Reviews

MSI Summit E15 review: Geslaagde lancering

MSI Summit E15 laptop
Voordelen
Premium uiterlijk
Voldoende connectiviteit
Aangenaam toetsenbord
Prestaties van de nieuwste generatie
Dedicated grafische kaart
Nadelen
Betalen voor Duet Display
MSI software is soms wat pushy
Aanbevolen prijs: €1799
Waar te koop?
Totaalscore 9
Met de MSI Summit E15 zet het bedrijf de eerste stappen in de zakelijke laptopmarkt. Het resultaat stelt niet teleur en mag er zeker zijn.

In september van vorig jaar had MSI groot nieuws: het bedrijf kondigde immers hun eerste line-up van high performance Business & Productivity laptops voor zakelijke gebruikers voor. De Summit E15 is één van de krachtigere modellen uit die reeks en is voorzien van een 11e generatie Intel-processor en een NVIDIA GTX 1650 TI. Heel wat leuks dus en een combinatie die zorgt voor maximale productiviteit. 

Ontwerp

Bij een nieuwe line-up hoort een nieuw logo dacht MSI en dat is dan ook het eerste dat ons opvalt. Niet meteen het meest herkenbare ontwerp zo blijkt, want er werd al snel de vraag gesteld wat voor merk Easy was. De koperen accenten en de zwarte aluminium behuizing droegen daar ongetwijfeld aan bij want het gaat om een niet-alledaagse ontwerp. Toch zijn we fan, want de laptop heeft een premium uitstraling die indruk maakt in een zakelijke omgeving. 

deksel

Dezelfde moderne uitstraling wordt bevestigd door de dunne schermranden die je te zien krijgt wanneer je de laptop opent, iets dat mogelijk is met één hand. Ook de witte achtergrondverlichting van het toetsenbord sluit prima aan. Met zijn 1,7 kilogram is de MSI Summit E15 zeker ook niet te zwaar, integendeel zelfs. De laptop voelt stevig aan, zoals je dat zou verwachten van een toestel dat een militair keurmerk voor duurzaamheid heeft gekregen. Er zit weinig flex in het scherm en ook onderaan blijft alles stevig, iets dat bij de MSI GE66 Raider bijvoorbeeld niet geval was.  

Connectiviteit

Zakelijke gebruikers hebben nood aan bepaalde functionaliteit. Denk daarbij aan een vingerafdrukscanner en ondersteuning voor Windows Hello, maar natuurlijk ook aan allerhande poorten. Naast twee Thunderbolt 4 exemplaren, een HDMI-poort en hoofdtelefoonaansluiting aan de linker kant, vinden we rechts ook nog twee USB 3.2 Gen 2-poorten en een Micro SD kaartslot. Deze laatste zien we ook geregeld in de zakelijke laptops van andere merken, maar het nut ontgaat ons toch wat. Een SD kaartslot zou veel handiger zijn, maar vraagt natuurlijk meer ruimte. Met al deze poorten plus de voorziening van WiFi6 en Bluetooth hadden we nooit te weinig connectiviteit en zo zien we het natuurlijk graag. 

Display

Wat we ook graag zien is het 15.6″ FHD (1920×1080 – 16:9), IPS-display met touchscreen. Het gaat hier niet om een scherm met 16:10 beeldverhouding zoals bij de Flip E13, dus in de hoogte heb je wat minder plaats, maar desondanks is de beeldkwaliteit prima. De maximale helderheid is meer dan voldoende en hoewel het gaat om een glossy scherm heb je niet al te veel last van reflecties. Wat ons wel opviel is dat als je al een keer te maken krijgt met reflecties je heel duidelijk de onderliggende LEDs van het display te zien krijgt. We merkten dit pas op het einde van onze reviewperiode op, dus echt storend is het doorgaans niet.

Summit E15 voorkant

De laptop kan geopend worden in een hoek van 180 graden, een positie die je niet snel gebruikt. MSI heeft echter nagedacht over problemen op de werkplek. Het is immers vervelend om snel even iets te laten zien als je over elkaar zit rond een vergadertafel. Daarom heeft MSI een sneltoets toegevoegd die je je scherm 180 graden laat draaien. De persoon aan de andere kant van de tafel kan vervolgens het touchscreen gebruiken voor navigatie. MSI onderscheidt zich hier van de concurrentie en dat is nodig, want sterke specificaties alleen zijn niet langer voldoende. Verder kan je gebruik maken van Duet Display, een feature die je toelaat om bijvoorbeeld een iPad als tweede monitor te gebruiken. Handig, maar enkel te gebruiken na het betalen van 9,99 euro voor de app (of 10,99 voor de Android-versie). 

Prestaties MSI Summit E15

Met een 11e generatie Intel i7-1185G7 aan boord verwachten we natuurlijk niets anders dan de beste prestaties. Die verwachtingen werden zeker ingelost als we naar de resultaten kijken in Geekbench. De laptop die er het dichtste bij komt is de ASUS ZenBook UX371 met een i7-1165G7 en we zien in dit geval dan ook betere prestaties met een aardige sprong van 1376 vs 1441 single core en een groter verschil multi-core (4244 vs 4840). De UX371 heeft geen dedicated grafische kaart dus op dat vlak is het moeilijk vergelijk, maar dat kunnen we wel doen met de Flow X13 die een Ryzen 7 5800HS heeft en GTX 1650. Niet geheel onverrassend wint de gaming laptop het hier van de Summit E15, maar dat zal eerder door de AMD chipset komen die enorm hoge multi-core prestaties weet neer te zetten. 

In de praktijk zal je het verschil echter niet snel opmerken, tenzij je volop aan de slag gaat met videobewerkingsprogramma’s of permanent grafische renderingen doet en op dat moment overweeg je misschien beter de MSI Creator laptops. Multitasking is geen enkel probleem en je kan zonder problemen 30 tabs open hebben staan in Chrome en tegelijkertijd Photoshop gebruiken. Lichte games zoals Hearthstone of League of Legends zullen ook prima draaien, zodat je na het werken ook wat kan ontspannen. 

Verder is de webcam van voldoende kwaliteit voor een online vergadering en ook de audiokwaliteit van de microfoon is aanvaardbaar met de mogelijkheid om noise cancellation toe voegen aan zowel de microfoon als het geluid dat uit je speakers komt. Niet handig voor muziek, maar wel voor collega’s die zich op lawaaierige plekken bevinden. Deze en vele andere instellingen vind je in de MSI Center Pro software die soms wat pushy is met notificaties om toch maar bepaalde functies te gebruiken, maar verder evenveel functionaliteit biedt als soortgelijke programma’s. 

Het toetsenbord typt bovendien prima en is duidelijk kwalitatiever dan dat van de E13 Flip. Een goede indicatie van kwaliteit is de tijd die het duurt tijdens het schrijven van onze review voordat we onze favoriete Logitech MX Master erbij nemen om verder te typen. In dit geval hadden we geen nood aan vervanging. 

toetsenbord MSI Summit E15

Batterijduur

MSI adverteert 16 uur batterijduur voor de Summit E15, maar zoals steeds het geval hadden we liever een cijfer gezien bij een verbruik dat niet enorm besparend is. Wij gebruiken onze laptops immers graag op 80 tot 100 procent helderheid met de toetsenbordverlichting aan en zullen geregeld al eens een zwaarder programma draaien ook. Een volledige dag bleek dan ook een uitdaging en 5-6 uur leek realistischer, wat zeker prima is. 

Eindoordeel MSI Summit E15

De MSI Summit E15 is naar onze mening een prima laptop voor de zakelijke gebruiker. Het ontwerp ziet er premium uit en past zo in een professionele setting, terwijl de hoge prestaties je helpen bij het zo snel mogelijk voltooien van je werk. De ingebouwde videokaart zorgt daarbij voor een meerwaarde en laat je toe om ook al eens een spelletje te spelen. MSI is er met andere woorden in geslaagd om van hun eerste zakelijke laptop een succes te maken. In de toekomst zouden we wel nog graag meer unieke features zien die de MSI Business & Productivity laptops meer kunnen onderscheiden van de concurrentie, maar goed begonnen is alvast half gewonnen. 

MSI liet ons bovendien ook al weten dat er binnenkort een Summit E14 zit aan te komen. Wie dus overtuigd is door onze review, maar toch liever een kleinere laptop heeft, kan binnenkort ook bij MSI terecht.

businesslaptopsmsi

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals