RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Lage prijs
  • Hoge aanpasbaarheid
  • Voor zowel links- als rechtshandigen
CON
  • Ontwerp vraagt mogelijk gewenning
  • Geen geheugen voor profielen
  • Geen hoge DPI

AOC brengt ons met de GM500 een bedrade muis die je niet omver zal blazen, maar met zijn veelzijdigheid toch een leuk instapmodel blijkt voor velen onder ons.


In de wereld van gaming randapparatuur is er een groot aanbod van gaming muizen, en dat binnen veel verschillende prijsklassen. Met een overdaad aan producten binnen de middelste en hoogste klasse merken we toch vaak op dat de meer low-end categorie voor budgetbewuste gamers niet zo overspoeld is, wat best jammer is.

AOC wilt echter graag, net zoals bij zijn monitoren, de markt voorzien van bruikbare, doch betaalbare alternatieven. Daarom introduceerde het vorig jaar enkele toestellen, zijnde de AOC GM500 en Agon AGM700. Met de GM500 wil AOC een low-end muis introduceren met voldoende specs om toch als middenklasser door het leven te gaan. Wordt de AOC GM500 de nieuwe vaste stek in onze gaming setup? Wij testten de muis voor jou uit.

Eenvoudig ontwerp

Bij het uitpakken van de GM500 valt je meteen het simpele en symmetrische ontwerp op. Deze muis is immers gemaakt voor zowel rechts- als linkshandigen, waardoor elke zijde identiek is op het vlak van ontwerp en hoeveelheid knoppen. Dat maakt het voor AOC makkelijk om een muis te maken die voor veel gebruikers kan werken. Het ontwerp is eenvoudig met een matzwarte afwerking en RGB-verlichting in de behuizing en het scrolwiel. Het totale gewicht van de muis bedraagt 146 gram, waardoor het zeker niet de lichtste is die we ooit al hebben gebruikt. De GM500 komt met acht programmeerbare knoppen: vier bovenaan (inclusief het scrolwiel) en twee aan elke zijde. Vooraan vind je de gevlochten USB-A-kabel van 1,8 meter terug.


Credit: AOC

Helaas kan het symmetrische ontwerp ook al snel een nadeel blijken. Veel gaming muizen voorzien immers een minimum aan ergonomie, waardoor ze een onderscheid maken tussen links- en rechtshandigen. Dit geeft ze een bepaalde manier van in de hand liggen, waardoor het overschakelen van dit soort gaming muis naar de GM500 meteen veel ‘platter’ aanvoelt. Daar komt ook nog eens bij dat je telkens in staat zal zijn om slechts twee van de vier knoppen op de zijkanten te gebruiken. De knoppen aan de zijde tegenover jouw duim zijn immer onbereikbaar voor je andere vingers. Dit is geen gigantische ramp, maar vraagt toch de nodige aanpassing van jou als gebruiker. Sommige gebruikers zullen hun handen niet comfortabel op de muis kunnen laten rusten, waardoor ze misschien niet voor iedereen is.

De sensor in de muis is de Pixart PWM303025. Deze zorgt voor een DPI van maximaal 5.000. De tracking is ten hoogste 100 inch per seconde en IPS bedraagt ten hoogste 100 IPS. Onder de linker- en rechtermuisknop kan je Omron-switches terugvinden die goed zijn voor 50 miljoen kliks.

Aanpasbaarheid

Net als de andere peripherals van AOC kan je bij de GM500 ook gebruikmaken van G-Tool. Met deze gratis te downloaden software van de fabrikant kan je jouw muis volledig zelf vormgeven. Je kan de functies van alle knoppen wijzigen, en in een wip de oriëntatie van je muis wijzigen. Het geeft je ook de optie om de gevoeligheid van de GM500 bij te stellen en je eigen kleurenschema toe te voegen. Je kan de lichteffecten ook afstemmen op eventuele andere randapparatuur van AOC.

Credit: AOC

Een van de jammere zaken die wel ontbreekt bij deze muis is de optie om een extra gebruiksprofiel op te slaan. Bij een muis binnen deze prijscategorie moet je natuurlijk niet de hoogste verwachtingen hebben, maar dit is wel iets waarmee de muis zich dat beetje beter had kunnen profileren binnen zijn categorie.

Prestaties

De GM500 richt zich met zijn prijsklasse en bouw op beginners en gamers die op zoek zijn naar veelzijdigheid, en dat reflecteert zich dan ook in de prestaties. De muis is met zijn maximale DPI van 5.000 genoeg om je door de meeste games heen te loodsen zonder al teveel problemen. Ben je echter op zoek naar een gaming muis die je echt alle nodige snelheid geeft, bijvoorbeeld tijdens intense shooters? Dan is dit niet wat je zoekt.

Credit: AOC

De Omron-switches voelen goed aan en geven de nodige feedback tijdens het spelen, waardoor je steeds de nodige controle lijkt te hebben. De knoppen op de zijkant die wel toegankelijk zijn, zijn goed geplaatst, waardoor je ze zelden zal missen. Vanwege het iets zwaardere gewicht van de muis racet ze niet van de ene kant van jouw muismat naar de andere, wat ook weer een probleem kan zijn voor gebruikers die van deze snelheid afhankelijk zijn. Voor alledaagse gamers zal ze heel gebalanceerd aanvoelen.

Eindoordeel

De AOC GM500 is niet de meest razendsnelle premium-muis die je in huis kan halen. De maximale DPI ligt niet hoog, je kan geen extra profielen toevoegen en niet iedereen zal te vinden zijn voor de manier waarop ze in je hand ligt. Gelukkig is dat ook niet waar de muis zich op richt. Met een zeer laag prijskaartje, veel aanpasbaarheid en de optie om ze in elke hand te gebruiken krijg je al gauw een interessant instapmodel waar veel verschillende soorten gebruikers mee aan de slag kunnen.


Kijkt graag naar hoe internationale technologische ontwikkelingen zich in onze maatschappij manifesteren, en heeft er een hekel aan als er met privacy wordt geknoeid.