RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Goedkoop
  • Stevige behuizing
  • Bijgeleverde polssteun
CON
  • Geen extraatjes
  • Toetsen soms iets te los

AOC weet met zijn GK500-toetsenbord een stevig, ergonomisch en vooral betaalbaar klavier te leveren voor de budgetgamers onder ons.


AOC, dat bij de meeste mensen bekend staat vanwege zijn grote aanbod aan gamingmonitoren, maakte in 2020 bekend dat het zich niet langer enkel op monitoren zou focussen. Het meldde de komst van een eigen lijn aan gamingrandapparatuur in de vorm van muizen, muismatten en toetsenborden.

De fabrikant bracht bij zijn toetsenborden drie verschillende versies uit, de GK200, GK500 en GK700, wat respectievelijk de low-, mid-en top-end-uitvoeringen zijn. De GK500 is dus de middenmoter van de bende, maar dat is niet noodzakelijk slecht. Het mechanische toetsenbord komt met alle benodigdheden voor gamers, jong en oud. Bovendien zet het ook in op ergonomie door een polssteun mee te leveren. Slaagt AOC erin om gamers met zijn eerste reeks toetsenborden te overtuigen, of houdt het bedrijf het toch beter bij monitoren? Wij ging voor jou met de GK500 aan de slag.

Ontwerp

DE AOC GK500 is qua bouw niet het meest opvallende toetsenbord. Het is compact en heeft geen extra randen, buiten rechtsbovenaan. Daar kan je een opening vinden voor de drie lock-leds. Dit zorgt er (ondanks het feit dat er een numpad aanwezig is rechts) toch voor dat het toetsenbord niet overbodig veel ruimte inneemt op je bureau.


Credit: AOC

Het toetsenbord heeft een aluminium behuizing en een matzwarte afwerking, met rond de volledige omtrek een metalen rand. Deze metalen behuizing zorgt ervoor dat je een stevig toetsenbord in huis haalt. Bovendien weegt het hiermee ook meteen wat meer dan een kunststoffen klavier. Met een gewicht van 1.050 gram ben je er zeker van dat je toetsenbord steeds op de juiste plaats blijft. We raden je wel niet aan om ermee te gaan gooien.

Zoals de rage is bij gamingtoetsenborden komt de AOC GK500 met RGB-verlichting. Deze bevindt zich in en onderaan de toetsen, waardoor je alles steeds makkelijk kan zien tijdens het spelen of werken.

Credit: AOC

In de doos krijg je tevens een extra polssteun mee van een glad plastic. Deze bevat magneten en klikt zich automatisch vast op de juiste plaats zodra je hem tegen de onderste zijde van de GK500 plaatst. De toevoeging va deze polssteun kunnen we alleen toejuichen. Vanwege de iets hogere bouw van het toetsenbord werk je hiermee in één klap veel ergonomischer. Aan de onderkant kan je ook nog twee uitvouwbare voetjes terugvinden waarmee je de bovenste zijde van het toetsenbord wat kan verhogen. Vooraan vind je de gevlochten USB-A-kabel terug waarmee je hem met jouw computer kan verbinden. Verder komt de GK500 met enkele witte toetsen in de doos om je WASD-toetsen beter te laten opvallen tijdens het gamen.

Vanwege zijn eenvoudige bouw valt je wel op dat het toetsenbord zich niet richt op extraatjes. Zo heb je bijvoorbeeld geen draaiknop voor bijvoorbeeld het volume. Dat dit slechts gereserveerd is voor meer high-endtoestellen is zeker begrijpelijk. We hadden we de aanwezigheid van bijvoorbeeld een ingebouwde USB-A-poort wel geapprecieerd. Voor een tientje meer krijg je dan al gauw een boel extra functionaliteit. Deze is hier dus niet aanwezig.

Credit: AOC

G-Tool

Om je toetsenbord verder te configureren kan je gebruik maken van de AOC G-Tool. Dit apart te downloaden programma van AOC stelt je in staat om allerlei aspecten van het klavier zelf vorm te geven. Zo kan je er onder meer de RGB-verlichting van de KG500 mee aanpassen. Je hebt de keuze uit verschillende verlichtingsschema’s, of je kan een vaste kleur instellen. Je kan ook alle toetsen, op enkele cruciale zoals Esc na, voorzien van een andere macro. Hiermee kan je dus ongeveer alles vormgeven zoals jij dat wil.

De software ziet er met momenten wat eenvoudig uit, maar dit kan bij sommige mensen het gebruiksgemak enkel ten goede komen. Je kan de G-Tool bovendien ook gebruiken om andere randapparatuur van AOC, zoals de GM500-muis, aan te passen.

Prestaties

De AOC GK500 komt met OUTEMU Red-switches, wat voor ons de eerste keer was dat we met switches van dit merk aan de slag gingen. Op elk moment voelde het typen op de GK500 zeer vlot en praktisch aan. De toetsen zijn groot genoeg en geven je een goede feedback tijdens je activiteiten. Vanwege zijn ‘zwaardere’ bouw blijft het toetsenbord goed liggen, en de gladde polssteun geeft de volledige vrijheid om met je handen over het hele klavier te bewegen.

Credit: AOC

Zodra je vingers op de toetsen beginnen te rusten, merk je wel iets van beweegbaarheid aan bij de toetsen. Als je je hierop focust, dan kan het voor mensen die betere mechanische toetsenborden gewoon zijn wel wat ‘goedkoop’ aanvoelen. Voor de prijs die je voor dit toetsenbord betaalt, is het echter iets dat je met liefde over het hoofd ziet.

Conclusie

AOC levert met de GK5000 een zeer praktisch gamingtoetsenbord dat voldoende in huis heeft om zowel beginnende als doorgewinterde gamers te plezieren. Het is stevig gebouwd, de switches typen lekker weg, komt met een eigen polssteun en bovendien kan je het met de software zelf vormgeven zoals jij wilt. De opperste kers op de taart? Dat is de beperkte adviesprijs van 69,90 euro. Hiermee ligt de GK500 eigenlijk in elke budgetklasse. Het toetsenbord komt wel zonder extraatjes en kan op gebied van toetsen soms wat wiebelig aanvoelen. De prijs zorgt er echter voor dat je deze nadelen al snel grotendeels vergeeft.


Kijkt graag naar hoe internationale technologische ontwikkelingen zich in onze maatschappij manifesteren, en heeft er een hekel aan als er met privacy wordt geknoeid.