Reviews

ASUS Zenfone 8 Flip hands-on: Flipcamera maakt het verschil

ASUS Zenfone 8 Flip header
Voordelen
Flipcamera is handig en kwalitatief
Sterke prestaties
Valdetectie
Batterij van 5.000mAh
Nadelen
Niet waterbestendig
Geen 120Hz scherm
Aanbevolen prijs: €799
Waar te koop?
Totaalscore 9
De ASUS Zenfone 8 Flip onderscheidt zich van de concurrentie door je selfies en vlogs te laten maken in de hoogst mogelijke kwaliteit en dat allemaal dankzij de kantelbare camera-module.

Vorige week keken we al uitgebreid naar de Zenfone 8. Met zijn compacte vorm maar high-end specificaties wist deze al snel zeker indruk te maken op ons. Vorig jaar bevatte de Zenfone 7 line-up ook nog een Pro-model en je zou dus verwachten dat de Flip deze plaats inneemt. Dat klopt echter niet helemaal, want de Zenfone 8 Flip is niet op alle vlakken beter dan zijn kleinere broertje. Anders is hij echter wel, en dat heeft ook zijn voordelen.

ASUS Zenfone 8 Flip header
Glacier Silver is knap, maar zeer vingerafdrukgevoelig.

Laten we voor deze hands-on dan ook de focus leggen op de verschillen tussen beide smartphones. Centraal staat natuurlijk de flipcamera, voorzien van een telephoto lens die je op de 8 niet vindt. Diezelfde camera zorgt er bovendien ook voor dat je vooraan geen last hebt van een notch of punch-hole.  

De Zenfone 8 Flip behoudt zijn camera-module van de Zenfone 7 Pro en dat is op zich niet verwonderlijk, want het gaat om een unieke R&D-constructie die natuurlijk liefst meer dan één keer gebruikt wordt. Geen probleem, want we waren vorig jaar zeer tevreden over de camera’s. Je kan dus nog steeds selfies maken met de superieure 64MP hoofdcamera en op een gelijkaardige manier video’s opnemen. Andere unieke mogelijkheden, zoals het maken van een panorama zonder je telefoon te moeten bewegen, zijn ook nog altijd aanwezig. 

ASUS Zenfone 8 Flip foto test blauwe bloemen
Kleuren komen zeer natuurlijk over.

Display en prestaties

Met zijn 6,67-inch display (1080×2400 en 20:9) is de 8 Flip gevoelig groter dan de 5,9 inch van de Zenfone 8. Het is een formaat dat ons vertrouwd in de hand ligt, maar het was opnieuw even wennen na de kleine 8. Opvallend is dat de Flip niet dezelfde 120Hz verversingssnelheid heeft meegekregen en beperkt is tot 90Hz. Hoewel de sprong in visuele kwaliteit tussen 90 en 120Hz kleiner is dan die van 60 naar 90Hz, hadden we dit toch graag anders gezien. Of dit te maken heeft met de cameramodule is niet meteen duidelijk. Beide smartphones hebben immers wel een nieuwe vingerafdrukscanner onder het scherm. 

Wat de prestaties betreft zijn er weinig verschillen tussen de twee telefoons te ontdekken. Beide zijn voorzien van een krachtige Snapdragon 888 chipset en de Geekbench 5 scores die we mochten noteren liggen dan ook slechts een fractie uit elkaar (3612 voor de Zenfone 8 vs 3525 voor de 8 Flip). Het verschil hier is vooral te vinden in de multi-core prestaties en is te verklaren door de verschillende hoeveelheid RAM. De Flip 8 komt immers enkel in 8GB RAM met 128 of 256GB opslag, terwijl ons testtoestel van de Zenfone 8 16GB RAM heeft. Een verschil zal je in de praktijk echter niet merken. 

Als de camera je niet overtuigd heeft om voor de Flip te kiezen, dan helpt het misschien om te weten dat de batterij met zijn 5.000mAh 25 procent groter is dan de 4.000mAh van de Zenfone 8. Dit zorgt voor een betere batterijduur, deels ook omdat je minder energie zal verbruiken bij 90Hz verversingssnelheid. 

Prijs ASUS Zenfone 8 Flip

Vergelijken we de prijs van de basismodellen, dan is de 8 Flip met zijn 799 euro exact 200 euro duurder dan de 8. Bij deze laatste is natuurlijk extra hard ingezet op de prijs om een compact maar betaalbaar vlaggenschip te kunnen aanbieden. 

Lees ook: De beste goedkope smartphone van 2021

ASUS Zenfone 8 of Zenfone 8 Flip

Kiezen tussen de Zenfone 8 en 8 Flip is niet eenvoudig. Op het vlak van prestaties zijn ze beide gelijkwaardig. Het antwoord ligt dan ook bij je persoonlijke voorkeur: Wil je klein en compact? Kies dan voor de Zenfone 8. Is de camera van groot belang en wil je in alle hoeken kunnen fotograferen? Kies dan voor de Zenfone 8 Flip. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business