Reviews

Review Samsung Galaxy A72: grotere broer, betere aankoop?

Samsung Galaxy A72
Voordelen
Haarscherpe display (90 Hz, super-amoled)
Gestroomlijnd design
Sterke camera's voor de prijsklasse
Nadelen
De gelijkwaardige Galaxy A52 is stuk goedkoper
Geen 5G-versie
Plaatsing van power- en volumeknoppen kan beter
Aanbevolen prijs: €400 euro
Waar te koop?
Totaalscore 7
De voorbije weken heeft Samsung twee nieuwe middenklassers gedropt: de Samsung Galaxy A72 en de kleinere A52. Is een keuze voor de grotere broer gerechtvaardigd?

Zijn voorganger, de Galaxy A71, deed het als midranger uitstekend in de Lage Landen. Met een adviesprijs van boven de 400 euro leek de A71 te flirten met een hogere categorie. Ook de nieuwe Galaxy A72 zit rond de 400 euro en kost iets meer dan de Galaxy A52 die we eerder al besproken hebben. Tijd om na te gaan of de meerkost van de Galaxy A72 een aankoop rechtvaardigt.

Strak design

Qua design is de Galaxy A72 op en top Samsung. Het toestel heeft een aangename grip en voelt met zijn 203 gram eerder licht navenant zijn grootte. Dat komt door de gebruikte materialen. Hoewel de zijkanten van hoogwaardig metaal zijn, is de achterkant van kunststof. Dat voelt minder premium aan dan metaal of glas, maar is tegelijkertijd ook weer niet zo kwetsbaar. Persoonlijk vinden we het minder aangenaam dat de volumetoetsen en de powerknop aan dezelfde zijde en vrij dicht bij elkaar liggen. Het is natuurlijk ook wat je gewoon was bij je vorige toestellen. Bij een groter toestel duurt het wat langer voor je die juiste feel krijgt voor de positie van de fysieke knoppen.

De smartphone beschikt over stereospeakers, een hoofdtelefoonaansluiting en een NFC-chip voor contactloos betalen. De vier buitencamera’s zitten samen op een eilandje dat lichtjes uitsteekt aan de behuizing. Daar houden we dan weer wel van. Andere merken kiezen er soms voor om de lenzen te laten uitsteken en dat maakt ze toch wat kwetsbaarder voor krassen of deuken. De Galaxy A72 is volgens de IP67-rating stof- en waterdicht, iets wat in deze prijsklasse niet zo vaak voorkomt. Puik werk, Samsung.

90 Hz & super-amoled

Ook eerder uitzonderlijk voor een middenmoter is de mooie super-amoled-display met een verversingsgraad van 90 Hz. Het paneel is 6,7 inch groot (tegenover de 6,5 inch van de Galaxy A52), maar is verder identiek, met een resolutie van 2.400 bij 1.080 pixels. De selfiecamera en vlot werkende vingerafdrukscanner zitten knap weggewerkt en dat komt het gestroomlijnde design ten goede. Het scherm is met 800 nits ook aanzienlijk helderder dan dat van zijn voorganger, de Galaxy A71 (515 nits). Hoewel de Galaxy A72 tot dusver in een hogere gewichtsklasse bokst, is dat niet per se het geval voor de rest van de hardware.

Deze smartphone heeft dezelfde onderdelen aan boord als de Galaxy A52: de meer dan degelijke Snapdragon 720G-processor, 6 GB aan RAM en 128 GB opslagruimte. Die laatste is uitbreidbaar met een microSD-kaart. Bij een middenmoter moeten de kosten ergens wel gedrukt worden en we zijn best tevreden dat het niet bij de display gebeurde. Voor wie niet op zijn smartphone gamet of geen torenhoge verwachting heeft, is dit ook gewoon prima. Alleen bij intensief multitasken en het schakelen tussen apps kan er wel eens een zeldzame hapering optreden, al bederft dat de ervaring nooit.

Say Cheese

De hoofdcamera (64 MP), groothoeklens (12 MP), macrocamera (5 MP) en zoomlens (8 MP) zijn de echte party tricks waarmee de Galaxy A72 andere middenmoters doet verbleken. Met name de zoomlens zorgt voor knappe prestaties om objecten dichterbij te halen, zonder dat ze echt wazig worden. Samen met de schermdiagonaal is dat ook de enige troef van de Galaxy A72, tegenover de kleinere, maar even krachtige A52. De Night Mode levert geen feilloze foto’s op in licht-arme omgevingen, maar geeft de A72 wel een klein, merkbaar voordeel op tegenover zijn concurrenten. De optische beeldstabilisatie van de hoofdcamera helpt daarbij ook een eind, want in donkere ruimtes vallen trillende handen het meeste op.

Samsungs UI-software zorgt ook hier voor grafische opwaardering van Android 11. Dankzij de gestroomlijnde launcher is de Galaxy A72 bijzonder aangenaam in gebruik. Toch struikelen we ook hier nog over Samsungs eigen agenda- en browser-app, die we toch liefst verruilen met hun Google-versies. Het toestel komt trouwens in aanmerking voor drie toekomstige Android-versies. Daarnaast zal de Galaxy A72 vier jaar lang beveiligingsupdates krijgen. Lang niet alle merken zorgen voor een langere ondersteuning, dus dat juichen we alleen maar toe.

Geen 5G

De batterij van 5.000 mAh (500 mAh meer dan de Galaxy A52) laat je toe om bij een gevarieerd gebruik toch de hele dag lang toe te komen met één oplaadbeurt. Ben je spaarzaam, dan lukt twee dagen ook nog net. Raak je toch zonder sap, dan kan je terugvallen op Samsungs snellader die het toestel aan 25 Watt in anderhalf uur helemaal oplaadt. Dat is niet bijzonder snel, als je weet dat directe concurrenten als de Poco X3 of OnePlus Nord dat in een halfuur klaren. Bovendien moeten we opmerken dat de Galaxy A72 (in tegenstelling tot zijn kleinere broertje, de A52) geen 5G-versie heeft. Hoewel het snellere netwerk bij ons nog lang niet breed beschikbaar is, maakt dat het toestel iets minder toekomstbestendig.

Conclusie

De Galaxy A72 is dankzij z’n haarscherpe super-amoled-display een prima keuze in zijn segment. Tegelijkertijd moet je er ook genoegen mee nemen dat dit toestel wel degelijk bedoeld is als middenmoter en niet de allersnelste chipset onder de motorkap heeft. En dat is helemaal OK. Al bij al krijg je best wat waar voor je geld. Gek genoeg is het kleinere broertje, de A52, het grootste tegenargument. Die is namelijk een 80 euro goedkoper en biedt nagenoeg een identieke ervaring. Alleen wanneer je al zoomend net iets betere foto’s wil kunnen maken en die op een grotere display wil bekijken, geniet de Galaxy A72 de voorkeur.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business