AOC Q32V4 review
RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Veel werkruimte
  • 75Hz voor kantoormonitor
  • Lage prijs
CON
  • Niet verstelbaar
  • Geen USB-C-poort

Met de AOC Q32V4 levert de fabrikant een veelzijdige monitor met behoorlijk wat schermruimte, en dat tegen een zachte prijs.


AOC stelde de V4-reeks in april 2021 voor. Met deze reeks wil de fabrikant betaalbare en polyvalente toestellen op de markt brengen die zowel geschikt zijn voor kantoor als je entertainmentopstelling thuis. De AOC Q32V4 zorgt met zijn 31,5 inch schermgrootte en 2.560 x 1.440 QHD-resolutie met 16:9 beeldverhouding voor meer dan voldoende ruimte om op te werken, en dat zonder dat je iets moet missen. Daar komt dan ook nog eens een beeldverversing van 75Hz bij, waardoor hij ook iets meer geschikt is voor andere activiteiten zoals gaming. Wij gingen er voor jou mee aan de slag om te zien of hij ook daadwerkelijk slaagt in zijn opzet om een breder publiek aan te willen spreken.

AOC Q32V4 review

Prijs en beschikbaarheid

De adviesprijs voor deze monitor bedraagt 269 euro, waardoor je best wel wat werkruimte krijgt voor deze prijs. Hiermee ligt hij een stuk lager dan andere monitoren binnen dezelfde klasse, zoals bijvoorbeeld de AOC Q32P2, die een adviesprijs krijgt van 309 euro.

Ook het prijskaartje van de andere toestellen binnen deze reeks is zeer overtuigend. De AOC Q24V4EA, Q27V4EA en U27V4EA kosten respectievelijk 189, 239 en 329 euro. De U27V4EA kost dus al iets meer, maar daar krijg je dan wel een Ultra-HD-monitor voor in de plaats, in vergelijking met de andere toestellen die een QHD-resolutie hebben.


Ontwerp

De AOC Q32V4 heeft geen opvallend ontwerp, maar dat hoeft bij deze monitor ook geen probleem te zijn. De randen van het scherm zijn 1,5 centimeter breed, en dat is zeker niet niks. Gezien de totale schermgrootte die je krijgt, vallen ze echter weinig op, waardoor ze niet te hard storen. Dankzij de matzwarte afwerking krijg je al snel de indruk dat je met een doorsnee bedrijfsmonitor aan de slag bent. Het zorgt er natuurlijk wel mee voor dat de prijs wat gedrukt wordt, wat niet noodzakelijk een ramp is. Toch zou wat meer aandacht hier al snel een volledig andere uitstraling en iets meer aantrekkingskracht geven. Onderaan rechts kan je de bedieningsknoppen terugvinden.

De voet is volledig plat en neemt weinig plaats in. Ook de sokkel is opzettelijk dun gehouden, waardoor hij minder plaats lijkt in te nemen op je bureau. Wat hier wel jammer blijkt, is de afwezigheid van de nodige verstelbaarheid van de monitor. Je kan deze beperkt naar voor of achter kantelen, maar hij is niet draaibaar of in de hoogte verstelbaar. Hou daar dus zeker rekening mee.

Connectiviteit

Achteraan het scherm kan je rechts een HDMI 1.4-poort en een DisplayPort 1.2-poort terugvinden, samen met een 3,5mm koptelefoonaansluiting. In de doos krijg je een HDMI-kabel mee. Aan de linkerzijde achteraan bevindt zich de stroomtoevoer.

Hier vinden we het wel jammer dat er geen USB-C-poort aanwezig is. Zeker bij een QHD-monitor hadden we de aanwezigheid van deze poort wel verwacht. Deze wordt steeds vaker bij monitoren gebruikt, en sommige nieuwe toestellen komen al zonder HDMI-poorten. In deze gevallen zal je dus nog op zoek moeten naar een bijhorend koppelstuk, maar toegegeven, dit zal bij het merendeel van de gebruikers geen probleem vormen. Het is echter wel iets waar je je bewust van moet zijn.

Prestaties

De Q32V4 komt met een QHD IPS-paneel, wat voor een scherpe en realistische weergave van je beelden zorgt. De 1.000:1 contrastratio is niet aan de hoge kant, maar dat is ook zeker niets waar je je hier aan zal storen. De maximale helderheid van de monitor bedraagt slechts 250 nits, wat wilt zeggen dat je er wel best mee werkt in een goed verlichte ruimte. In een donkere kantoorruimte of thuisbureau komt hij dus niet tot zijn recht.

De kleuren van het display komen binnen deze prijsklasse goed tot hun recht, maar als je van plan bent om deze monitor te gebruiken voor zware grafische toepassingen, dan zijn ze misschien ontoereikend.

De 75Hz beeldverversing is wel een leuke toevoeging, waardoor het scherm al snel een gewone bedrijfsmonitor overstijgt. Daardoor is hij mee geschikt voor het spelen van enkele games, maar snelle en behendige games zullen toch nog iets meer vragen. Voor de 4ms reactietijd geldt hetzelfde. Dankzij de ingebouwde Adaptive Sync komen je beelden vloeiend over en heb je weinig tot geen last van mogelijke sprongen in je beeld. Deze functie is handig voor gamers, maar kan ook bij het bekijken van films of series voordelig zijn. Dankzij de AOC Lowblue Light-functie zorg je er ook voor dat jouw ogen beschermd zijn tijdens die langere sessies dat je aan je monitor gekluisterd moet zitten.

De monitor komt tevens met ingebouwde speakers. Ook hier geldt hetzelfde als bij veel andere aspecten van deze monitor: ze zijn zeker geschikt voor het occasionele afspelen van audio, zoals bijvoorbeeld op kantoor, maar voor een echt comfortabele audio-ervaring ga je best op zoek naar externe speakers.

Eindoordeel

De AOC Q32V4 is een zeer veelzijdige monitor die zich op het eerste zicht focust op professionele gebruikers. Vanwege zijn specs kan je de monitor ook gebruiken voor entertainment en games die niet teveel eisen. Er zijn wel enkele functies waar AOC duidelijk op heeft beknibbeld die een meerwaarde zouden zijn, zoals een USB-C-poort en de verstelbaarheid. Dankzij de flinke schermgrootte en interessante beeldverversing is het echter een uitstekende keuze voor gebruikers die op zoek zijn naar een geschikte all-rounder zonder dat ze er teveel geld voor willen ophoesten.