Reviews

Fresh ‘n Rebel Clam Elite review: Rotterdamse rock-‘n-roll

Fresh 'n Rebel Clam Elite
Voordelen
Eigenzinnig design en styling
Goede bouwkwaliteit
Sterke ruisonderdrukking
Stevige bassen die niet overheersen
Autopause
Nadelen
ANC-modus produceert een licht geruis
Drums en gitaren missen bij momenten een tikje scherpte
Directe concurrenten hebben meer ervaring
Aanbevolen prijs: €199
Waar te koop?
Totaalscore 8
De Rotterdamse rebellen van Fresh ’n Rebel willen de grote merken het vuur aan de schenen leggen in de competitieve markt van ruisonderdrukkende hoofdtelefoons.

De strijd aangaan met de Sony’s en Boses van deze wereld is geen simpele opgave. Het typeert de eigenzinnigheid van het merk en daar kunnen we alleen maar sympathie voor hebben. Bovendien is Fresh ‘n Rebel Clam Elite de meest ambitieuze hoofdtelefoon die de Rotterdammers ooit lanceerden en hij geldt als een stevige upgrade van het voorgaande ANC-model.

Stevige bouwkwaliteit

Wanneer je de Clam Elite uit de doos haalt, valt meteen de degelijke bouwkwaliteit op. De oorcups zijn van een bijzonder zacht kunstleder, waarvan de delen met stevige naden aan elkaar zitten. De binnenkant van de oorcups is afgewerkt met een ademende mesh. Hetzelfde materiaal zit rond de hoofdband en het hield ons hoofd lekker fris, ook wanneer de temperatuur wat opliep en bij langere sessies. Zijn gewicht van 260 gram draagt nog eens extra bij tot een luchtig draagcomfort. Fresh ’n Rebel doet niet aan saai zwart of grijs en houdt het ook lekker stijlvol. Ons exemplaar was Storm Grey en de Clam Elite is ook beschikbaar in het Silky Sand en Steel Blue. Ondanks dat Fresh ’n Rebel aan betaalbaarheid denkt, zou je dat niet meteen afleiden uit de kwaliteit van de materialen. Hoewel het niet helemaal eerlijk is om de Clam Elite met (iets) duurdere concurrenten (zoals de Bose Quietcomfort II 35 of Sony XM4) te vergelijken, voelden de bedieningspanelen aan de buitenkant van de oordoppen wat goedkoper aan en de knopjes iets ‘losser’. Dat had wel nooit een invloed op het gebruiksgemak. In de doos zit ook nog een stevig etui en een USB-C-laadkabeltje.

Ruisonderdrukking en features

De Fresh ’n Rebel Clam Elite bedien je helemaal via de rechteroorcup, op de intussen gekende manier: dubbeltik om de muziek te pauzeren, swipe verticaal om het volume aan te passen en horizontaal om tussen nummers te skippen. Naast de powerknop is er een tweede fysieke toets om te schakelen tussen actieve ruisonderdrukking (ANC), omgevingsgeluid (wanneer je wil bellen), of een neutrale modus, zonder ANC. Een slim detail is dat op die tweede knop een bolletje zit, zodat je ook op het gevoel altijd de juiste toets indrukt.

Ondanks zijn relatief beperkte ervaring op de markt, is Fresh ’n Rebel er toch in geslaagd een meer dan degelijke ruisonderdrukking af te leveren. Als we weer even de onvermijdelijke vergelijking maken met onze persoonlijke Sony XM3, dan slaagt de Clam Elite erin om evenveel omgevingsgeluid weg te filteren. Een ronkende dampkap, vaatwasser of wasmachine zal je thuis niet meer uit je concentratie halen. Bij hogere frequenties, zoals die van een draagbare stofzuiger met een scherper, hoger geluid, scoort de Clam Elite (net als de Sony overigens) iets minder goed. De feed-forward ANC, waarbij een externe microfoon de omgevingsgeluiden oppikt, heeft nu eenmaal zijn beperkingen. Tijdens de kunstmatige stilte van de ANC konden we wel iets meer ‘geruis’ vaststellen dan bij de concurrenten. De meest praktische feature vinden we de Autopause. Wanneer je de hoofdtelefoon af- en weer opzet, zal de muziek automatisch pauzeren en hervatten. Dat is een doodsimpele, maar wel aangename feature die we in onze iets oudere Sony XM3 gemist hebben. En dan is er ook nog ondersteuning voor Siri en Google Assistant.

Diepe bassen, vlakkere sound

De audiodrivers zijn hét kritieke punt als het aankomt op de audiokwaliteit die een hoofdtelefoon kan leveren. De Clam Elite wil indruk maken met zijn bassen en eerlijk: dat lukt ook gewoon. We joegen daarom het volume met een glimlach de hoogte in. Ook de vocals zijn overtuigend en levendig. Ons gevoel zegt wel dat drums en gitaren niet altijd helemaal overkomen. Daarvoor klinken ze iets te vlak. De Personal Sound-app van Audiodo geeft wel ruim de mogelijkheid om met de frequenties te spelen om de klank te doen matchen met je verwachtingen. De toepassing kan je gehoor meten en compenseren voor frequenties die jij persoonlijk moeilijker hoort. Echt veel leek dat wel niet toe te voegen, maar alle beetjes helpen.

De Clam Elite staat zeker niet mijlenver af van segmentgenoten bij Bose en Sony, maar die laatsten slagen er net wel in op dat tikkeltje scherpte en extra detail toe te voegen voor dat live studio-gevoel. Die technologie voor audiodrivers op punt stellen vraagt dan ook jaren, zo niet decennia aan ervaring, een onmiskenbaar voordeel van topmerken als Sony en Bose. Aangezien Fresh ’n Rebel een relatief nieuwe speler is, moet je die kritiek dus met een grote korrel zout nemen. Audiocalls waren erg helder en onze gesprekspartners gaven steeds te kennen dat ze ons duidelijk konden verstaan. De Clam Elite opladen kon in een kleine 2 uur. Dat is de helft van de geclaimde oplaadtijd (4 uur). Wellicht zat onze snellader daar voor iets tussen. De hoofdtelefoon konden we drie werkdagen intensief gebruiken voordat hij om een oplaadbeurt vroeg. Tijdens het opladen kan je de Clam Elite wel niet gebruiken, maar dat is bij dergelijke hoofdtelefoons meestal zo. Bijtanken doe je daarom best ’s nachts.

Uitstekend rebels alternatief

De Fresh ’n Rebel Clam Elite is degelijk gebouwd en zit lekker licht en fris op je hoofd. De ruisonderdrukking isoleert best veel omgevingsgeluid. Gevoelige oren zullen in de kunstmatige stilte wel wat geruis oppikken. De muziekkwaliteit is uitstekend, maar haalt net niet het haarfijne niveau van de meer ervaren merken. Wie zijn eerste stappen wil zetten richting een kwalitatieve hoofdtelefoon, mag de Clam Elite van Fresh ’n Rebel blindelings op zijn shortlist zetten.

audioclam elitefresh 'n rebelhooftelefoonontspanningreviewruisonderdrukkingslider

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals