ogen de rust die ze verdienden, zonder dat we hiervoor van het scherm weg moesten kijken.

Hub hub hoera

Achteraan de Eizo EV 2480 kan je 1x HDMI 1.4, 1x DisplayPort 1.3 en 1x USB-C 1.3 terugvinden. De aanwezigheid van een USB-C-poort vinden we steeds een meevaller en dat is hier dan ook niet anders. Ze stelt je in staat om het beeldscherm snel en eenvoudig te koppelen met een andere compatibele monitor, en als je vaak van plaats wisselt met jouw laptop, dan is het koppelen middels de USB-C-poort het meest makkelijke dat er is.

Dankzij de veelzijdigheid van deze poort doet de monitor niet enkel dienst als scherm, maar ook als oplaadstation van jouw andere toestellen met een USB-C-poort. Compatibele smartphones zullen dus niet zomaar met een lege batterij komen te zitten, en je kan zelfs laptops die met het scherm verbonden zijn op deze manier opladen.

Aan de achter- en linkerzijde van de monitor vinden we 4x USB 3.1 (downstream) terug, vergezeld van een 3,5 millimeter audiojack. Dit zorgt ervoor dat je al jouw randapparatuur rechtstreeks op het beeldscherm kan aansluiten. Hierdoor doet het dienst als een handige USB-hub die mogelijk veel kabels of bijkomende toestellen van jouw bureau haalt en zo de boel opfrist.

Er zitten ook twee speakers van telkens 1.0 watt in, maar net zoals bij veel monitoren die voor professionele doeleinden worden ontwikkeld, moet je er niet teveel van verwachten.

Wat wel enkele frustraties teweeg bracht, was het feit dat er enkel een USB-C-kabel in de doos zat om de monitor met jouw toestellen te verbinden. Zorg er dus voor dat je nog ergens een ongebruikte HMDI- of DisplayPort-kabel hebt liggen om mee aan de slag te gaan als je niet over een USB-C-poort beschikt voor het weergeven van je beeldscherm.

Beweegbaarheid

Naast zijn praktische hub lag er bij de Eizo EV2480 duidelijk ook een focus op ergonomie. Het scherm kan 35 graden naar boven en 5 graden naar beneden tilten, waardoor er zelfs mee kan werken als je rechtstaat achter je bureau. De voet draait 344 graden rond zijn as, dus je kan hem snel aanpassen als je iets aan een collega wilt laten zien. Het beeldscherm is bijna 20 centimeter in de hoogte verstelbaar en kan ook 90 graden in wijzer- en tegenwijzerzin gedraaid worden, wat handig is bij het lezen of programmeren.

Het scherm alleen weegt 4,7 kilogram, en als we daar de bijgevoegde voet bijrekenen, dan weegt het toestel in totaal 7,4 kilogram. Je hoeft je dus niet snel zorgen te maken dat hij zomaar van je bureau valt, maar dit aanzienlijke gewicht kan tegenvallen als je hem uit de doos tilt of wilt verplaatsen.

Het toestel is verkrijgbaar in slechts twee kleuren: zwart en wit.

Conclusie

De Eizo EV2480 is een strakke monitor die met zijn praktisch comfort een leuke toevoeging vormt voor jouw kantoor of thuiswerkplek. Naast zijn hoofdfunctie als monitor is hij ook een hub voor jouw randapparatuur en oplader voor je smartphone of laptop. Hij is eenvoudig verstelbaar, kan veel richtingen uit en past daarom in meerdere opstellingen in kantoren of thuiswerkplekken. De lage helderheid zorgt ervoor dat hij niet in te felle omgevingen geplaatst mag worden. Als dat bij jou echter niet het geval is, dan zit je met de EV2480 gebeiteld.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business