Lenovo Legion Slim 7
RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Indrukwekkend design
  • Slimme architectuur voorkomt oververhitting
  • Haarscherp 4K-IPS-display maakt hem geschikt voor productiviteit
CON
  • 60Hz zal niet alle gamers plezieren
  • Extreem gevoelig voor vette vingers

In een niet zo ver verleden werd er met argwaan gekeken naar gaminglaptops. Krachtige hardware in een dunne behuizing stoppen zou alleen maar (koeling)problemen opleveren, toch?

Advertentie

De grootste ‘tour-de-force’ van de Lenovo Legion Slim 7 is wel zijn compacte formaat. Ondanks het grotere display van 15,6 inch weegt de laptop amper 1,9 kilogram. Tegelijkertijd pakt de Lenovo Legion Slim 7 met straffe specs: een AMD Ryzen 7 5800h-processor en 16GB aan snel DDR4-3200-geheugen. Een NVIDIA GeForce RTX 3060 brengt de laptop op het niveau van menig gamingdesktop. Bij ons weten is dit zowat de dunste laptop ooit (hij is dichtgeklapt naar 1,9 cm hoog) met dergelijke krachtige chips aan boord.

Hitte-efficiënt ontwerp

“Maar wat dan met de koeling?”, horen we je denken. Om de hitte die de performancechips opwekken kwijt te raken, hebben de ingenieurs van Lenovo een ingenieus koelingssysteem geïnstalleerd. Ze hebben gepast voor de traditionele koperen kanalen en opteerden voor de vapor chamber-techniek. De lucht wordt langs grotere holtes (‘kamers’) gezogen om de hitte beter te verzamelen en aan de achterkant van het toestel naar buiten te blazen.

Lenovo noemt de merkeigen structuur ColdFront 3.0. Een dual-fan-systeem zuigt verse lucht naar binnen en blaast het via de vapor chambers langs vier kanalen naar buiten. Door de fans in de hoeken te plaatsen is de Legion Slim 7 in staat om twee keer zoveel lucht te verzetten en dat merk je. Zo konden we urenlang Forza Horizon spelen op zowat de hoogste grafische settings, zonder dat de laptop te heet aanvoelde of dat de prestaties eronder leden. Hoedje af voor wat de Legion-afdeling van Lenovo hier klaargespeeld heeft.

Sexy design

De gaminglaptop komt ook bijzonder sexy voor de dag, met een behuizing in Shadow Black. Zo maakt Lenovo het onderscheid met het grijs van andere toestellen in de Legion 7-serie. Dat geeft de laptop een imposante indruk, maar helaas is het materiaal bijzonder gevoelig voor vingerafdrukken, en dat maakt het lastig om de klep netjes te houden. Het Legion-logo aan de rand van de klep heeft een kameleoneffect, waardoor het in verschillende kleuren schittert naargelang de lichtinval.

Puike connectiviteit

Een goede laptop staat of valt natuurlijk met zijn connectiviteit. Daarbij denken we zeker niet alleen aan games, want de Legion Slim 7 is ook een bliksemsnel werkpaard voor productief werk. Aan de rechterzijde vinden we geen full-size USB-aansluitingen, maar wel twee USB-C-poorten. Die ondersteunen allebei displayport, wanneer je op een grotere monitor wil gamen of werken. Lenovo levert ook een handige dongle mee om een USB-C-poort te connecteren met HDMI of analoge VGA. Aangezien de chipset er eentje van AMD is, ontbreekt Thunderbolt, al ervaren we dat niet als een gemis. Aan de linkerkant zit een audiojack en groot SD-kaart slot. Dat is mooi meegenomen voor wie de laptop wil gebruiken voor beeldbewerking of videomontage.

Wat ons betreft hadden de poorten die je het meest gebruikt (zoals die voor een muis, headset of SD-kaart) aan de rechterzijde mogen zitten. De grote USB-A-poorten zitten aan de achterzijde van het toestel, wat net iets minder handig is wanneer het snel moet gaan, al valt er natuurlijk wel wat te zeggen voor het argument rond kabelmanagement. We kunnen Lenovo’s keuze dus wel begrijpen.

Grafische krachtpatser

De Legion Slim 7 pakt uit met een 4K-resolutie, iets wat de NVIDIA GeForce RTX 3060 natuurlijk vlotjes mogelijk maakt én dat het display native ondersteunt. Het gevolg is dat de refresh rate niet op het niveau is van andere gamingtoestellen, die met 144 of 165Hz uitpakken. En dat is een beetje jammer. We vonden online ook een versie van de Legion Slim 7 terug die de resolutie terugschroeft naar 1080p, maar daardoor wel het beeld aan 165Hz kan verversen. Op het moment van schrijven was het nog niet duidelijk of die versie ook naar de Benelux komt. Onze testsversie was alvast het 60Hz-model.

Toch konden we in een snelle game als Forza Horizon amper haperingen vaststellen, wanneer we in 4K-resolutie gingen gamen en dat aan 60 fps. Hoewel dat op zich een knappe prestatie is, zullen gamers toch eerder op zoek gaan naar een hogere beeldverversing en als ze moeten kiezen dan toch liever op resolutie inboeten. Wil je de laptop ook dagelijks gebruiken als productiviteitsmachine, dan is de haarscherpe 4K-resolutie (in combinatie met externe monitoren) wel een meerwaarde. De helderheid van 500 nits is in dit geval ook hoger dan bij het model met snellere beeldverversing (350 nits).

De webcam in de schermrand heeft een eerder beperkte resolutie van 720p, maar gelukkig is de beeldkwaliteit wél bovengemiddeld. De dubbele 2W-speakers boven het toetsenbord klinken minder schel dan je zou verwachten, al gebruik je die wellicht alleen als je je headset niet bij je hebt. Het TrueStrike-toetsenbord is op een aangename, doch stijlvolle manier RGB-verlicht. De nieuwe, zacht aanvoelende toetsen zijn progressiever ingesteld en zijn daardoor niet alleen comfortabel, maar ook bijzonder responsief. Het touchpad, tot slot, is lekker groot en voelt heel robuust.

Conclusie

De Lenovo Legion Slim 7 is zo’n toestel dat we met plezier getest hebben en dat we best zelf wel in huis zouden willen halen. Wie één oersterk systeem zoekt om (thuis of onderweg) bergen (grafisch) werk te verzetten én na de uren graag meteen een game wil opstarten, heeft aan de Legion Slim 7 de ideale partner. Diehard gamers die geen genoegen nemen met 60Hz, kijken beter uit naar een ander model.

Interesse in de Legion Slim 7? Hij is verkrijgbaar bij Bol.com (de specs kunnen lichtjes afwijken)