PI7 Bowers & Wilkins
RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Audiokwaliteit van topniveau
  • Hoogwaardige materialen
  • Gebruiksvriendelijk
  • Oplaadcase als hotspot bruikbaar
CON
  • Niet van de lichtste (en lastig voor wie kleine oren heeft)
  • Geen equalizer in de (overbodige) app

Bowers & Wilkins is een instituut in audioland, maar zijn de ruisonderdrukkende PI7 het waard om 400 euro neer te tellen?

Advertentie

De PI7 is het absolute paradepaardje van Bowers & Wilkins als het aankomt op in-ear headsets met ruisonderdrukking. Het merk ademt kwaliteit en eerste indrukken zijn belangrijk: de PI7 zijn van hoogwaardig metaal en kunststof. Daardoor voelen ze iets zwaarder dan je op het eerste gezicht zou vermoeden: 8 gram per stuk is niet niks. Toch bekruipt je nooit de angst dat ze uit je oren zouden kunnen vallen… althans, zolang je geen kleine oren hebt. In dat geval kan je de nodige moeite hebben om ze goed te laten zitten. Dat is jammer, want over het design is duidelijk nagedacht. Tegelijkertijd is elke oorschelp uniek en kan je dus niet voor iedereen de perfecte pasvorm afleveren. In de verpakking krijg je alleszins een reserveset én ook kleinere oordopjes meegeleverd. Door ze lichtjes van positie te draaien, kan je ze wat steviger in je oorschelp doen passen. Oncomfortabel worden ze daardoor nooit, ook niet na langere luistersessies.

Credit: Bowers & Wilkins

Hoogwaardig en gebruiksvriendelijk

De PI7 in gebruik nemen is supereenvoudig, dankzij de meegeleverde quickstart guide. In één oogopslag krijg je de belangrijkste functies te zien en met welke touchacties je de muziek bedient.. Daarbij valt meteen op dat je met de oortjes zelf het volume niet kan aanpassen. Daarvoor ben je dus aangewezen op je smartphone of een ander verbonden toestel. We begrijpen dat er bij zulke compacte headphones keuzes gemaakt moeten worden, maar toch misten we die feature best wel. Daarnaast kan je een bijhorende app installeren, al voegt die eigenlijk niet zoveel toe. Ze komt vooral van pas voor software-updates en het aan- of uitzetten van de ‘wear sensor’. Die kan de muziek al dan niet pauzeren wanneer hij merkt dat je de PI7 uit je oren neemt.

De oplaadcase trekt het knappe design van de oortjes door. Ze voelt licht, maar hoogwaardig. De case zelf kan tot vier keer toe de oortjes weer volledig opladen. De oplaadcase kan dienstdoen als doorgeefluik voor een draadloos signaal, wanneer je computer bijvoorbeeld niet over Bluetooth beschikt en dat vinden we best geniaal. De totale batterijduur zonder stekker strandt op 20 uur luisterpret. Dat zijn doorsnee prestaties en gezien het compacte formaat is dat helemaal oké. Opladen kan trouwens draadloos met elk Qi-gecertificeerd oplaadpad, of gewoon per USB-C-kabel.

Credit: Bowers & Wilkins

Kleine hardware, straffe sound

Wanneer je flink wat geld neertelt voor een hoofdtelefoon, dan kijk je in de eerste plaats naar de audiokwaliteit.  Wat dat betreft rechtvaardigen de PI7 het hoge prijskaartje. Ze produceren een helderder, meer gebalanceerd geluid én krachtigere bassen dan de meeste in-ear-headphones op de markt. In deze prijsklasse mag je je aan beestachtige hardware verwachten en de audiodrivers die Bower & Wilkins in zijn compacte headphones stopt, zijn ronduit indrukwekkend. Elke earbud heeft een dual-driverstructuur en zijn eigen versterker. En dat hoor je: het zijn vooral de stevige bassen die indruk maken. Het zou niet eerlijk zijn om de PI7 te vergelijken met de betere over-ear-hoofdtelefoons, maar de vocals hadden van ons net iets scherper gemogen.

Jammer genoeg is er geen equalizer om het spectrum naar je smaak aan te passen. Los daarvan levert Bowers & Wilkins een technisch huzarenstukje af voor wat uiteindelijk ‘maar’ oortjes zijn. De verbinding met de oortjes verloopt aan een resolutie van 24 bit / 48 Khz. Fijnproevers zullen die scherpe audio zeker weten te appreciëren. Het middenbereik is om duimen en vingers bij af te likken. Gitaarriffs snijden als een mes door boter en drums komen heerlijk tot hun recht dankzij de uitstekende bastonen. Kortom: je krijgt nooit het gevoel dat je bepaalde details mist en dat is op zich al een straffe prestatie voor compacte oortjes.

De PI7 zijn ook uitermate geschikt voor telefoongesprekken, onlinemeetings of het activeren van Siri of de Google Assistant (Amazon Alexa is niet ondersteund). Ze zijn uitgerust met maar liefst zes microfoons om je verstaanbaar te maken. Daarnaast helpen ze het omgevingsgeluid te analyseren en je oren van gepaste ruisonderdrukking te voorzien. De PI7 volstaan zeker om zonder geroezemoes van muziek te genieten of je buiten op het terras te verdiepen in een tv-serie zonder dat die overstemd wordt door de grasmachine van je buurman. Ook hier geldt dat de vergelijking met de grotere over-ear-broertjes moeilijk en onfair is. Verwacht je dus zeker niet aan ijzige stiltes.

Conclusie

De PI7 zitten tjokvol hightech en zijn niet van de lichtste. Wie kleinere oren heeft, probeert ze best eerst even uit. In de selectie van in-ear-headphones zijn de PI7 moeilijk te kloppen, zowel op vlak van muziekkwaliteit als ruisonderdrukking. Wat we echt missen is een app met equalizer om de tonen aan te passen aan onze persoonlijke voorkeur. Maar ben je simpelweg op zoek naar de best klinkende oortjes met ruisonderdrukking? Zoek dan niet verder, als je budget het toelaat.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here