Motorola Defy
RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Ligt stevig in de hand
  • Bouwkwaliteit van topniveau (niet stuk te krijgen)
  • Camera-eiland en vingerafdrukscanner mooi geïntegreerd
  • Batterij gaat tot twee dagen mee
CON
  • Zwakkere camera zorgt voor fletse foto's
  • Nicheproduct dat (te) duur kan uitvallen
  • Android 10 (Android 11 in de herfst)

De Motorola Defy helpt de markt van rugged smartphones openbreken. Kan deze robuuste rakker het mainstreampubliek bekoren?

Advertentie

Zeg niet zomaar bouwvakkerstelefoon tegen een rugged smartphone. Verstevigde smartphones bestaan al jaren en komen zoals je wel kan vermoeden uit de industriële sector. Op een bouwwerf waar het stof rond wervelt, heb je immers geen tijd om je telefoon met fluwelen handschoenen aan te pakken of hem veilig weg te leggen. Het grootste ongemak bij het dagelijks gebruik van een smartphone is dat je superaandachtig moeten blijven. Je toestel één keer uit je handen laten glippen, kan een kostelijke grap worden. Dat Motorola inzet op stevige smartphones voor het grote publiek, vinden we daarom best geniaal. De Amerikanen sloegen eerder dit jaar de handen in elkaar met Bullitt. Het Britse techbedrijf maakte in het verleden rugged smartphones voor Caterpillar. Bovendien zou het om een samenwerking op de lange termijn gaan. De eerste stap is de Motorola Defy.

Motorola Defy: stevig en functioneel

Met zijn 232 gram is de Defy allesbehalve een lichtgewicht. Alleen de allergrootste smartphones met een case komen in de buurt. Waarom dan niet gewoon een stevige case kopen voor je favoriete smartphone? Dat is een terechte vraag. We waren ook sceptisch, maar moeten vaststellen dat de expertise van Bullitt wel degelijk komt bovendrijven. De behuizing is van een zacht kunststof, met groeven in een kriskras-patroon. Zo krijg je een soft touch-gevoel, terwijl de Defy je het vertrouwen geeft dat hij niet snel uit je handen zal glippen, ook niet als hij nat of stoffig is. Zijn ingangen zijn op IP68-niveau beschermd tegen zand, stof en ander vuil. Je kan hem perfect onder de kraan steken en wassen met water en zeep. De Defy is waterdicht tot op 1,5 meter diepte en dat voor 35 minuten lang. Je kan hem ook met natte vingers bedienen. Hoewel we ons testtoestel van Motorola niet over het dak van ons huis mochten gooien, doorstond hij dagdagelijkse droptests met verve. De bescherming op Mil Spec 810H-niveau, mede dankzij 0,7 mm dik Corning Gorilla Glass Victus en 0,5 mm verzinking, zijn ronduit indrukwekkend. Voor de ruwste buitenactiviteiten levert Motorola ook nog eens een stevige polsstrap mee. Zo zal je je telefoon ook niet verliezen tijdens het rotsklimmen of kajakken.

Opvallend is de knappe manier waarop Motorola en Bullitt het camera-eiland vormgegeven hebben. Het steekt niet uit ten opzichte van de behuizing en dat maakt de lenzen veel minder kwetsbaar. Onder het drieogige eiland bevindt zich een vingerafdrukscanner die ongeforceerd en snel werkt wanneer de Defy op een casual manier in je hand ligt. De fysieke knoppen zitten allemaal aan de rechterzijde van de smartphone. De power- en volumeknoppen zijn netjes bereikbaar. Alleen voor de bovenste, extra knop moet je doorgaans je grip wel eventjes verleggen. Die fysieke knop kan je programmeren om een specifieke app te openen of je flashlight te activeren. Lekker praktisch.

Specs van een middenmoter

Maakt dat van de Defy de perfecte smartphone? Helaas niet. De chipset en overige hardwarespecificaties zijn die van een middenmoter. Dat is uiteraard een keuze die de fabrikant heeft moeten maken om het toestel betaalbaar en dus toegankelijk te maken voor een zo breed mogelijk publiek. De interne hardware is grotendeels dezelfde als die van de Moto G9 Play, een budgettelefoon die eind vorig jaar op de markt kwam. De Snapdragon 662-chipset wordt ondersteund door 4 GB werkgeheugen en 64 GB aan opslagruimte (uitbreidbaar met een SD-kaart). Ook de resolutie van 1600×720 pixels (voor een display van 6,1 inch) is wat aan de lage kant. Daarom vinden we het een bizarre keuze dat de Defy standaard ingesteld staat met een energievretende live wallpaper die toch regelmatig visuele haperingen veroorzaakte. De batterij scoort met zijn 5.000 mAh dan weer een stuk beter en belooft voldoende lading voor twee dagen. Bovendien ondersteunt hij snelladen aan 20 watt, waardoor vlug bijtanken een fluitje van een cent is.

Fletse beelden

De primaire camera maakt foto’s van 12 MP groot. Jammer genoeg zijn de kleuren heel flets en de beelden ook niet bijster scherp. Dat is ook niet gek als je weet dat Motorola voor basic camerahardware uit zijn budgetlijn gekozen heeft. De beeldverwerkingsprocessor op de chip is wel in staat om video te schieten in 4K, zodat je actieshots tijdens outdooractiviteiten toch nog op een nette manier in beeld kan brengen. Daar komt wel nog bij dat de Defy op Android 10 draait, wat ons doet vermoeden dat het ontwikkelingsteam de prestaties niet helemaal op punt kreeg. Officieel luidt het dat de ontwikkelingstijd inderdaad vrij kort was en Motorola daarom graag wou terugvallen op een iets oudere, maar betrouwbare versie van het OS. In de herfst volgt wel nog een update naar Android 11 met alle nodige beveiligingsupdates, maar Android 12 krijgt de Defy wellicht niet.

Conclusie

Het gebrek aan paardenkracht speelt deze stevige jongen parten. Dat is bijzonder jammer, want dat staat haaks op het uitstekende fysieke design van het toestel. Los daarvan geloven we erin dat de Motorola Defy de weg vrijmaakt voor een nieuwe generatie van stevigere smartphones en dat is lovenswaardig. Ondanks de minpunten verdient de Defy een onderscheiding. Maar wanneer je kan kiezen voor een even krachtige, maar veel goedkopere budgetsmartphone, dan valt de rugged phone met zijn adviesprijs van 329 euro vrij duur uit. Heb je een arbeidsintensieve job of wil je in de eerste plaats weer en wind trotseren? Dan heb je aan de Motorola Defy een betrouwbare partner.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here